Οι δύο όψεις της ελληνικής μουσικής κληρονομιάς
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Οι δύο όψεις της ελληνικής μουσικής κληρονομιάς

Αφιέρωμα εις μνήμην Σπυρίδωνος Περιστέρη: Πρακτικά της Μουσικολογικής Συνάξεως που πραγματοποιήθηκε στις 10 και 11 Νοεμβρίου 2000 στο Μέγαρο Ακαδημίας Αθηνών

Συλλογικό έργο

20.29€ -10% 18.26€

Στις 10 και 11 Νοεμβρίου του 2000 πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο της Ακαδημίας Αθηνών «Μουσικολογική Σύναξις», με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων από την εκδημία του αειμνήστου μουσικοδιδασκάλου Σπυρίδωνος Δ. Περιστέρη (1913 - 1998). Την πρωτοβουλία της διοργανώσεως είχε το Κέντρον Ερεύνης Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, σε συνεργασία με την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε την Κυριακή 12 Νοεμβρίου στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών, όπου τελέστηκε Θεία Λειτουργία μετά μνημοσύνου στη μνήμη του τιμωμένου προσώπου. Η Σύναξις αυτή δεν είχε τον χαρακτήρα μιας απλής τιμητικής εκδηλώσεως, αλλά περισσότερο ενός επιστημονικού συμποσίου, με την προσωπικότητα του Περιστέρη να λειτουργεί ως έμπνευση για την προώθηση της παράλληλης και, ει δυνατόν, συγκριτικής έρευνας των δύο κλάδων της ελληνικής μουσικής παράδοσης - της βυζαντινής μουσικής και του δημοτικού τραγουδιού -, τους οποίους ο ίδιος υπηρέτησε πιστά σε όλη τη ζωή του, αν και με διαφορετικό τρόπο τον καθένα. Με βάση κυρίως το υλικό που συγκεντρώθηκε κατά τη διάρκεια εκείνης της Συνάξεως, το Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας παρουσιάζει σήμερα τον ανά χείρας τόμο, ως προσφορά στους φιλόμουσους θαυμαστές του έργου του Σπύρου Περιστέρη και, προ πάντων, στους νεώτερους μουσικούς και μουσικολόγους που εμπνέονται από αυτό. (. . .)


[Απόσπασμα από κείμενο παρουσίασης εκδότη ή έκδοσης]

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μάρκος Δραγούμης

Μάρκος Δραγούμης (Εισηγητής)

Ο Μάρκος Δραγούμης είναι προϊστάμενος του Μουσικού Λαογραφικού Αρχείου του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών και καθηγητής του Ωδείου Αθηνών.

Ελένη Ψυχογιού (Εισηγητής)

Η Ελένη Ψυχογιού γεννήθηκε το 1946 και μεγάλωσε στα Λεχαινά Ηλείας. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στη Φιλοσοφική Σχολή (1964-1968), από όπου πήρε πτυχίο ιστορίας και αρχαιολογίας (1969). Από το 1972 έως το 2006 εργάστηκε ως ερευνήτρια στο Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών.

Δημήτριος Β. Οικονομίδης (Εισηγητής)

Ο Δημήτριος Οικονομίδης είναι ομότιμος καθηγητής λαογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, διετέλεσε δε και διευθυντής του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής λαογραφίας.

Παναγιώτης Α. Σκούφης (Εισηγητής)

Ο Παναγιώτης Σκούφης είναι μέλος του Ε.Ε.ΔΙ.Π. της φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ιωάννης Παπαθανασίου (Εισηγητής)


Ευστάθιος Γ. Μακρής (Εισηγητής)

Ο Ευστάθιος Μακρής είναι διδάκτωρ το Πανεπιστημίου Βιέννης και κατέχει τη θέση ερευνητού - μουσικολόγου στο Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών.

Γεώργιος Στ. Αρμαγιανάκης (Εισηγητής)

Ο Γεώργιος Αμαργιανάκης (1938 Ιεράπετρα Κρήτης - 2003 Αθήνα), διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Κοπεγχάγης, εθνομουσικολόγος, κατείχε τη θέση καθηγητού στο τμήμα μουσικών σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Christian Troelsgard (Εισηγητής)

Ο Christian Troelsgard είναι διδάκτωρ το Πανεπιστημίου Κοπεγχάγης και κατέχει τη θέση αναπληρωτού καθηγητή στο Ινστιτούτο Ελληνικών και Λατινικών του ίδιου πανεπιστημίου.

Μαρία Γ. Ανδρουλάκη (Εισηγητής)

Η Μαρία Ανδρουλάκη είναι ερευνήτρια-μουσικολόγος στο Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών.

Αχιλλεύς Γ. Χαλκαιάκης (Εισηγητής)

Ο Αχιλλέας Χαλκαιάκης είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και κατέχει τη θέση του λέκτορος στο τμήμα μουσικών σπουδών του ίδιου πανεπιστημίου.

Ιωάννης Β. Αρβανίτης (Εισηγητής)

Ο Ιωάννης Αρβανίτης είναι διδάσκων του τμήματος μουσικών σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Gerda Wolfram (Εισηγητής)

H Gerda Wolfram είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Βιέννης και διδάσκει στο Ινστιτούτο Μουσικολογίας του ίδιου πανεπιστημίου.

Γεώργιος Ι. Χατζηθεοδώρου (Εισηγητής)

Ο Γεώργιος Χατζηθεοδώρου είναι καθηγητής μουσικής, πρωτοψάλτης και μουσικολόγος.

Άννα-Μαρία Γιαννακοδήμου (Εισηγητής)

Η Άννα-Μαρία Γιαννακοδήμου είναι υποψήφια διδάκτωρ του τμήματος μουσικών σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρώην συνεργάτις του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας (1997-1999).

Δημήτριος Νίκου (Εισηγητής)

Ο π. Δημήτριος Νίκου είναι πρωθιερεύς του Καθεδρικού Ναού Αθηνών και καθηγητής του Ωδείου Αθηνών

Ευστάθιος Γ. Μακρής (Επιμέλεια)

Ο Ευστάθιος Μακρής είναι διδάκτωρ το Πανεπιστημίου Βιέννης και κατέχει τη θέση ερευνητού - μουσικολόγου στο Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών.

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
283
Διαστάσεις:
27x20
Βάρος:
1.087 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση