Οδοί και τοπωνύμια της Ξάνθης
zoom in
Οδός, πάροδος, σοκάκι, δρόμος, πλατεία, αδιέξοδο, αλάνα, καλντερίμι, λεωφόρος, παράδρομος, ρούγα, τσαρσί, στενό... Οδίτες εσμέν οι Έλληνες και της αγοράς όντα. Ο δρό-μος, με τη στενή αλλά και την άλλη του ευρύτερη έννοια, έχει σφραγίσει και ορίσει γενεές επί γενεών. Ο δρόμος για αιώνες ήταν -και εν μέρει είναι ακόμη- εκείνος ο μισοδη-μόσιος, μισοϊδιωπκός χώρος της ζωής μας. Τον αγαπούμε το δρόμο, αλλά και την πλατεία και την αλάνα της πόλης. Ως παιδιά αυτός ήταν η αναφορά μας, το ανοιχτό μας κα­ταφύγιο. Ο χώρος της ελευθερίας μας, του άγριου παιχνιδι­ού και των ονείρων μας. Στο δρόμο, στην αγορά ο λαός μι­λά, ξεσπά ενώνεται, συγκρούεται. Οι γιαγιάδες μας τον σκούπιζαν, τον καλλώπιζαν. Ο δρόμος ήταν η ζώσα αρτη­ρία του μικρόκοσμου τους. Σήμερα αυτοί οι δρόμοι μένουν όλο και πιο πολύ αφρόντιστοι, μόνο για γρήγορη θάλεγες χρήση, μαρτυρώντας και την τρέχουσα αντίληψη για το δη­μόσιο χώρο. Οι δρόμοι έχουν τις δικές τους χαρές, τα δικά τους δράματα. Οι δρόμοι και τα ονόματα τους έχουν τις μικρές ή με­γάλες ιστορίες τους. Οι δρόμοι ζουν, οι δρόμοι καμιά φο­ρά, πεθαίνουν. Φροντίζουμε εμείς γι΄ αυτό σβήνοντας ονό­ματα που θεωρούμε ξεπερασμένα ή ενάντια στα τρεχόντως κρατούντα. Ονόματα που είναι πηγή αναμνήσεων σειράς γενιών, χάνονται και ο τόπος αρχίζει μια νέα ζωή με τη με­τονομασία του. Η έκδοση αυτή του ΠΑΚΕΘΡΑ, κυρίως για τους δρό­μους και τις πλατείες, αλλά και τις γειτονιές, τα τοπωνύμια και τα κτίσματα της πόλης μας, είναι μια τρυφερή συνάντη­ση με ονόματα. Είναι οδηγός, είναι χρέος μνήμης, είναι φόρος τιμής σ΄ αυτό το δίχτυ που μέσα του κινούμαστε όλοι. Στο Δήμο Ξάνθης και αυτή τη φορά θερμές ευχαριστίες για την οικονομική στήριξη της έκδοσης. Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΑΚΕΘΡΑ

Ευλαμπία Αβραμίδου (Συγγραφέας)

Φιλόλογος καθηγήτρια και από το 1995 Διευθύντρια του 5ου Γυμνασίου Ξάνθης. Γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στην Ξάνθη. Γονείς της, καταγόμενοι και οι δυο από την Κιουτάχεια της Μικρός Ασίας, ο Αβραάμ και η Δέσποινα Κερδικοπούλου-Αβραμίδου. Μετά τις πανεπιστημιακές της σπουδές εργάσθηκε ως καθηγήτρια σε γυμνάσια της Ξάνθης.Συμμετείχε σε πολυάριθμα σεμινάρια εκπαιδευτικού περιεχομένου. Η συγγραφική της δραστηριότητα ξεκίνησε με τη συμμετοχή της στο βιβλίο "Ο οικοτουρισμός πάει στο σχολείο", ενώ έχει αναλάβει τη φιλολογική επιμέλεια σε διδακτορικές διατριβές. Παντρεμένη με το Βασίλη Κεμανετζή, Διευθυντή του 2ου Γυμνασίου Ξάνθης, έχουν δυο παιδιά, τη Χριστίνα και τον Παναγιώτη.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Βασίλειος Αϊβαλιώτης (Συγγραφέας)

Γεννήθηκε στην Παλιά Κοκκινιά το 1950. Γονείς του ο Δημήτριος Ι. Αϊβαλιώτης (1915-1986) από το λαμπρό μικρασιατικό Αϊβαλί και η Άννα Β. Παπαδοπούλου-Αϊβαλιώτου (1921) από ποντιακή οικογένεια της Ανάπας, στη Ρωσία. Μεγάλωσε στο Χαϊδάρι. Διπλωματούχος πολιτικός μηχανικός του Ε.Μ.Π. το 1974. Στην Ξάνθη από το 1977, Λέκτορας σήμερα στην Πολυτεχνική Σχολή του Δ.Π.Θ. Για πολλά χρόνια ενεργό μέλος πολιτικών, συνδικαλιστικών και πολιτιστικών φορέων. Ιδρυτικό μέλος του ΠΑΚΕΘΡΑ. Ταξιδεύει για πάνω από 30 χρόνια, με ιδιαίτερη ένταση στη Μικρά Ασία και έχει συγκροτήσει βιβλιοθήκη θρακικής, μικρασιατικής και ποντιακής θεματολογίας, που αριθμεί χιλιάδες τόμους. Παντρεμένος με τη δικηγόρο Ξάνθης Σμαρούλα Ψαλτοπούλου, έχουν μία θυγατέρα, την Αιμιλία.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόμος:
1
Σελίδες:
229
Βάρος:
0.55 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση