Ο Πυθαγόρας και η αρμονία των σφαιρών
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ο Πυθαγόρας και η αρμονία των σφαιρών

Simonne Jacquemard

"Aυτός ο τόσο ιδιόρρυθμος άνδρας, υποδειγματική ύπαρξη, που προκάλεσε πολλά σχόλια μέσ΄ από τους αιώνες, συσσωρεύοντας στο πρόσωπό του τα πιο αντικρουόμενα ανέκδοτα, αυτός ο άνδρας, εξίσου ωραίος με το θεό που λατρεύει, τον Πύθιο Απόλλωνα, να τον που προχωρεί στην ακρογιαλιά μέσα στην πρωινή δροσερή αύρα.
» Aπό πού να έρχεται; Aπό τη Σύβαρη, όπου αποβιβάστηκε χθες - ή μήπως προχθές;- φτάνοντας από τη Σάμο, τη γενέτειρά του. (...)
»Προχωράει (...) ντυμένος στα λευκά λινά (...), όπως κάθε μυημένος, γυρίζοντας την πλάτη στην πολιτεία που παινεύεται ότι πολλαπλασιάζει διφορούμενες απολαύσεις και ηδονές. (...)
»Έρχεται εδώ για να θεσπίσει έναν καταδικό του κόσμο που θα προκύψει από το σύνολο των ανακαλύψεων που έχουν προηγηθεί στα πανάρχαια χρόνια και προπαντός από όσες μέλλει να γίνουν".

Ο Πυθαγόρας ο Σάμιος είναι παγκόσμια γνωστός κυρίως εξαιτίας του θεωρήματός του.
Όμως τι ξέρουμε στ΄ αλήθεια για τη ζωή και τη σκέψη του;
Υπήρξε μεγάλος ταξιδευτής σε θάλασσα και σε στεριά, μα επίσης και στο πνεύμα.
Ο Πυθαγόρας αναζήτησε την πηγή της αρμονίας, της ομορφιάς, της μουσικής... σε μια εποχή που η επιστήμη δεν είχε διαχωριστεί από την ηθική και τη θρησκεία, θεμελιώνοντας έτσι την ίδια τη φιλοσοφία.

Ντόρα Ηλιοπούλου - Ρογκάν (Μεταφραστής)

Η Ντόρα Ηλιοπούλου-Ρογκάν είναι διδάκτωρ στην Ιστορία της Τέχνης του Πανεπιστημίου των Παρισίων και απόφοιτος του 5ου Τμήματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του ιδίου Πανεπιστημίου. Διδάσκει την Ιστορία της Τέχνης και συγχρόνως ασκεί το επάγγελμα του τεχνοκριτικού. Έχει συγγράψει 30 βιβλία τέχνης, πολλές μονογραφίες καλλιτεχνών σε καταλόγους εκθέσεων και τέσσερις συλλογές διηγημάτων. Έχει συνεργασθεί για θέματα τέχνης με πολλά περιοδικά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και κρατούσε από το 1974 έως το 1990 την στήλη της κριτικής της τέχνης στην εφημερίδα "Καθημερινή". Έχει παρουσιάσει εκπομπές τέχνης στην ελληνική τηλεόραση και στο ραδιόφωνο και υπήρξε κομισάριος της ελληνικής κυβέρνησης σε εκθέσεις στις Η.Π.Α., τη Γαλλία, τη Ρουμανία και την Κύπρο. Έχει οργανώσει πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις καλλιτεχνών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει διδάξει την Ιστορία της Τέχνης στο Αμερικανικό Κολλέγιο της Αγίας Παρασκευής, στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης και στη Δραματική Σχολή του Εθνικού θεάτρου. Από το 1982 μέχρι το 2003 ήταν καλλιτεχνική σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας. Έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις σε πολλά συνέδρια και σε συμπόσια τέχνης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το 1985 η γαλλική κυβέρνηση της απένειμε τον τίτλο του Chevalier des Arts et Lettres και το 1994 την προήγαγε σε Officier des Arts et Lettres. Είναι μέλος της ελληνικής και της Διεθνούς Ένωσης Τεχνοκριτών, της Διεθνούς Ομάδας της Unesco "Τέχνη και Περιβάλλον", της Ελληνικής Εταιρείας Αισθητικής, κ.α.

Simonne Jacquemard (Συγγραφέας)

Η Σιμόν Ζακμάρ είναι συγγραφέας και ποιήτρια, με μεγάλη αναγνώριση στη Γαλλία. Τιμήθηκε το 1962 με το βραβείο Renaudot για το έργο της "Le Veilleur de nuit".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
292
Διαστάσεις:
21χ14
Βάρος:
0.448 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση