Ο προορισμός του ανθρώπου
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ο προορισμός του ανθρώπου

Johann Gottlieb Fichte

25.24€ -10% 22.72€
Στον "Προορισμό του ανθρώπου" του Johann Gottlieb Fichte περιλαμβάνονται τρία βιβλία, τα οποία περιγράφουν τρεις διαφορετικούς προσανατολισμούς της φιλοσοφικής σκέψης: η Αμφιβολία, η Γνώση και η Πίστη. Το πρώτο βιβλίο παρουσιάζει τις θεμελιώδεις παραδοχές του καρτεσιανισμού εν γένει, ο οποίος εν συνόλω λαμβανόμενος εισηγείται ένα σύστημα ετεραρχίας, ήτοι υποτέλειας της ανθρώπινης νόησης σε ξένες προς αυτήν αρχές. Το εναρκτήριο ερώτημα του δευτέρου βιβλίου αφορά στην έννοια του νοούντος εγώ, το οποίο σε αντιδιαστολή προς την παραπάνω θεώρηση δεν τίθεται ως πράγμα (res cogitans) αλλά ως πράξη ελευθερίας. Η φιλοσοφία στην οποία εδράζεται το συνολικό επιχείρημα του δευτέρου βιβλίου είναι ο καντιανός κριτικισμός, ο οποίος συνταυτίζει το Είναι με την παράσταση. Κατά τον Fichte, ο κριτικισμός έχει ως αναγκαία συνέπεια την απώλεια του Είναι και, ως εκ τούτου, οδηγείται στον σκεπτικισμό. Το τρίτο βιβλίο, που φέρει τον τίτλο η Πίστη, αναλαμβάνει, ακριβώς, να καταδείξει ότι το χαμένο Είναι του καντιανού κριτικισμού επανακτάται μόνο στο πλαίσιο της αυτοτέλειας της ηθικής πράξης.

Θεόδωρος Πενολίδης (Μεταφραστής)

Ο Θεόδωρος Πενολίδης γεννήθηκε στη Βόννη της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας το 1961. Σπούδασε φιλοσοφία στη Βόννη. Έχει δημοσιεύσει βιβλία και άρθρα για τη φιλοσοφία του γερμανικού ιδεαλισμού. Στα κύρια ενδιαφέροντά του ανήκει επίσης το έργο του ύστερου Πλάτωνος. Διδάσκει φιλοσοφία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μεταφράζει την Επιστήμη της Λογικής του G.W.F. Hegel.


Johann Gottlieb Fichte

Johann Gottlieb Fichte (Συγγραφέας)

Ο Φίχτε, ένας εκ των κορυφαίων φιλοσόφων του Γερμανικού Ιδεαλισμού, πέρασε στο προσκήνιο το 1792, με την ανυπόγραφη δημοσίευση του έργου του "Απόπειρα κριτικής κάθε Αποκαλύψεως". Όταν ο Καντ φανέρωσε τον πραγματικό συγγραφέα, αυτός έμελλε να γίνει γνωστός εν μία νυκτί. Το 1794 ο Φίχτε έγινε καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Ιένας, την οποία θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει αργότερα λόγω της "έριδας για την αθεΐα". Εν τέλει ο Φίχτε θα γίνει καθηγητής και πρώτος εκλεγμένος πρύτανης του πανεπιστημίου του Βερολίνου. Το βασικό θεωρητικό του έργο είναι η "Επιστημολογία", όπου διατυπώνεται η φιλοσοφία του Εγώ, με την οποία ο Φίχτε υπερβαίνει τον καντιανό κριτικισμό. Με στόχο να καταστήσει τη σκέψη του κατανοητή στο πλατύτερο κοινό, ο φιλόσοφος συνέγραψε αρκετά έργα εκλαϊκευμένου χαρακτήρα.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόμος:
1
Σελίδες:
377
Βάρος:
0.55 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση