Ο πληθυσμός της Ελλάδας υπό διωγμόν
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ο πληθυσμός της Ελλάδας υπό διωγμόν

Ήρα Έμκε - Πουλοπούλου

39.40€ -10% 35.46€
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των απογραφών o πληθυσμός της Ελλάδας που αυξανόταν συνεχώς και πολλαπλασιάστηκε επί 14 από το 1828 μέχρι το 2001, στην περίοδο 2011-2017 μειώθηκε κατά 355.000 άτομα. Στους 100 άνδρες αναλογούν 104 γυναίκες, ελαττώ­νεται συνεχώς η αναλογία των παιδιών και αυξάνεται η αναλογία των ηλικιωμένων με αποτέλεσμα περισσότεροι από ένας στους πέντε άνδρες και γυναίκες να είναι άνω των 65 ετών. Ο πληθυσμός της χώρας είναι ένας από τους πιο γερασμένους πληθυσμούς της ΕΕ και ο έκτος πιο γερασμένος πληθυσμός στον κόσμο. Oι κάτοικοι της Ελλάδας αποκτούν λιγότερα παιδιά σε μεγαλύτερη ηλικία, αυξάνονται οι εκτός γάμου γεννήσεις, αν και ακόμα είναι πολύ χαμηλότερες σε σύγκριση με άλλες χώρες της ΕΕ28. Ο γάμος παραμένει η πιο κοινή μορφή συγκατοίκησης ζευγαριών, αλλά γίνονται λιγότεροι γάμοι σε μεγαλύτερη ηλικία. Tα τελευταία χρόνια αυξάνονται οι Πολιτικοί Γάμοι και τα Σύμφωνα Συμβίωσης, ενώ καταγράφονται περισσότερα Διαζύγια. Όλο και περισσότερα άτομα ζουν μόνα και έχει αυξηθεί το ποσοστό των νέων που εξακολουθούν να ζουν στο σπίτι των γονιών τους. Το ισοζύγιο γεννήσεων-θανάτων είναι αρνητικό από το 2011. Στην περίοδο 2011-2016 οι θάνατοι ήταν περισσότεροι κατά 115.479 από τις γεννήσεις. Όπως προκύπτει από έρευνες, παρά τη μεγάλη αύξηση του αριθμού και της αναλογίας των ηλικιωμένων στον πληθυσμό, με τις διαδοχικές μειώσεις των συντάξεων από τις οποίες ζουν τα μισά νοικοκυριά της χώρας και τον περιορισμό των κοινωνικών παροχών, τα μη προνομιούχα άτομα μεγάλης ηλικίας αντιμετωπίζουν διάλυση της ζωής τους. Πολλοί νέοι με προσόντα (Πτυχία, Μεταπτυχιακά, ξένες γλώσσες) φεύγουν από την Ελλάδα. Τις τελευταίες δεκαετίες έρχονται μετανάστες και πρόσφυγες από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής, οι οποίες αντιμετωπίζουν πολεμικές συγκρούσεις και οικονομικά προβλήματα. Χρησιμοποιώντας επίσημα στοιχεία, έρευνες και επιστημονικές μελέτες από ελληνικούς και ξένους φορείς και έχοντας ως βάση το Σύνταγμα και τους ισχύοντες Νόμους αναλύονται η εξέλιξη της Δημογραφικής κατάστασης της Ελλάδας, τα αίτια και οι επιπτώσεις των Δημογραφικών φαινομένων. Το Δημογραφικό Πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι σημερινό. Η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών και η πολιτική που επιβλήθηκε από τους δανειστές το επιδείνωσαν. Το συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι μεγάλα τμήματα του πληθυσμού της Ελλάδας βρίσκονται "υπό διωγμόν" με την έννοια ότι υφίστανται εκδίωξη, αποδυνάμωση και συστηματική υποβολή σε ταλαι­πω­ρίες. Άνδρες, γυναίκες, παιδιά, νέοι, ενήλικες, ηλικιωμένοι, κάτοικοι των αστικών και των αγροτικών περιοχών, μετανάστες και πρόσφυγες, οικογένειες, στελέχη επιχειρή­­σεων, εξ αιτίας της κρίσης και της Μνημονιακής Πολιτικής βρίσκονται σε κατάσταση που τους έχει ήδη οδηγήσει ή θα καταλήξει στο μέλλον στην απομάκρυνσή τους από την Ελλάδα, από τον τόπο κατοικίας τους, από την οικογένειά τους, από τη δουλειά τους, από τους φίλους τους ακόμα και από τη ζωή.

Σπύρος Ορνεράκης (Εικονογράφος)

Γεννήθηκε το 1942 στα Χανιά της Κρήτης. Εργάστηκε ως γραφίστας στο χώρο της διαφήμισης και διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής στη διαφημιστική εταιρεία "Μίνως". Το 1972 συνεργάζεται με το περιοδικό "Ταχυδρόμος" και ταυτόχρονα σκιτσάρει για τις εφημερίδες "Τα Νέα" και "Το Βήμα". Μετά τη μεταπολίτευση εργάσθηκε στην "Καθημερινή", στην "Πρωινή", στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία", στις "Ειδήσεις", στο "Βήμα της Κυριακής" και στα "Κυριακάτικα Νέα".μ Το 1972 πήρε το δεύτερο βραβείο στην παγκόσμια έκθεση γελοιογραφίας που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα. Έχει ασχοληθεί με τη σκηνογραφία και τη σκιτσογραφία για το θέατρο και συνεργάστηκε με το περιοδικό "Θέατρο". Μεγάλο μέρος της καλλιτεχνικής του δραστηριότητας απορρόφησε η εικονογράφηση βιβλίων και περιοδικών. Έχει επίσης αποδώσει σε σκίτσα, ιστορικές δίκες στη χώρα μας (το 1975 τις δίκες της δικτατορίας για το περιοδικό "Ταχυδρόμος" και το 1991 τη δίκη Κοσκωτά για την εφημερίδα "Τα Νέα"). Το 2002 και το 2004 συμμετείχε ως μέλος της Κριτικής Επιτροπής, στην παγκόσμια έκθεση γελοιογραφίας στη Ρόδο. Το 2006 συμμετείχε ως μέλος της διεθνούς Κριτικής Επιτροπής στον 1ο Διεθνή Διαγωνισμό Γελοιογραφίας που πραγματοποίησε το Υπουργείο Πολιτισμού. Το 1994 δημιούργησε τη σχολή σκίτσου "Ορνεράκης", στην οποία διδάσκει σκίτσο, γελοιογραφία, εικονογράφηση, κόμικς, κινούμενο σχέδιο, computer animation και computer graphics.

Ήρα Έμκε - Πουλοπούλου

Ήρα Έμκε - Πουλοπούλου (Συγγραφέας)

Η Ήρα Έμκε - Πουλοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι όπου πήρε το δίπλωμα του δεύτερου κύκλου σπουδών του Ινστιτούτου για τη Μελέτη της Οικονομικής και Κοινωνικής Ανάπτυξης (Institut d΄Etude de Developement Economique et Social) παρακολούθησε μαθήματα στο Διεθνές Ινστιτούτο για τον Προγραμματισμό της Εκπαίδευσης (Institut International pour la Planification de l΄Education) και πήρε το δίπλωμα Ανώτατων Οικονομικών Σπουδών (Diplome d΄Etudes Superieures de Sciences Economiques) του Πανεπιστημίου του Παρισιού. Ανακηρύχτηκε διδάκτορας (Doctorat d΄Etat es Sciences Economiques) του Πανεπιστημίου του Παρισιού με βαθμό άριστα (mention tres bien) για τη διατριβή "Tο κόστος της Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στη Γαλλία" με πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής του Διδακτορικού, τον καθηγητή Henri Bartoli. Έχει λάβει μέρος σε διεθνή συνέδρια για δημογραφικά θέματα και έχει δημοσιεύσει επιστημονικές μελέτες σε Ελληνική, Γαλλική, Αγγλική και Πορτογαλική γλώσσα. Είναι μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της Νέας Υόρκης και Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Δημογραφικών Μελετών (ΕΔΗΜ).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
736
Διαστάσεις:
24χ17
Βάρος:
1.522 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση