Ο Σιοράν μιλάει για τον Σιοράν
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ο Σιοράν μιλάει για τον Σιοράν

Συζήτηση με τη Συλβί Ζωντώ: Ανάλυση των έργων του

Emile Michel Cioran

12.72€ -10% 11.45€
  • Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας

    Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη

  • ISBN:

    9789606624001

  • Κατηγορίες:

    Δοκίμια , Πεζογραφία

  • Έτος κυκλοφορίας

    2005

  • Εκδότης

    Printa

`...Μιλούσα πάντα με αγνώστους και έμαθα πάρα πολλά από αυτές τις συζητήσεις: αυτό είναι πολύ σημαντικό, κεφαλαιώδες. Κυρίως τρέφω κάποια αδυναμία για τους κάπως διαταραγμένους τύπους. Στη Ρουμανία, ανάμεσα στους εξήντα χιλιάδες κατοίκους του Σίμπιου, γνώριζα όλους τους ψιλοαποτυχημένους... Και οι ποιητές ανήκουν στην ίδια κατηγορία... Κι ύστερα υπάρχει αυτό το εξόχως βαλκανικό φαινόμενο: ο αποτυχημένος είναι ένας τύπος πολύ προικισμένος, που όμως δεν προκόβει, που υπόσχεται τα πάντα και δεν τηρεί τις υποσχέσεις του. Οι μεγάλοι φίλοι μου στη Ρουμανία δεν ήταν οι συγγραφείς αλλά οι αποτυχημένοι. Μόνο συμπεράσματα μπορώ να εκφράσω. Οι αφορισμοί μου δεν είναι αφορισμοί, ο καθένας τους συνοψίζει μιαν ολόκληρη σελίδα, είναι το ύστατο σημείο μιας μικρής κρίσης επιληψίας... Παραλείπω τα υπόλοιπα και δίνω μόνο το συμπέρασμα, όπως στο δικαστήριο όπου, τελικά, βαρύνει μόνον η ετυμηγορία: καταδίκη σε θάνατο. Αφήνω κατά μέρος την ανάπτυξη της σκέψης και προσφέρω μόνο την κατακλείδα. Αυτή είναι η μεθόδευσή μου, η συνταγή μου...`

Κορμό και `αφορμή` για το βιβλίο αποτελούν οι συζητήσεις που είχε, λίγα χρόνια πριν το θάνατό του, ο Ε. Μ. Σιοράν με τη μελετήτρια του έργου του, Συλβί Ζωντώ. Στο πρώτο μέρος, η Ζωντώ συγκεντρώνει τα σημαντικότερα σημεία αυτών των συζητήσεων: o φιλόσοφος απαντά με την απλή αλλά μεστή γλώσσα της φιλικής κουβέντας· προσφέρει βασικά κλειδιά ερμηνείας του έργου του, ξεκαθαρίζει τη σχέση του απέναντι στην ιστορία, το μυστικισμό, την αγιοσύνη, και μιλά για τα αναγνώσματά του, τη φιλοσοφία και τη γλώσσα της, την ποίηση, τη μουσική, τη νοσταλγία, την απελπισία, την εκστατική εμπειρία. Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου, η Σ. Ζωντώ αναλύει, ένα προς ένα, όλα τα έργα του Ε. Μ. Σιοράν, παρακολουθώντας την πορεία της σκέψης του από τα πρώτα ήδη βιβλία που, νεαρός, εξέδωσε στη Ρουμανία. Μετά από ένα εργοβιογραφικό σημείωμα, στην ελληνική έκδοση έρχεται να προστεθεί ένα παράρτημα με φωτογραφικό υλικό και ένα απάνθισμα σκέψεων, ρήσεων, απαντήσεων του φιλοσόφου, ερανισμένων από ένα μεγάλο σώμα συνεντεύξεων που ο Σιοράν παραχώρησε σε διάφορες εποχές.
Αποκαλύπτοντας τον άνθρωπο Σιοράν και ταυτόχρονα προσφέροντας μια σύντομη αλλά περιεκτική ανάλυση όλων των βιβλίων του, το μικρό τούτο βιβλίο αποτελεί ιδανική εισαγωγή αλλά και απαραίτητο βοήθημα για όποιον φιλέρευνο αναγνώστη θα ήθελε να εντρυφήσει περαιτέρω στο σιορανικό έργο.


[Απόσπασμα από κείμενο παρουσίασης εκδότη ή έκδοσης]

Κωστής Παπαγιώργης

Κωστής Παπαγιώργης (Μεταφραστής)

Γιος δημοδιδασκάλου. ο Κωστής Παπαγιώργης γεννήθηκε το 1947 στο Νεοχώρι Υπάτης και έζησε στην Παραλία της Κύμης (΄51-΄60), στο Χαλάνδρι -όπου είναι μόνιμα εγκατεστημένος-, στη Θεσσαλονίκη (΄66-΄67) και στο Παρίσι (΄69-΄75). Οι απόπειρές του να σπουδάσει, νομικά στη Θεσσαλονίκη και φιλοσοφία στο Παρίσι, δεν είχαν συνέχεια, παρά ταύτα η παθολογική σχεδόν προσήλωση στην ανάγνωση τον οδήγησε συγκυριακά στην εμπορία βιβλίων· κατόπιν, με την επάνοδο στην Αθήνα, στη μετάφραση φιλοσοφικών έργων για βιοποριστικούς καθαρά λόγους και, όψιμα, στη συγγραφή εξομολογητικών εν πολλοίς δοκιμίων. Έγραψε για τη μέθη, τη ζηλοτυπία, τη μισανθρωπία, τους νεκρούς, τη μνησικακία, τη φιλία και τον πόλεμο.

Emile Michel Cioran

Emile Michel Cioran (Συγγραφέας)

Ο Εμίλ Μιχάι Σιοράν γεννήθηκε στις 8 Απριλίου 1911 στο Ρασινάρι της Ρουμανίας (τότε Αυστροουγγαρίας) και σπούδασε φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου. Πολύ νέος ανακάλυψε τον Νίτσε, τον Ντοστογιέφκι, τον Σοπενχάουερ, τον Φλωμπέρ, τον Λίχτενμπεργκ, τον Μπαλζάκ, τον Ταγκόρ και τον Σένγκλερ, οι οποίοι επηρέασαν τη σκέψη του, όπως αργότερα ο Χέγκελ, ο Χούσερλ, ο Καντ, ο Βάινιγκερ, ο Φίχτε και ο Κίρκεγκωρ. Το 1937, και έχοντας ήδη συγγράψει τέσσερα δοκίμια στη μητρική του γλω΄σσα, στάλθηκε με υποτροφία του Γαλλικού Ινστιτούτου Βουκουρεστίου, στο Παρίσι, όπου και παραμένει έως το τέλος της ζωής του. Το πρώτο του έργο που δημοσιεύτηκε στα γαλλικά ήταν το "Εγκόλπιο ανασκολοπισμού" το 1949, και ακολούθησαν πλήθος μελέτες και δοκίμια. Πέθανε στις 20 Ιουνίου 1995.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
125
Διαστάσεις:
20x14
Βάρος:
0.243 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση