Ο ζωγράφος Κώστας Γλιάτας
zoom in
  • Εξαντλημένο στον εκδοτικό οίκο

  • ISBN:

    9789608747371

  • Κατηγορίες:

    Δοκίμια

  • Έτος κυκλοφορίας

    2010

  • Εκδότης

    Photo Imaging Group

Στη μελέτη αυτή επιχειρείται μια συστηματική προσπάθεια εξέτασης και ανάλυσης θεμάτων που αφορούν στη σύγχρονη τέχνη μέσα από την εικαστική δραστηριότητα ενός σύγχρονου δημιουργού του Κώστα Γλιάτα. Πρόκειται για ένα δημιουργό με σημαντική καλλιτεχνική ποιότητα και σπουδαίο ζωγραφικό έργο που η εικονογραφική του πρόταση καλύπτει πολλές θεματικές ενότητες. Το έργο του Μεσσήνιου δημιουργού αποτελεί πολύτιμη φωτεινή μαρτυρία για την καλαισθησία, την πνευματική κατάρτιση και το καλλιτεχνικό του φρόνημα σε σχέση πάντα με άλλους σημαντικούς δημιουργούς στο χώρο της παγκόσμιας ιστορίας της τέχνης. Μέσα από ένα πλούσιο εικονογραφικό σύνολο, το οποίο κληροδότησε στην έδρα του δήμου Νέστορος, τη Χώρα Μεσσηνίας, που αποτελεί και χώρο καταγωγής του, ο Γλιάτας μας αποκαλύπτει μια καλειδοσκοπική εικαστική πρόταση καταγράφοντας εντυπωσιακές "θαλασσογραφίες", ειδυλλιακά "τοπία", και ζωντανές "ηθογραφικές σκηνές". Οι νεκρές του "φύσεις" αποτελούν ένα πραγματικό κομμάτι της ίδιας της φύσης χωρίς επιτηδεύσεις και άμετρους εντυπωσιασμούς, ενώ οι "προσωπογραφίες" και τα "ιστορικά" του θέματα αντιπαρέρχονται του άκρατου μιμητισμού υπονομεύοντας την αληθοφάνεια και προσφέροντας πρόσωπα ζωντανά που διατηρούν το μυστήριό τους. Η πλούσια αγιογραφική του δραστηριότητα αποτελεί πολύτιμο υλικό που αποκαλύπτει την εικόνα ενός δημιουργού που δεν παρεκκλίνει από ένα συγκεκριμένο αισθητικό μονοπάτι, δημιουργώντας θέματα που διακρίνονται για την καθαρότητα και την απλότητα στη γραμμή, στοιχεία που απομακρύνουν από τη φλυαρία και την πολυπλοκότητα, που σίγουρα λειτουργούν ως τροχοπέδη στην πνευματική αποστολή της εικόνας. Στόχος της έρευνας είναι η προσέγγιση της σύγχρονης ελληνικής τέχνης μέσα από μια περιπέτεια του πνεύματος που μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο μέσα από καινούργιες εικαστικές εμπειρίες δημιουργών, που δεν είχαν θέσει ως πρωταρχικό σκοπό τους την επίτευξη της αναγνωρισιμότητάς τους. Προσηλωμένοι στον καλλιτεχνικό τους προορισμό, αφιέρωσαν ολόκληρη τη ζωή τους χωρίς ιδιοτέλεια στην εκπλήρωση με λιτό και περιεκτικό τρόπο των εικαστικών τους προτάσεων. Μετά από βαθιά μελέτη σε όλες τις πτυχές του ζωγραφικού έργου του Κώστα Γλιάτα, είμαι πεπεισμένη ότι η τέχνη του αποτελεί μια ανεπιτήδευτη και ειλικρινής έκφραση την σύνθεσης και ανήσυχης προσωπικότητάς του. [...] Δρ. Στέλλα Μουζακιώτου, ιστορικός τέχνης, επιστημονική συνεργάτης Τ.Ε.Ι. Αθήνας, επιμελήτρια εκθέσεων
Γρηγόρης Βλασσάς

Γρηγόρης Βλασσάς (Φωτογράφος)

Ο Γρηγόρης Βλάσσας γεννήθηκε το 1958 στην Αθήνα. Σπούδασε φωτογραφία, κινηματογράφο και πλαστικές τέχνες στο Παρίσι. Από το 1985 μέχρι σήμερα διδάσκει στο τμήμα φωτογραφίας του ΤΕΙ Αθήνας ως καθηγητής φωτογραφίας. Σήμερα βρίσκεται στην βαθμίδα του τακτικού αναπληρωτή καθηγητή. Το 1995 το καλλιτεχνικό του έργο θεωρήθηκε από το επιστημονικό συμβούλιο του ΙΤΕ ισότιμο με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών, και το 2002 με διδακτορικό δίπλωμα. Έχει βραβευτεί με βραβείο Ακαδημίας Αθηνών, διάκριση ESFIAP, από την FIAP, χρυσό μετάλλιο τριακονταετίας από τον Σύλλογο Ελλήνων Λογοτεχνών, Α΄ Πανελλήνιο Βραβείο Ελεύθερου Ρεπορτάζ, χρυσό και αργυρό μετάλλιο ΕΦΕ. Έχει βραβευτεί ακόμη με δίπλωμα τιμής και μετάλλιο από το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού στην Στοκχόλμη της Σουηδίας. Αρθρογραφεί για την ιστορία, την τέχνη, την σημειολογία της φωτογραφίας. Εγκεκριμένα συγγράμματά του για την φωτογραφία διδάσκονται στους σπουδαστές. Έχει συγγράψει τα βιβλία: "Επάγγελμα φωτορεπόρτερ", "Σπουδή στην καλλιτεχνική φωτογραφία και τις οπτικοακουστικες τέχνες", "Φωτογραφικές τεχνικές". Φωτογραφική του δουλειά έχει εκδοθεί στο πολυτελές λεύκωμα "Μνημεία ορθοδοξίας στην Αλβανία" και σε πολλούς συνοδευτικούς καταλόγους εκθέσεών του καθώς επίσης και με την μορφή πορτφόλιο σε φωτογραφικά περιοδικά.

Στέλλα Μουζακιώτου (Συγγραφέας)

Η Στέλλα Μουζακιώτου το 1993 ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο τμήμα Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 2001 πήρε το μεταπτυχιακό της τίτλο από τον ιστορικό τομέα του τμήματος με βαθμό "Άριστα" και το 2008 έγινε διδάκτορας στην Ιστορία της Τέχνης από τον Ιστορικό - Αρχαιολογικό τομέα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει δημοσιεύσει συγγράμματα και έχει μετάσχει σε πολλά ερευνητικά προγράμματα. Αρθρογραφεί για την Ιστορία, την Τέχνη και τη Φιλοσοφία. Μελέτες της για την τέχνη έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο. Είναι επιστημονική συνεργάτης του Τ.Ε.Ι. της Αθήνας στη σχολή Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών και διδάσκει σε πανεπιστήμια της Ευρώπης ως υπότροφος του προγράμματος ERASMUS.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κώστας Γλιάτας (Ζωγράφος)


Εκδότης:
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
124
Διαστάσεις:
30χ43
Βάρος:
0.59 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση