Ο Πανταρώτας
zoom in

Ο μπαρμπ' Αλέξης ο Καλοσκαιρής είχε μια βάρκα. Αυτή ήταν όλη η περιουσία του. Μαζί του συνεργάτη και βοηθό είχε το Γιάννη τον Πανταρώτα. Ποιος ήταν όμως αυτός ο Πανταρώτας και γιατί δεν παρουσιαζόταν ποτέ και πουθενά; Μήπως είδε κανείς το Γιάννη τον Πανταρώτα;

Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης

Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης (Συγγραφέας)

Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης γεννήθηκε στη Σκιάθο στις 3 Μαρτίου του 1851 και ήταν γιος του ιερέα Αδαμάντιου Εμμανουήλ και της Αγγελικής κόρης Αλεξ. Μωραϊτίδη. Τελείωσε το δημοτικό και τις δύο πρώτες τάξεις του ελληνικού σχολείου στη Σκιάθο. Φοίτησε σε σχολείο της Σκοπέλου, του Πειραιά και τελικά πήρε απολυτήριο Γυμνασίου από το Βαρβάκειο το 1874. Το Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου, γράφτηκε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, απ΄ όπου όμως ποτέ δεν αποφοίτησε, ενώ γράφει το πρώτο λυρικό του ποίημα για τη μητέρα του. Έμαθε αγγλικά και γαλλικά μόνος του. Για να ζήσει έκανε ιδιαίτερα μαθήματα και δημοσίευε κείμενα και μεταφράσεις στις εφημερίδες. Τον Ιούλιο του 1872 ακολούθησε το μοναχό Νήφωνα στο Άγιο Όρος, όπου έμεινε μερικούς μήνες, αλλά διαπίστωσε ότι δεν του ταίριαζε το μοναχικό σχήμα. Ωστόσο δεν έλειπε ποτέ από τον κυριακάτικο εκκλησιασμό στον Άγιο Ελισσαίο στο Μοναστηράκι, όπου έψελνε ως δεξιός ψάλτης. Το 1879 δημοσιεύει το μυθιστόρημα η "Μετανάστις" στην εφημερίδα "Νεόλογος". Το 1882 άρχισε να δημοσιεύει το μυθιστόρημά του "Οι έμποροι των Εθνών" στην εφημερίδα "Μη χάνεσαι". Το 1884 άρχισε να δημοσιεύει στην "Ακρόπολη" το μυθιστόρημά του "Γυφτοπούλα", όπου από το 1892 ως το 1897 εργάζεται ως τακτικός συνεργάτης. Από το 1902 ως το 1904 μένει στη Σκιάθο απ΄ όπου δημοσιεύει τη "Φόνισσα". Το έργο του περιλαμβάνει περίπου 180 διηγήματα και νουβέλες που αναφέρονται στις φτωχές τάξεις της Αθήνας και της Σκιάθου και ελάχιστα ποιήματα θρησκευτικού περιεχομένου. Στις 13 Μαρτίου 1908 γιορτάζεται στον "Παρνασσό" η 25ετηρίδα του στα ελληνικά γράμματα, υπό την προστασία της πριγκίπισσας Μαρίας Βοναπάρτη. Αμέσως μετά επιστρέφει στην πατρίδα του όπου και μένει ως το τέλος της ζωής του. Πεθαίνει το ξημέρωμα της 3ης Ιανουαρίου του 1911 από πνευμονία.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κώστας Πούλος

Κώστας Πούλος (Διασκευαστής)

Ο Κώστας Πούλος γεννήθηκε στον Ελικώνα της Βοιωτίας. Σπούδασε κλασική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και βυζαντινή-νεοελληνική φιλολογία στα Πανεπιστήμια του Βίρτσμπουργκ και του Μονάχου. Εργάστηκε ως φιλόλογος στη μέση εκπαίδευση σε ημερήσια και εσπερινά γυμνάσια και λύκεια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Καρπός των μεταπτυχιακών σπουδών του είναι οι βραβευμένες (Εταιρεία Μεταφραστών Λογοτεχνίας) μεταφράσεις βυζαντινών "μυθιστορημάτων" στη νεοελληνική. Έχει γράψει βιβλία για ενήλικες ("Σχεδόν Θάλασσες", εκδόσεις Το Ροδακιό) και κυρίως για παιδιά. Στον τομέα της παιδικής λογοτεχνίας ειδικότερα έχει γράψει, μεταφράσει και διασκευάσει πολλά έργα. Ορισμένα από τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε ξένες γλώσσες ή έχουν παρασταθεί στο θέατρο.


Svetlin Vassilev

Svetlin Vassilev (Εικονογράφος)

Ο  Σβετλίν Βασίλεβ γεννήθηκε στις 14 Μαϊου 1971 στο Ρουσέ της Βουλγαρίας. Σπούδασε στη Μέση Σχολή Καλών Τεχνών "Τσ. Λαβρένοβ" στη Φιλιππούπολη της Βουλγαρίας (1985-1990) και στην συνέχεια στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών "Ν. Πάβλοβιτς" στη Σόφια της Βουλγαρίας, με ειδικότητα τη ζωγραφική (1990-1996). Από το 1992 συνεργάζεται με τους βουλγαρικούς εκδοτικούς οίκους "Zlatno Pate", "Arges", "D. Ubenova", "Columb92" και "Icon". Στη Βουλγαρία έχει εικονογραφήσει πάνω από 20 βιβλία, μερικά από τα οποιά είναι: "Ο Αλί Μπαμπά και οι σαράντα κλέφτες", "Παραμύθια της Βεγγάλης", " Τουμπάτσκο", "Η άσπρη γάτα" , "Παραμύθια από το παλιό σεντούκι" κ.α. Στη Ελλάδα όπου ζεί και εργάζεται από το 1997, έχει εικονογραφήσει πάνω από 10 βιβλία, τα περισσότερα για τη σειρά "Τα Ελληνικά" εκδόσεις Παπαδόπουλος.


Εκδότης:
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
29
Διαστάσεις:
29χ21
Βάρος:
0.119 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση