Ο στρατηγός Μακρυγιάννης και η εικονογραφία του Αγώνα
zoom in
15.21€ -10% 13.69€
[...] Πολλές υπήρξαν οι αναπαραστάσεις του Αγώνα από φιλέλληνες καλλιτέχνες και Έλληνες ζωγράφους, ωστόσο, η κίνηση του στρατηγού να παραγγείλει εικονογραφία του αγώνα αποτελεί στοιχείο που φανερώνει το ήθος ενός ολόκληρου πολιτισμού και μαρτυρά τις πνευματικές προϋποθέσεις των ανθρώπων που κίνησαν τον αγώνα για την ελευθερία. Αποτέλεσαν σύμβολο ηρωικό της ελευθερίας του πνεύματος και της ανεξαρτησίας. Θεωρώ πως τα σχέδια των μαχών σε συνδυασμό με τα απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη αποτελούν σημαντικό κίνητρο για να γνωρίσουν οι μαθητές και οι μαθήτριες τον Στρατηγό Μακρυγιάννη όχι μόνο ως αγωνιστή της Επανάστασης αλλά και ως πνευματικό δημιουργό. [...] Λαμπρινή Καρακούρτη - Ορφανοπούλου Ιστορικός Τέχνης Εθνικής Πινακοθήκης Παράρτημα Ναυπλίου

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα

Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα (Συγγραφέας)

Η Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα γεννήθηκε στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου Κρήτης. 1960-1964: Πτυχίο Αρχαιολογίας με άριστα από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. 1964-1968: Μετεκπαίδευση στην Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. 1968-1973: Μεταπτυχιακές σπουδές Ιστορίας της Τέχνης στη Σορβόννη. Κρατικό διδακτορικό δίπλωμα (Doctorat d΄Etat es Lettres) με άριστα από τη Σορβόννη (Παρίσι Ι). 1975: Εκλέγεται Τακτική Καθηγήτρια της Ιστορίας της Τέχνης στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Από το 1992 Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης. 1985: Βραβείο Καζαντζάκη. 1989: Α΄ Κρατικό Βραβείο Μελέτης Δοκιμίου για το βιβλίο "Περί ζωγραφικής. Αλμπέρτι και Λεονάρντο". Έχει τιμηθεί με το παράσημο του Ιππότη των Γραμμάτων και Τεχνών από την Ιταλική και Γαλλική Δημοκρατία και με το παράσημο του Αλφόνσου του Σοφού από την Ισπανική Κυβέρνηση. Έχει δημοσιεύσει πολλά βιβλία και άρθρα Ιστορίας της Τέχνης.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ιωάννης Κ. Μαζαράκης - Αινιάν (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Λαμπρινή Καρακούρτη - Ορφανοπούλου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Θάλεια Κυμπάρη (Φωτογράφος)


Δημήτρης Ζωγράφος (Ζωγράφος)

Έλληνας ζωγράφος του 19ου αιώνα, πατέρας του Παναγιώτη Ζωγράφου. Ορισμένα από τα έργα του γιού του που εικονογραφούν τα "Απομνημονεύματα" του στρατηγού Μακρυγιάννη, αποδίδονται, σύμφωνα με νεώτερες έρευνες, σ΄ αυτόν.

Λαμπρινή Καρακούρτη - Ορφανοπούλου (Επιμέλεια)


Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
79
Διαστάσεις:
23χ29
Βάρος:
0.52 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση