Οδύσσεια, ο Peter Brandes και ο Όμηρος
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Οδύσσεια, ο Peter Brandes και ο Όμηρος

Από το λόγο στην εικόνα

Δημήτρης Ν. Μαρωνίτης

Keld Zeruneith

Otto Steen Due

9.72€ -11% 8.65€
Η έκθεση αυτή έχει ως αφετηρία την έκθεση που πραγματοποιήθηκε στη Δανία με τίτλο "Από το λόγο στην εικόνα" και παρουσιάστηκε στο Κρατικό Μουσείο Τέχνης στην Κοπεγχάγη από τις 21 Σεπτεμβρίου 2002 ως τις 6 Ιανουαρίου 2003. Περιλαμβάνει μέρος από τα έργα που εμπνεύστηκε ο Δανός καλλιτέχνης Peter Brandes για να εικονογραφήσει τη νέα δανέζικη μετάφραση της "Οδύσσειας" του Δανού καθηγητή κλασικής φιλολογίας Otto Steen Due (Εκδόσεις Gyldendal, 2001).
Δημήτρης Ν. Μαρωνίτης

Δημήτρης Ν. Μαρωνίτης (Συγγραφέας)

Ο Δημήτρης Ν. Μαρωνίτης (1929-2016) γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Γυμνασιακές σπουδές στο Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Προπτυχιακές σπουδές στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου. Μεταπτυχιακές σπουδές σε πανεπιστήμια της πρώην Δυτικής Γερμανίας με υποτροφία της Humboldt-Stiftung. Διδάκτωρ και εντεταλμένος υφηγητής στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης έως το 1967. Απολύεται, συλλαμβάνεται και βασανίζεται από τη στρατιωτική χούντα. Επανέρχεται και παραμένει καθηγητής της ίδιας Σχολής από το 1975 έως το 1996. Επισκέπτης καθηγητής σε πανεπιστήμια της Γερμανίας, Αυστρίας και Κύπρου και των ΗΠΑ. Από το 1994 έως το 2001 πρόεδρος και γενικός διευθυντής του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, στη Θεσσαλονίκη, και στη συνέχεια συντονιστής του προγράμματος "Αρχαιογνωσία και Αρχαιογλωσσία στη Μέση Εκπαίδευση", που εκπονήθηκε από το Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας. Έγραψε βιβλία, μονογραφίες, και άρθρα για τον Όμηρο, τον Ησίοδο, τον Σοφοκλή, τον Ηρόδοτο, τον Αλκαίο, τη Σαπφώ, που, ενμέρει ή εν όλω, και μετέφρασε. Για τον ίδιο προείχε η μετάφραση της "Οδύσσειας", η πρώτη που συντελέστηκε. Συγχρόνως μελέτησε και δημοσίευσε δοκίμια για μείζοντες νεοέλληνες ποιητές και πεζογράφους (Σολωμό, Καβάφη, Σεφέρη, Ελύτη, Ρίτσο, Αλεξάνδρου, Αναγνωστάκη, Πατρίκιο, Σαχτούρη, Σινόπουλο, Χειμωνά, κ.ά.), επιμένοντας σε εκπροσώπους της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς. Έφυγε από τη ζωή στις 12 Ιουλίου 2016, σε ηλικία 87 ετών, ύστερα από μάχη με τον καρκίνο.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Peter Brandes (Ζωγράφος)

Ο Peter Brandes γεννήθηκε το 1944. Από το 1970 κατοικεί στη Γαλλία και στην Ιρλανδία. Έχει εκθέσει έργα του σε ατομικές εκθέσεις καθώς και σε μουσεία και γκαλερί. Από το 1984 έχει στενή συνεργασία με την Galerie Moderne Silkeborg, Δανία. Εκπροσωπείται με έργα του στα περισσότερα μουσεία της Δανίας και σε πολλά μουσεία του εξωτερικού. Έχει εκδόσει μια σειρά από βιβλία και έχει εικονογραφήσει κείμενα του Ομήρου, του Gunnar Ekelof, του Paul Celan, του James Joyce, του Κωνσταντίνου Καβάφη και άλλων. Έχει λάβει, μεταξύ άλλων, την τριετή υποτροφία του κρατικού Ταμείου Τέχνης της Δανίας Statens Kunstfond και του έχουν απονεμηθεί τα παράσημα: Eckersberg-medaljen και Ridder af Dannebrog.

Hanna Lassen Sofianou (Μεταφραστής)


Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Διαστάσεις:
23χ16
Βάρος:
0.171 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση