Οι εφευρέσεις μου
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Οι εφευρέσεις μου

Η παράξενη αυτοβιογραφία του Νίκολα Τέσλα

Nikola Tesla

Νίκολα Τέσλα: Επιστήμονας, εφευρέτης, οραματιστής, ανθρωπιστής, εκκεντρικός, φιλόσοφος, προφήτης... Μια αινιγματική και παρεξηγημένη μορφή, που παραμένει ο μύθος και το αρχέτυπο όλων των επιστημόνων του 20ού αιώνα. Ο Τέσλα δεν ήταν μόνον ένας από τους σημαντικότερους επιστήμονες και εφευρέτες της εποχής του, ήταν στη κυριολεξία ο "Προμηθέας" του ηλεκτρισμού και ο άνθρωπος που "ανακάλυψε" τον 20ο αιώνα. Ήταν ένας πρωτοπόρος, που με την ευαισθησία ενός ποιητή ξεκλείδωσε τα μυστικά της Φύσης και τα χάρισε στην ανθρωπότητα. Ένας ονειροπόλος που τόλμησε με τη σκέψη του ν΄ αγγίξει τα άστρα.
Το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας περιλαμβάνει την παράξενη αυτοβιογραφία του Νίκολα Τέσλα, με τίτλο "Οι εφευρέσεις μου", καθώς και σημαντικά κείμενα του εφευρέτη, γραμμένα πριν από έναν αιώνα, στα οποία ο Τέσλα προέβλεπε τρόπους για την επίλυση του ενεργειακού προβλήματος της ανθρωπότητας. Τα χρόνια που έρχονται θα φωτίσουν ακόμη περισσότερο το ημιτελές έργο του Τέσλα κι ενδεχομένως θα επιβεβαιώσουν και πολλές από τις προβλέψεις του για το μέλλον της ανθρωπότητας. Όπως είπε άλλωστε και ο ίδιος ο Τέσλα: "Το παρόν είναι δικό τους, το μέλλον είναι δικό μου".

Γιώργος Στάμκος

Γιώργος Στάμκος (Επιμέλεια)

Ο Γιώργος Στάμκος είναι συγγραφέας και δημοσιογράφος. Από το 1988 έχει συγγράψει περίπου 2.000 ειδικά άρθρα και αναλύσεις. Έχει συνεργαστεί με περισσότερα από 30 διαφορετικά ελληνικά και ξένα έντυπα. Η αναλυτική και εξειδικευμένη αρθρογραφία του εστιάζεται κυρίως σε θέματα αναζήτησης, εναλλακτικής τεχνολογίας, ιστορίας, γεωπολιτικής, και βαλκανολογίας. Έχει συγγράψει ως τώρα 14 βιβλία, όπως "Νίκολα Τέσλα: Ο Προφήτης του 21ου αιώνα" (Μάρτιος 1999), "Μυστική Σερβία" (1999, μαζί με τη Μίλιτσα Κοσάνοβιτς), "Απαγορευμένη τεχνολογία" (2000), "Γεωπολιτική του αρχιπελάγους" (2000, επανέκδοση 2008), "Ελεύθερη ενέργεια" (2001), "Μετα-αποκάλυψη τώρα" (2002) και "Θεωρίες Συνωμοσίας" (2003), "Γκρίζα Ελλάδα: Η ανατομία του ελληνικού συνδρόμου" (2004), "Ο θαυμαστός κόσμος του Τέσλα" (2004, επανέκδοση Πύρινος Κόσμος 2015), "Mind Control: Ο πόλεμος για τον έλεγχο του νου" (2005), "Στοιχειωμένα Βαλκάνια" (2006, μαζί με τη Μ. Κοσάνοβιτς), "Τέσλά: Ο απαγορευμένος επιστήμονας" (2007), "Μυστική τεχνολογία" (2008), "Συνωμοσίες & θεωρίες συνωμοσίας" (2010), "999 Μαργαριτάρια της ανθρώπινης σοφίας" (2010) κ.ά. Το τελευταίο του βιβλίο (2016) έχει τίτλο "Η σκιά των Βογομιλων: Γνωστικισμός, μανιχαϊκές αιρέσεις των Βαλκανίων, καθαροί και η επίδρασή τους στο Δυτικό Πολιτισμό". Όλα τα βιβλία του οδηγήθηκαν σε πολλές επανεκδόσεις κι έγιναν αφορμή για δημιουργικές συζητήσεις, ακόμη και διαφωνίες. Έχει επίσης συμμετάσχει με εκτενή κείμενά του σε 18, μέχρι στιγμής, συλλογικά έργα. Για ένα διάστημα υπήρξε και εκδότης ειδικών περιοδικών, όπως για παράδειγμα του εναλλακτικού περιοδικού ΖΕΝΙΘ (2004-2010), ενώ είναι δημιουργός και διαχειριστής του www.zenithmag.wordpress.com. Από το 2008 συνεργάζεται με το εβδομαδιαίο σέρβικο περιοδικό Vreme, στέλνοντας, σε συνεργασία με τη Μ. Κοσάνοβιτς, ανταποκρίσεις και αναλύσεις σχετικά με τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Τέλος έχει γράψει δεκάδες έρευνες, σενάρια και κείμενα για αντίστοιχα επεισόδια της σειράς ντοκιμαντέρ Balkan Express της ΕΡΤ 3, καθώς και της σειράς 24 επεισοδίων με τίτλο ΄Η Γειτονιά μας τα Βαλκάνια΄, που προβλήθηκε τόσο από το Prisma plus, όσο κι από την ΕΡΤ 2. Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη, ενώ ταξιδεύει συχνά στη βαλκανική ενδοχώρα και κυρίως στη Σερβία, την οποία και θεωρεί "δεύτερη πατρίδα΄ του.

Θεοπίστη Καβακοπούλου (Μεταφραστής)


Nikola Tesla

Nikola Tesla (Συγγραφέας)

Ο Νίκολα Τέσλα γεννήθηκε στις 9 Ιουλίου του 1856 στην περιοχή Λίκα, η οποία βρίσκεται στη σημερινή Κροατία. Ο Τέσλα έδειξε απο μικρός μια έφεση στον ηλεκτρισμό. Άρχισε τη σχολική του σταδιοδρομία στο μέρος που γεννήθηκε, αργότερα κατευθύνθηκε στο Γκρατς της Αυστρίας και έπειτα στην Πράγα της Τσεχίας. Μόλις αποφοίτησε είχε ήδη δημιουργήσει την γεννήτρια εναλλασσόμενου ρεύματος. Έτσι, μετακόμισε στο Παρίσι και έπιασε δουλειά στην εταιρεία του Τόμας Έντισον όπου και προσπάθησε να βοηθήσει την εταιρεία να ολοκληρώσει το πρόγραμμα φωτισμού της πόλης του Στρασβούργου. Δεν άργησε όμως να καταλήξουν εχθροί οι δύο μεγάλοι εφευρέτες. Ο Έντισον πρότεινε στον Τέσλα να εργαστούν μαζί. Ο Έντισον ήταν αποφασισμένος να εκμεταλλευθεί πλήρως τις δικές τους ιδέες, και υποσχόταν στον Τέσλα τεράστιες χρηματικές ανταμοιβές αν τον βοηθούσε να εξυπηρετήσει το σκοπό του. Όταν τελικά ο Τέσλα τα κατάφερε, o Έντισον δεν τήρησε το λόγο του. Ο Τέσλα από την άλλη, περίμενε πως ο Έντισον θα παραμελήσει τις δικές του έρευνες για να στηρίξει οικονομικά τις δικές του ιδέες. Ο Τέσλα έφυγε, έτσι, από την εταιρεία του Έντισον και δημιούργησε τη δική του εταιρεία που την ονόμασε Tesla Electric Company. Έτσι, από τη μια ο Έντισον αγωνιζόταν να επιτύχει στη τεχνολογία με το συνεχές ρεύμα και από την άλλη ο Τέσλα μαχόταν με το εναλλασσόμενο ρεύμα. Χάρη στον Τέσλα φωταγωγήθηκε η Παγκόσμια Έκθεση του Σικάγο το 1893 και δημιουργήθηκε υδροηλεκτικός σταθμός το 1895. Επίσης, ο Τέσλα εντυπωσίασε την κοινή γνώμη περνώντας εναλλασσόμενο ρεύμα μέσα από το σώμα του χωρίς να πάθει τίποτα και άναψε τις ηλεκτρικές λάμπες με τα ακροδάχτυλά του. Ο Τέσλα έπεσε θύμα επιχειρηματιών και κερδοσκοπίας. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του έιχε μείνει άνεργος και φτωχός. Πέθανε από καρδιακή προσβολή στις 7 Ιανουαρίου του 1943 σε ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
205
Διαστάσεις:
24χ17
Βάρος:
0.351 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση