Οδύσσεια
zoom in
Κώστας Πούλος

Κώστας Πούλος (Διασκευαστής)

Ο Κώστας Πούλος γεννήθηκε στον Ελικώνα της Βοιωτίας. Σπούδασε κλασική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και βυζαντινή-νεοελληνική φιλολογία στα Πανεπιστήμια του Βίρτσμπουργκ και του Μονάχου. Εργάστηκε ως φιλόλογος στη μέση εκπαίδευση σε ημερήσια και εσπερινά γυμνάσια και λύκεια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Καρπός των μεταπτυχιακών σπουδών του είναι οι βραβευμένες (Εταιρεία Μεταφραστών Λογοτεχνίας) μεταφράσεις βυζαντινών "μυθιστορημάτων" στη νεοελληνική. Έχει γράψει βιβλία για ενήλικες ("Σχεδόν Θάλασσες", εκδόσεις Το Ροδακιό) και κυρίως για παιδιά. Στον τομέα της παιδικής λογοτεχνίας ειδικότερα έχει γράψει, μεταφράσει και διασκευάσει πολλά έργα. Ορισμένα από τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε ξένες γλώσσες ή έχουν παρασταθεί στο θέατρο.


Oxana Chaus (Εικονογράφος)

Γεννήθηκε στο Κίεβο της Ουκρανίας το 1967. Κατόπιν προεκπαίδευσης γλυπτικής και ζωγραφικής από τη μητέρα της (Λιουντμίλα Τσάους - γλύπτρια), παρακολούθησε στην Ένωση Αρχιτεκτόνων σεμινάρια και μαθήματα ακουαρέλας, όπως και στην Ένωση Ζωγράφων (και γλυπτών) βραδινά μαθήματα σχεδίου. Παρακολούθησε μαθήματα σε ιδιωτικά εργαστήρια ζωγραφικής του ζωγράφου Σκαραπούτα Νικολάι και του καθηγητή της Ουκρανικής Ακαδημίας Καλών Τεχνών, Μακαγκόν Ιβάν, ενώ συγχρόνως παρακολούθησε και ειδικά μαθήματα στα εργαστήρια της ΟΑΚΤ για τις εισαγωγικές εξετάσεις. Εισήχθη στη σχολή το 1987 και σπούδασε στο εργαστήριο χαρακτικής του πρύτανη της ΟΑΚΤ Τσεμπεκίν Αντρέι, παράλληλα δε συμμετείχε στα μαθήματα του εργαστηρίου ζωγραφικής του Στορεζένκο Νικολάι (καθηγητή της ακαδημίας). Κατά το τέλος του ανωτέρου κύκλου σπουδών εικονογράφησε δύο πλήρη βιβλία και οκτώ εξώφυλλα, συμμετείχε σε εκθέσεις ζωγραφικής-χαρακτικής της ΟΑΚΤ στην Ουκρανία και στο εξωτερικό. Αποφοίτησε με άριστα. Επιλέχτηκε ως υπότροφος στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, στα εργαστήρια ζωγραφικής του καθηγητή Κοκκινίδη Δημοσθένη και χαρακτικής του πρύτανη της ΑΣΚΤ Παπαδάκη Ιωάννη. Έχει πάρει μέρος στις παρακάτω ομαδικές εκθέσεις: 1η Τριεννάλε Ελληνικής Χαρακτικής 2000 (Πινακοθήκη Πιερίδη), 45η Διεθνής Έκθεση Εικαστικών Τεχνών 2001 (Κέντρο Τεχνών, Πάρκο Ελευθερίας), Μήνας Εικαστικών Τεχνών 2001 (Τεχνόπολις Γκάζι), Έκθεση Νέων Καλλιτεχνών 2002 (Τεχνόπολις Γκάζι). Επίσης έχει εικονογραφήσει τα βιβλία: εξώφυλλο για το βιβλίο -Η Βασίλισσα Βερενίκη- της Ι. Φωκά (εκδ. Κέρδος), εικονογράφηση των βιβλίων -Ερωτόκριτος- και -Οδύσσεια- (εκδ. Παπαδόπουλος), εικονογράφηση και συγγραφή του βιβλίου -Οι Δώδεκα Θεοί και η Μοιρασιά- του Χρόνου (εκδ. Παπαδόπουλος). Είναι παντρεμένη και ζει μόνιμα στην Ελλάδα.

Όμηρος

Όμηρος (Συγγραφέας)

Αρχαίος Έλληνας επικός ποιητής, ο μεγαλύτερος από τους ποιητές όλων των αιώνων, με τον οποίο αρχίζει η έντεχνη ελληνική και ευρωπαϊκή λογοτεχνία. Οι πληροφορίες που έχουμε για τον Όμηρο είναι ελάχιστες και αυτές ασαφείς. Τον τόπο γέννησής του διεκδικούν πολλές πόλεις. Πιο πιθανή πατρίδα του όμως θεωρείται η Σμύρνη, αιολική αποικία, που αργότερα προστέθηκε στην ιωνική συμπολιτεία. Η άποψη αυτή ενισχύεται από το ότι ο ποιητής γνώριζε πολύ καλά την περιοχή της, όπως αποδεικνύουν οι παρομοιώσεις που χρησιμοποιεί στην ποίησή του. Γνώριζε ακόμα καλά τις ακτές του Αδραμυτηνού κόλπου, το όρος Ίδη, την πεδιάδα του Σκάμανδρου κ.λπ., τα οποία είδε ο ποιητής με τα μάτια του και έγιναν θέατρα των αγώνων των ηρώων του. Άγνωστο είναι το πότε έζησε ο Όμηρος. Ο ίδιος αφήνει να εννοηθεί στα ποιήματά του ότι έζησε πολύ αργότερα από τα τρωικά. Κατά τον Ηρόδοτο (Β΄ 53) ο Όμηρος έζησε 400 χρόνια νωρίτερα απ΄ αυτόν και, σύμφωνα με τη μαρτυρία αυτή, πρέπει να έζησε κατά τα μέσα του 9ου αι. π.Χ. Τέλος η παράδοση ότι ο Όμηρος ήταν τυφλός πρέπει να απορριφθεί, γιατί είναι ασυμβίβαστη με τη λεπτή παρατήρηση της φύσης που υπάρχει στο έργο του. Έγραψε: α) την "Ιλιάδα" της οποίας η υπόθεση εκτυλίσσεται σε 51 ημέρες και 15.700 στίχους. Θέμα της είναι η "μήνις του Αχιλλέως" εναντίον του Αγαμέμνονα και οι συμφορές που επακολούθησαν. Κανονικά λοιπόν έπρεπε να ονομαστεί Αχιλληίδα, επειδή όμως ο ποιητής παρεμβάλλει σ΄ αυτήν πολλά γεγονότα του πολέμου που έγιναν γύρω από το Ίλιο (= Τροία), γι΄ αυτό πήρε το όνομα "Ιλιάς" β) την "Οδύσσεια" της οποίας τα περιστατικά διαρκούν 41 ημέρες και αναπτύσσονται σε 12.100 στίχους. Θέμα της είναι ο "νόστος" (= επιστροφή) του Οδυσσέα από την Τροία στην Ιθάκη. Άλλα έργα που αποδίδονται στον Όμηρο είναι: οι "Ομηρικοί ύμνοι", η "Βατραχομυομαχία", ο "Μαργίτης". Χαρακτηριστικό της τέχνης του Ομήρου είναι ότι τα έπη του έχουν αρχή, μέση και τέλος και ότι με τα αλλεπάλληλα επεισόδια κρατά αδιάπτωτο το ενδιαφέρον του ακροατή μέχρι το τέλος. Ο θαυμασμός για τα έπη του Ομήρου διατηρήθηκε αμείωτος από την αρχαιότητα μέχρι τις ημέρες μας, γι΄ αυτό και διδάσκεται σ΄ όλα τα σχολεία της Ευρώπης, ως ο μεγαλύτερος ποιητής και παιδαγωγός των αιώνων. Τα ομηρικά έπη έχουν μεταφραστεί σ΄ όλες τις γλώσσες του κόσμου, καθώς και στην ελληνική δημοτική, από τους Ι. Πολυλά, Αργ. Εφταλιώτη, Ζ. Σιδέρη, Ν. Καζαντζάκη, Ι. Κακριδή κ.ά.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Σκληρόδετο
Σελίδες:
37
Διαστάσεις:
30x22
Βάρος:
0.414 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση