Ο τρομερός λήσταρχος Στάθης Λαπατσώρας: Μύθοι και πραγματικότητα
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ο τρομερός λήσταρχος Στάθης Λαπατσώρας: Μύθοι και πραγματικότητα

Μύθοι και πραγματικότητα. Η ληστεία στη Λοκρίδα 1850-1936

Νικόλαος Κ. Τασιόπουλος

20.00€ -10% 18.00€

Το βιβλίο αυτό αποτελεί μελέτη της ληστοκρατίας στη Λοκρίδα 1850-1936 και αναφέρεται, επίσης, στον  ληστρικό βίο του ληστάρχου Στάθη Λαπατσώρα από το Ζέλι.

Αποτελείται από δύο μέρη:

(α) Στο πρώτο μέρος γίνεται λεπτομερής ανάλυση της ληστοκρατίας στην Ελλάδα και στη συνέχεια αναφέρεται η ληστοκρατία στη Λοκρίδα. Επίσης αναφέρονται οι γηγενείς ληστές καθώς και οι ληστρικές τους πράξεις. Οι γηγενείς ληστές κατάγονταν από τα χωριά Αγία Μαρίνα, Άγιο Κωνσταντίνο,  Άγναντη, Αταλάντη, Δαδί (Αμφίκλεια) , Δρακοσπηλιά, Δραχμάνι (Ελάτεια),  Έξαρχο,  Ζέλι,  Καραβίδια, Κυπαρίσσι,  Μαρτίνο,  Μελιδόνι, Μώλο, Ντερνίτσα (Τιθρόνιο, Ρεγγίνι, Ρετζέρι (Καλλίδρομο) και Σουλέμπεη (Παναγίτσα). Πραγματοποίησαν ληστρικές πράξεις στο Δαδί, στο Δραχμάνι, στο Μαρίτνο, στη Λάρυμνα, στο  Μάνεσι (Λευκοχώι), στη Ντερνίτσα (Τιθρόνιο), στο Ρεγγίνι, στο Μόδι, στην Αγία Μαρίνα, Βελίτσα (Τιθορέα), στο Μπέλεσι (Ανθοχώρι) , στο Μεραλί (Προφήτης Ηλίας), στη Σφάκα και αλλού.

(β) Στο δεύτερο μέρος περιγράφεται η ζωή και η ληστρική δράση του τρομερού λήσταρχου Στάθη Λαπατσώρα από το Ζέλι, ο οποίος έδρασε στη δεκαετία του 1920. Πραγματοποίησε αιχμαλωσίες, μεταξύ των οποίων ήταν και η αιχμαλωσία του δημάρχου Ελατείας Πέτρου Λαπατσάνη, και η δολοφονία δύο πολιτών.

Νικόλαος Κ. Τασιόπουλος

Νικόλαος Κ. Τασιόπουλος (Συγγραφέας)

Ο Νικόλαος Κ. Τασιόπουλος γεννήθηκε στα Βασιλικά Βοιωτίας το 1950. Υπηρέτησε στη Χωροφυλακή και στη συνέχεια στην Ελληνική Αστυνομία, από την οποία αποστρατεύτηκε τον Οκτώβριο του 2004 με τον κατεχόμενο βαθμό του Αντιστρατήγου. Υπηρέτησε σε μάχιμες και επιτελικές θέσεις. Διετέλεσε Κλαδάρχης Ασφάλειας και Τάξης και Επιτελάρχης του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας. Ήταν επικεφαλής των Ολυμπιακών Δυνάμεων κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας τον Αύγουστο το 2004. Είναι πτυχιούχος του Νομικού Τμήματος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μιλάει έξι ξένες γλώσσες. Έχει εκδώσει δύο βιβλία με συντομογραφίες ακρωνύμια και αρκτικόλεξα με αρκετές εκδόσεις.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
276
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.583 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση