Ο πουρός ήρως: Το ξύπνημα του γίγαντα
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ο πουρός ήρως: Το ξύπνημα του γίγαντα

Κρίτων Σαλπιγκτής

1985. Ο Γιώργος Θαλάσσης, ο Μικρός ΗΡΩΣ, ζει γερασμένος και αποτραβηγμένος κάπου στου Βρυώνη, στον Πειραιά, στο ανακαινισμένο πατρικό σπίτι του, με την Κατερίνα, στην οποία ξαναγύρισε, μετά από έναν αποτυχημένο γάμο. Ο Σπίθας αντιθέτως έχει αποδειχθεί ένας δαιμόνιος του πολιτικού στίβου, κάθε άλλο δηλαδή παρά το καθυστερημένο παιδί που έμπλεκε σε περιπέτειες κατά την κατοχή σε περιπέτειες τους φίλους τους. Διαθέτει μάλιστα αρκετή πολιτική δύναμη ώστε να προορίζει για νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον παλιόφιλό του, Ο Γιώργος Θαλάσσης, με τη σύμφωνη γνώμη του Χ-1, ο οποίος δεν παύει να του δίνει διαταγές, κάνει το λάθος να δελεαστεί και να δεχθεί, πιστεύοντας ότι ήρθε η στιγμή να σώσει πάλι την Ελλάδα. Δεν έχει αντιληφθεί όμως ότι πολύ πιο εύκολο ζήτημα ήταν να αντιμετωπίσει στην κατοχή τον Χίτλερ, τον Μουσολίνι, τον Χιροχίτο, και όλους τους δαιμόνιους πράκτορές τους, παρά να τα βάλει με τους Έλληνες πολιτικούς που τον εμπλέκουν στις δολοπλοκίες και στους ανταγωνισμούς τους, όταν μάλιστα και οι τρεις φίλοι μεταξύ τους έχουν πολιτικές διαφορές, που όποτε αναδύονται, το καζάνι βράζει. Το αποτέλεσμα λίγο, πολύ, αναμενόμενο: το πρώην Παιδί Φάντασμα τα βρίσκει μπαστούνια και για πρώτη φορά στην ζωή του ηττάται και μάλιστα από συμπατριώτες του: από τον Ζηλόφθονα Μεγάλο, από τον Γαλάζιο Εωσφόρο με την Δαιμονική Κόρη και από τον Φιλόδοξο Αντρέα. Στον πρώτο τόμο, όπως και στις πρωτότυπες περιπέτειες, η Αριστερά είναι σαν μην υπάρχει. Πρόκειται για παρωδία των περιπετειών του Μικρού ΗΡΩΑ, συνδυασμένη με σάτιρα της ελληνικής πολιτικής σκηνής. Η υπόθεση εκτυλίσσεται στη σκιά πραγματικών πολιτικών γεγονότων του 1985, από τα οποία επηρεάζεται, αλλά και τα επηρεάζει. Ο χαρακτήρας των γερασμένων ηρώων έχει αλλάξει ριζικά. Διατηρούν βεβαίως το παρελθόν τους, όπως το είχε περιγράψει ο δημιουργός τους Στέλιος Ανεμοδουράς και κάτι από τα νεανικά χαρακτηριστικά τους, όπως τα είχε παρουσιάσει ο εικονογράφος Βύρων Απτόσογλου, αλλά τα χρόνια που κύλησαν αλλοίωσαν τους χαρακτήρες και έφεραν στην επιφάνεια για τον μεν Γιώργο και την Κατερίνα ανέλπιστες αδυναμίες, ενώ για τον Σπίθα αντιθέτως μία ανέλπιστη δυναμική! Η ιδιαιτερότητα της εκτύπωσης έγκειται στο γεγονός ότι τα κεφάλαια του βιβλίου παρουσιάζονται όπως τα εβδομαδιαίας κυκλοφορίας 798 συνολικά τευχάκια του Μικρού ΗΡΩΑ, της δεκαπενταετίας 1952-1967, έτσι ώστε κάθε ένα από αυτά τα 8 + 1 νέα τεύχη (το συν ένα αναφέρεται στο τεύχος Μηδέν της εισαγωγής) να διαθέτει ανάλογη με τα παλιά δομή, δηλαδή: έγχρωμο εξώφυλλο και οπισθόφυλλο, αφήγηση στο εσωτερικό του, ο οποία συνοδεύεται από ασπρόμαυρη εικονογράφηση και διαχωριστικές της αφήγησης βινιέτες, οι οποίες από άποψη εμφάνισης καθιστούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό ολοκληρωμένη την αναφορά στο πρωτότυπο έργο.
Κρίτων Σαλπιγκτής

Κρίτων Σαλπιγκτής (Συγγραφέας)

Ο Κρίτων Σαλπιγκτής γεννήθηκε το 1947 στην Θεσσαλονίκη, όπου και έζησε. Σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο ΑΠΘ και βιοπορίστηκε ως ελεύθερος επαγγελματίας, εκπονώντας μελέτες του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Διακρίθηκε σε πανελλήνιους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς. Δίδαξε ως ωρομίσθιος καθηγητής στα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης (1979-1985). Επιστημονικές εκδόσεις (ιδίοις αναλώμασιν, 1972): "Το υδραυλικό πλήγμα" και "Ασκήσεις εδαφομηχανικής". Επιστημονικές δημοσιεύσεις: (α) περί κτηριοδομικού κανονισμού (1983), (β) περί θερμομονώσεως (1985) στο δελτίο του Πανελληνίου Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών. Από το 1978 έως το 2007 αρθρογράφησε σε περιοδικά (Γιατί, Εντευκτήριο, Κανονάκι, Cine 7), σε κινηματογραφικά φύλλα (Fix Carre, Εξώστης, Πρώτο Πλάνο) και σε εφημερίδες (Θεσσαλονίκη, Μακεδονία, Ελευθεροτυπία). Στα βιβλία του περιλαμβάνονται τέσσερα μυθιστορήματα, μεταξύ των οποίων "Το ξύπνημα του γίγαντα", εκδ. Νεφέλη, 1991 και "Ο τερματοφύλακας που σφύριζε ", εκδ. Παρατηρητής 1994, με εικονογράφηση και των δύο από τον Γιώργο Ακοκαλίδη (τα οποία αποτελούν τους δύο τόμους της σειράς ο Πουρός ΗΡΩΣ, η οποία αποτελεί συνδυασμένη παρωδία της ελληνικής πολιτικής σκηνής και του Μικρού ΗΡΩΑ), ενώ ως σύμβουλος του Τάσου Κοντέλη συνέβαλε στην συγγραφή του αστυνομικού "Σφαίρες Σωκράτη, όχι Κώνειο", εκδ. Κέδρος, 2004. Επίσης έχει γράψει τη νουβέλα: "Τελευταίο Δρομολόγιο - Μια ιστορία του Αστυνόμου Μπέκα", εκδ. Αιγαίον, 2012, με εικονογράφηση του Γιώργου Ακοκαλίδη, έκδοση αφιερωμένη στη μνήμη του δημιουργού του Αστυνόμου Μπέκα, Γιάννη Μαρή (ψευδώνυμο του Γιάννη Τσιριμώκου, μετά από άδεια του υιού του Άγγελου). Ανθολογημένα κείμενά του δημοσιεύτηκαν στα βιβλία: "Στα γήπεδα η πόλη αναστενάζει", εκδ. Ιανός 1999 και "Καραολής και Δημητρίου: Η εκτέλεση που συγκλόνισε την Ελλάδα", εκδ. Αιγαίον 2011. Υπήρξε δημιουργός της δημοφιλέστατης το 1988-89 στη Βόρεια Ελλάδα χιουμοριστικής εκπομπής "Ο Πατέρας και το Τέρας της Μητέρας" (ΕΡΑ, FM 102). Ήταν ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας (ΕΛΣΑΛ) και είχε τη διεύθυνση της σειράς "Αστυνομική Βιβλιοθήκη" των εκδόσεων Αιγαίον της Λευκωσίας. Έφυγε από τη ζωή στις 2 Νοεμβρίου 2018, σε ηλικία 71 ετών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιώργος Ακοκαλίδης

Γιώργος Ακοκαλίδης (Εικονογράφος)

Ο Γιώργος Ακοκαλίδης σπούδασε γραφικές τέχνες στον Α.Τ.Ο.- Σχολή Δοξιάδη. Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη ως γελοιογράφος, δημιουργός κόμικς και γραφίστας. Από το 1971 συνεργάστηκε ως πολιτικός γελοιογράφος με εφημερίδες της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας. Έχουν εκδοθεί 3 άλμπουμ με γελοιογραφίες του. Έχει εικονογραφήσει περισσότερα από 20 -κυρίως παιδικά- βιβλία, ενώ παράλληλα ασχολείται και με το διαφημιστικό έντυπο. Κατά καιρούς συνεργάστηκε με διάφορα θεατρικά σχήματα, φιλοτεχνώντας σκηνικά και κοστούμια για τις παραστάσεις τους. Το 1981 πέρασε στον χώρο των κόμικς με τη διασκευή των έντεκα κωμωδιών του Αριστοφάνη, με κείμενα Τ. Αποστολίδη. Έχει λάβει μέρος σε εκθέσεις γελοιογραφίας και κόμικς στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει αποσπάσει αρκετές διακρίσεις. Τα δυο τελευταία χρόνια συνεργάστηκε πάλι με τον Τ. Αποστολίδη, σχεδιάζοντας το graphic novel "Ομήρου Οδύσσεια". Από το 2000 διευθύνει εργαστήρι ελεύθερου και γραμμικού σχεδίου στη Θεσσαλονίκη.


Εκδότης:
Τόμος:
1 από 2
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
250
Διαστάσεις:
19χ14
Βάρος:
0.35 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση