Ο παράδοξος διαφωτισμός του καθηγητή Καριτάτ
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ο παράδοξος διαφωτισμός του καθηγητή Καριτάτ

Steven Lukes

Ο καθηγητής Καριτάτ φυγαδεύεται από τη στρατοκρατούμενη Μιλιτάρια επιφορτισμένος με ένα σοβαρό καθήκον: να βρει τον καλύτερο δυνατό κόσμο. Έτσι αρχίζει η οδύσσειά του σε διάφορες χώρες, η καθεμιά από τις οποίες είναι αφοσιωμένη στην επιδίωξη ενός σημαντικού σκοπού: η μία να διασφαλίζει την τάξη και την ασφάλεια, η άλλη να μεγιστοποιεί την ευημερία και την ευτυχία, η τρίτη να διασφαλίζει σταθερή ταυτότητα στους ανθρώπους ώστε να αισθάνονται άνετα με τους συνανθρώπους τους, η τέταρτη να προστατεύει τα άτομα και την περιουσία του από παρεμβάσεις στις επιλογές τους να ζήσουν όπως προτιμούν. Αυτός όμως ο ένας μοναδικός σκοπός, που αποκλείει όλους τους υπόλοιπους, θυσιάζει αναρίθμητους ανθρώπους στο βωμό ενός αφηρημένου ιδανικού. Στο τέλος, ο καθηγητής Καριτάτ κυνηγημένος ή διωγμένος απ΄ όλες αυτές τις χώρες επιστρέφει ξανά στο όνειρο της τελειότητας, της επιδίωξης ενός κόσμου ιδανικού. "Το βιβλίο αυτό είναι εγχειρίδιο πολιτικής ιστορίας μεταμφιεσμένο σε μυθιστόρημα, μια μεταμφίεση σχεδιασμένη με τόσο ζωντανή λογοτεχνική φαντασία και τέτοιο φιλοσοφικό πνεύμα ώστε τα θεωρητικά επιχειρήματα αφομοιώνονται δίχως κόπο." Michael Walzer "Ο Στήβεν Λιούκς, διακεκριμένος πολιτικός θεωρητικός, έχει γράψει μια εξαίρετη εισαγωγή στις σύγχρονες συζητήσεις σχετικά με την κοινωνικοπολιτική φιλοσοφία." Richard Rorty

Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης

Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης (Μεταφραστής)

Ο Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1960. Είναι ποιητής, μεταφραστής και συγγραφέας. Από τα τέλη της δεκαετίας του 1970, άρχισε να γράφει σε έντυπα όπως το "Ιδεοδρόμιο" του Λεωνίδα Χρηστάκη και η "Χιονάτη" του Βαγγέλη Κοτρώνη, και να συνθέτει ποιήματα και πεζογραφήματα. Κείμενά του δημοσιεύτηκαν σε περιοδικά όπως η "Οδός Πανός", ο "Ήχος", το "Κάππα", η "Λέξη", η "Πολιορκία", και άλλα. Συνεργάστηκε για δέκα χρόνια με την εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" και το περιοδικό "Έψιλον". Διατήρησε τη σελίδα του βιβλίου στην εφημερίδα "City-Press". Ο τρόπος ζωής του τον οδήγησε στη συστηματική μελέτη των λεγόμενων "ιστορικών πρωτοποριών" (Φουτουρισμός, Dada, Υπερρεαλισμός), των Beat ποιητών και συγγραφέων, καθώς και του ρεύματος για την "υπέρβαση και την πραγμάτωση της Τέχνης" (Cobra, Λεττριστές, Καταστασιακοί). Καρπός αυτών των αναζητήσεών του είναι τα πολυσυζητημένα του βιβλία για τον William S. Burroughs, για την Internationale Situationniste, για τον Guy Debord, για τον Μάη του ΄68. Ίδρυσε και διηύθυνε την επιθεώρηση "Propaganda", όπου δημοσιεύτηκαν κρίσιμα κείμενα για την πολιτική και την κουλτούρα των καιρών μας. Έχει εργαστεί στο ελληνικό ραδιόφωνο, και συγκεκριμένα στο Δεύτερο Πρόγραμμα, στην ΕΡΑ4, στον Εν Λευκώ, στο Κόκκινο 105,5, και στο Κανάλι 1 Πειραιάς 90,4. Σήμερα διευθύνει τη σειρά "Αιφνίδια Ντοκιμαντέρ" στις εκδόσεις Γαβριηλίδης και το λογοτεχνικό περιοδικό/εγχείρημα "ΚΟΡΕΚΤ", μαζί με τον ποιητή Θάνο Σταθόπουλο, στις εκδόσεις Νεφέλη. Είναι μέλος του Κύκλου Ποιητών και της Εταιρείας Συγγραφέων.


Steven Lukes

Steven Lukes (Συγγραφέας)

Ο Steven Lukes είναι καθηγητής πολιτικής και κοινωνικής θεωρίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, ενώ έχει διδάξει και στο Balliol College στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, στο European University Institute της Φλωρεντίας, στο Πανεπιστήμιο της Σιένα και στο London School of Economics. Μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας έχει δημοσιεύσει πολλά και σημαντικά έργα, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται τα εξής: "Emile Durkheim: His Life and Work" (1972), "Individualism" (1972), "Marxism and Morality" (1985), "Liberals and Cannibals: The Implications of Diversity" (2003) και "The Curious Enlightenment of Professor Caritat: A Comedy of Ideas" (1995).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
341
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.433 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση