Οι Έλληνες του κόσμου, χρυσοί Ολυμπιονίκες
zoom in
[...] Σκοπός αυτού του βιβλίου δεν είναι να πείσει εμάς τους Έλληνες για το πόσο σπουδαία ήταν αυτά που επιτέλεσαν οι συμπατριώτες μας από την απελευθέρωση του τόπου μέχρι σήμερα. Αυτό, έχουμε καθήκον να το γνωρίζουμε και να το διαδίδουμε όσο ευρύτερα μπορούμε στον λαό μας, μέσα από μια όσο γίνεται πιο αποτελεσματική παιδεία, και στους ξένους, μέσα από μεταφράσεις, εκθέσεις, διαλέξεις και όποιον άλλο τρόπο ενημέρωσης διαθέτουμε. Αυτό είναι έργο μακρόπνοο και ζήτημα πολιτικής βούλησης, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου πολιτιστικού σχεδιασμού. Με αυτή τη μελέτη επιχειρούμε να αναρτήσουμε για την Ελλάδα μια "φωτεινή επιγραφή" η οποία θα τραβήξει την προσοχή όχι μόνο της Ευρώπης αλλά και του κόσμου, θεωρήσαμε αναγκαία την ύπαρξη ιστορικής εισαγωγής, στην αρχή του βιβλίου, διότι και σε αυτό τον τομέα υπάρχει πλήρης σύγχυση σε ό,τι αφορά τη νεότερη κυρίως Ελλάδα. Στη συνέχεια καταγράψαμε ονόματα Ελλήνων που έζησαν ή ζουν, διέπρεψαν και αναγνωρίστηκαν στο εξωτερικό. Στο εσωτερικό έχουμε ασφαλώς εξίσου σημαντικούς δημιουργούς. Είπαμε όμως με ποιο τρόπο η Ελλάδα οφείλει να τους προβάλλει. Για να γίνει η προσπάθεια μας πιο αποτελεσματική, θα αρχίσουμε από τα ονόματα που είναι κατά κάποιον τρόπο πιο οικεία στους ξένους. Ειδικοί στον κάθε τομέα της Τέχνης και της Επιστήμης παρουσιάζουν αυτούς οι οποίοι εντυπωσίασαν την παγκόσμια κοινωνία. Και πάλι κινδυνεύουμε να βρεθούμε σε δύσκολη θέση, γιατί οι Έλληνες που εργάζονται και διαπρέπουν στο εξωτερικό είναι πολύ περισσότεροι και πολύ πιο σημαντικοί απ΄ ό,τι φαντάζονται όχι μόνον οι ξένοι αλλά και οι ίδιοι οι Έλληνες. Αν προσπαθήσουμε να τους συμπεριλάβουμε όλους, θα πέσουμε στην παγίδα μιας εγκυκλοπαίδειας ή ενός who is who. Προγραμματίζουμε και ευελπιστούμε να καλύψουμε αυτό το κενό σε επόμενες εκδόσεις μας. [...] (από τον πρόλογο της Δήμητρας Τσούχλου)

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ελένη Βαροπούλου

Ελένη Βαροπούλου (Συγγραφέας)

Η Ελένη Βαροπούλου είναι θεατρολόγος, κριτικός θεάτρου και τέχνης, μεταφράστρια, δοκιμιογράφος. Από το 1974 εργάστηκε ως κριτικός θεάτρου και δημοσιογράφος σε διάφορες ελληνικές εφημερίδες (κυρίως "Το Βήμα") και σε ευρωπαϊκά περιοδικά. Αρθρογράφησε βασικά για ευρωπαϊκά πολιτιστικά θέματα και τις σύγχρονες τάσεις στο διεθνές θέατρο. Μετέφρασε κείμενα των Χάινερ Μύλλερ, Βάλτερ Μπένγιαμιν, Χέρμαν Μπροχ, Μπέρτολτ Μπρεχτ, Γκαίτε. Δίδαξε θεατρολογία στα Πανεπιστήμια Αθήνας και Πάτρας και θεατρολογία στο Institut fur Theater-, Film- und Medienwissenschaft του J. W. Goethe Universitat (Φρανκφούρτη, Γερμανία). Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (1986-1992). Δημιούργησε και διηύθυνε το Φεστιβάλ Άργους (1992-1997). Ως κριτικός τέχνης οργάνωσε εκθέσεις όπως "16 Βιβλία - 16 Απόψεις" 1980, "Πορτρέτο του καλλιτέχνη και κοινωνικός περίγυρος" 1981, Γαλλικό Ινστιτούτο Αθήνας, την Ελληνική Συμμετοχή στην "Quatennial of Architecture and Theatre Design", Πράγα 1991, κ.ά. Ειδική σύμβουλος του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Είναι καλλιτεχνική υπεύθυνη της Θερινής Ακαδημίας του Εθνικού Θεάτρου της Ελλάδος. Ειδική συνεργάτις καλλιτεχνικής διεύθυνσης στο Εθνικό Θέατρο της Ελλάδος.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Λίνα Λυχναρά

Λίνα Λυχναρά (Συγγραφέας)

Η Λίνα Λυχναρά σπούδασε Θέατρο και Κινηματογράφο στην Αθήνα και Σύγχρονη Λογοτεχνία στο Παρίσι, στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης, από όπου και έλαβε τον τίτλο του διδάκτορα της Σύγχρονης Λογοτεχνίας. Είναι καθηγήτρια στα πανεπιστημιακά τμήματα του Γαλλικού Ινστιτούτου. Δημοσίευσε τα δοκίμια "Οδυσσέας Ελύτης: η μεταλογική των πραγμάτων" στις εκδόσεις Ίκαρος και "Το μεσογειακό τοπίο στην ποίηση του Γιώργου Σεφέρη και του Οδυσσέα Ελύτη" στις εκδόσεις Γαβριηλίδη. Δημοσίευσε βιβλιοκριτικές στην εφημερίδα Το Βήμα. Το πρώτο της παιδικό βιβλίο, "Η Λυδία στη Χώρα των Χρωμάτων", κυκλοφόρησε το 2004 από τις εκδόσεις Καστανιώτη.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Σπύρος Μαρκέτος (Συγγραφέας)

Ο Σπύρος Μαρκέτος είναι ιστορικός, διδάσκων στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Χαράλαμπος Παπασωτηρίου

Χαράλαμπος Παπασωτηρίου (Συγγραφέας)

Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου είναι καθηγητής διεθνών σχέσεων και στρατηγικών σπουδών στο τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου και πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ). Αποφοίτησε με άριστα από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και πήρε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κατερίνα Κοσκινά (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Νίνος Φένεκ Μικελίδης

Νίνος Φένεκ Μικελίδης (Συγγραφέας)

Ο Νίνος Φένεκ Μικελίδης γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1936. Σπούδασε ελληνική και αγγλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και κινηματογράφο στο Λονδίνο και στο Παρίσι. Σκηνοθέτησε τη βραβευμένη σε διάφορα φεστιβάλ (Κάρλοβι Βάρι, Λειψίας και Θεσσαλονίκης) μικρού μήκους ταινία "Κύπρον ου μ΄ εθέσπισεν..." (1962-63), βασισμένη στα ποιήματα του Γιώργου Σεφέρη "Ελένη" και "Σαλαμίνα της Κύπρος". Εξέδωσε τις ποιητικές συλλογές "Πρώτα φτερουγίσματα", 1955, "Σερενάτα στη Μεσόγειο", 1959, "Ερωτικός Μάης: Ποιήματα 1963-2000" (συγκεντρωτική έκδοση), Κέδρος, 2002, και "Έκλειψη και άλλα ποιήματα", Μεταίχμιο, 2008. Έγραψε μελέτες για τον ελληνικό και ξένο κινηματογράφο και εξέδωσε τα "Ημερολόγιο φυλακής", τα οποία κρατούσε κατά τη διάρκεια της σύλληψής του (1955-56) από τις αγγλικές αρχές της Κύπρου. Από τα ιδρυτικά μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ) και για μεγάλο διάστημα αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI). Κριτικός κινηματογράφου και θεάτρου της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία" από το 1975. Από το 1999 μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου (European Film Academy).


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μαρία Κοτζαμάνη (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιώργος Ξιάρχος

Γιώργος Ξιάρχος (Συγγραφέας)

Ο Γιώργος Ξιάρχος γεννήθηκε στο Αμπελόφυτο Μεσσηνίας το 1964. Σπούδασε στο Τ.Ε.Φ.Α.Α. του Πανεπιστημίου Αθηνών και από την αρχή των σπουδών του έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη μελέτη της Ιστορίας και του Αθλητισμού. Κατόπιν εγγράφηκε στη Θεολογική Σχολή και συνέχισε τις σπουδές του στον μεταπτυχιακό κύκλο της. Έχει διδάξει επί σειρά ετών στο Τ.Ε.Φ.Α.Α. τα γνωστικά αντικείμενα της Ιστορίας Φυσικής Αγωγής, Αγωνιστικής στην αρχαία Ελλάδα και Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων. Κατά το έτος 1993 παρακολούθησε το πρώτο προπαρασκευαστικό σεμινάριο της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας για υποψήφιους μεταπτυχιακούς φοιτητές σε θέματα Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ το 2000 έλαβε ερευνητική υποτροφία από το Κέντρο Ολυμπιακών Σπουδών της Λοζάνης για την επιστημονική διερεύνηση του όρου religio athletae. Έχει δημοσιεύσει διάφορα άρθρα επιστημονικού περιεχομένου σχετικά με θέματα Ιστορίας και Φυσικής Αγωγής και του Αθλητισμού και έχει πραγματοποιήσει πρωτότυπες ανακοινώσεις σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά συνέδρια.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κανάκης Λελεδάκης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μπία Παπαδοπούλου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Χρήστος - Μιχαήλ Παπανδρόπουλος (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιάννης Γουρζής (Συγγραφέας)

Ο Γιάννης Γουρζής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1953. 1974-1979: σπούδασε Χαρακτική και Τεχνική Φορητών Εικόνων - Τοιχογραφία στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα. 1984-1992 εργάζεται ως Χαράκτης στο Νομισματοκοπείο (Τράπεζα Ελλάδος). Απο το 1992 μέχρι και σήμερα διδάσκει Χαρακτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μαίρη Μιχαηλίδου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιώργος Μονεμβασίτης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Σίσσυ Παπαθανασίου

Σίσσυ Παπαθανασίου (Συγγραφέας)

Η Σίσσυ Παπαθανασίου γεννήθηκε στο Αγρίνιο. Σπούδασε νομικά, θέατρο και κινηματογράφο στην Ελλάδα. Συνέχισε τις σπουδές της στην κοινωνική ανθρωπολογία, την ιστορία πολιτισμών και το θέατρο στο Παρίσι στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales και στο Institut d’ Etudes Theatrales της Σορβόννης. Καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Θεάτρου "Αναλόγιο" από το 2005. Διετέλεσε υπεύθυνη του προγράμματος "Αναγνώσεις" του Εθνικού Θεάτρου. Το 2018 διορίστηκε προϊσταμένη στη Διεύθυνση Γραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού. Δημοσιεύει άρθρα και μελέτες, σκηνοθετεί και μεταφράζει θεατρικά έργα, εισηγείται, παρουσιάζει και επιμελείται την έκδοση λογοτεχνικών κειμένων και εκδόσεων τέχνης. Συμμετέχει με ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό και σε σεμινάρια για την πολιτιστική διαχείριση, το θέατρο και τη θεατρική γραφή.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Σάκης Αθανασιάδης

Σάκης Αθανασιάδης (Συγγραφέας)

Ο Σάκης Αθανασιάδης γεννήθηκε το 1965 στον Άγιο Πέτρο του Κιλκίς, όπου και έζησε τα παιδικά του χρόνια. Από το 1986 μένει μόνιμα στην Αθήνα. Κυκλοφόρησε την πρώτη του ποιητική συλλογή το 1987. Ποιήματά του βρίσκονται σε αρκετές ανθολογίες ενώ το πεζογραφικό του έργο έχει αποσπάσει τιμητικές διακρίσεις. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος λογοτεχνικών ομάδων για ένα διαφορετικό βλέμμα. Είναι μέλος της ΑΕΠΙ και μέλος σε κάθε προοδευτική καλλιτεχνική κίνηση. Οι ArpeggiosMP το 2012 είναι οι πρώτοι που μελοποίησαν στίχους του σε μορφή demo video στο(youtube), ενώ η πρώτη του δισκογραφική παρουσία γίνεται στο τέλος του 2012 στο CD άλμπουμ: Από το Μηδέν, του Γιώργου Δημητριάδη. Εργογραφία: Ποίηση: "Σαν θεατές" (Αθήνα1988), "Δικαίωμα άρνησης" (Σικυώνιος 1990), "Σε ηλικία παραίτησης" (Άποψη1993), "Ο μικρός ήλιος" (Α΄ έκδοση Άποψη 2009, Β΄έκδοση 2014,το βιβλίο, "Τα παπούτσια του μάγου χρόνου" (Α΄έκδοση Άποψη 2013, Β΄έκδοση 24grammata.com 2014), "Οι ανάσες των εραστών" (Το βιβλίο 2014), "Το γκρεμισμένο κάστρο των ηρώων" (Το βιβλίο 2015) Πεζογραφία: "Υπακοή εις τους ανωτέρους" (Ταχυδρομική1989)-νουβέλα, "Η λεωφόρος των αθώων" (Απόπειρα 1998)-διηγήματα, "Η συμμορία του απογεύματος" (Ιωλκός 1999)-διηγήματα, "Το φιλί της Δευτέρας" (Ιωλκός 2001)-μυθιστόρημα.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Χρήστος - Μιχαήλ Παπανδρόπουλος (Επιμέλεια)


Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Δερματόδετο
Σελίδες:
424
Διαστάσεις:
24x33
Βάρος:
3.018 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση