Ο Οξαποδός και άλλες ιστορίες τρόμου και τρέλας
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ο Οξαποδός και άλλες ιστορίες τρόμου και τρέλας

Guy de Maupassant

Στα τέλη του περασμένου αιώνα, η γνωριμία των γάλλων δημιουργών με την ποίηση και τα πεζά του Edgar Allan Poe, χάρη στον Μπωντλαίρ και στον Μαλλαρμέ, είχε κιόλας γεννήσει μιαν ολόκληρη τάση προς το αλλόκοτο, το παράδοξο και το ονειρικό, παράλληλα σχεδόν με το άλλοτε ποιητικό και άλλοτε ακραίο ρεαλισμό που υποστήριξαν με το έργο τους συγγραφείς όπως ο Φλωμπέρ και ο Ζολά, αντίστοιχα. Η μορφή όμως της γαλλικής πεζογραφίας που συνοψίζει αυτές τις δύο μάλλον αντικρουόμενες τάσεις, αντικατοπτρίζοντας τις ποικίλες και αντιφατικές διαθέσεις της κοινωνίας του παρισινού fin de siecle, είναι ο Γκυ ντε Μωπασάν. Ένας συγγραφέας πρωτεϊκός, που το έργο του είναι δύσκολο να τοποθετηθεί στη μια ή στην άλλη σχολή, στο ένα ή στο άλλο είδος, μια μορφή πολυσύνθετη, διφορούμενη, πληθωρική και τραγική συνάμα, που άφησε πίσω της έναν πακτωλό από μικρά ή μεγαλύτερα αφηγήματα, γραμμένα με το πάθος, με τη δύναμη, με τη λεπτότητα και ταυτόχρονα με τον πρωτογονισμό ενός μεγάλου στυλίστα. Ενός στυλίστα που το ύφος του δεν περιορίζεται σε μια συνετή και σμιλεμένη γλαφυρότητα, αλλά ταυτίζεται με την ίδια τη φύση του συγγραφέα, που ρίζωσε μέσα στη γλώσσα και αναπτύχθηκε σα δέντρο που βλασταίνει και σκοτεινιάζει και πνίγει τα πάντα γύρω με τα πυκνά και χυμώδη φυλλώματά του. [...] Πολλοί υποστηρίζουν ότι θα΄τανε λάθος να δει κανείς τις "φανταστικές" του ιστορίες κάτω από το πρίσμα της δικής του ψυχοπαθολογικής περίπτωσης. Δύσκολα όμως μπορείς ν΄ αντισταθείς στον πειρασμό και να μην τις αντιμετωπίσεις σαν ένα πειστήριο απόλυτης γνησιότητας, σαν μια μαρτυρία απόλυτης ταύτισης ζωής και τέχνης. Τόσο που να μην μπορείς πια να τις ξεχωρίσεις. Αφού και οι δύο, στην περίπτωση του Μωπασάν, έχουν την ίδια διττή όψη: ο τρόμος και η τρέλα σκεπασμένα με το περίβλημα μιας φαντασμαγορικής ομορφιάς, όπως ένα χαλί από νούφαρα, που κρύβει τη σήψη και την άβυσσο.
(Από την εισαγωγή του Στρατή Πασχάλη)

Guy de Maupassant

Guy de Maupassant (Συγγραφέας)

O Henri Rene Albert Guy de Maupassant γεννιέται στη Νορμανδία το 1850 και πεθαίνει στο Παρίσι το 1893. Ξεκινά να γράφει σε ηλικία δεκατριών χρόνων και συνεχίζει να δουλεύει εντατικά μέχρι το τέλος της ζωής του. Στο έργο του περιλαμβάνονται έξι μυθιστορήματα, οκτώ θεατρικά έργα, μερικές ποιητικές συλλογές, πολλά δοκίμια, άρθρα και ταξιδιωτικά αφηγήματα και το κυριότερο, πάνω από τριακόσια διηγήματα. Ο Maupassant μεγαλώνει στη Νορμανδία, κοντά στη φύση και τους ανθρώπους της υπαίθρου. Είναι ένα πανέξυπνο αγόρι με μεγάλη παρατηρητικότητα που απολαμβάνει εξίσου το παιχνίδι με τη μελέτη. Όταν ο Guy γράφει τους πρώτους του στίχους, η μητέρα του, ενθουσιασμένη τον αναθέτει στον Flaubert , παλιό οικογενειακό φίλο, που γίνεται ο πνευματικός πατέρας του Maupassant. Σε ηλικία δεκαεννέα ετών ξεκικά σπουδές στη νομική σχολή του Παρισιού και αργότερα προσλαμβάνεται στο δημόσιο. Το 1874 γνωρίζει στο σπίτι του Flaubert τον Zola, ο οποίος τον περιβάλλει με φιλία και τον εισάγει σ΄ έναν κύκλο μεγάλων καλλιτεχνών της εποχής. Το 1880 με τη βοήθεια του Zola εκδίδεται το διήγημά του "Χοντρομπαλού" χάρη στο οποίο αναγνωρίζεται ως μεγάλος διηγηματογράφος. Παραιτείται από το υπουργείο και ασχολείται αποκλειστικά με το γράψιμο. Ο Maupassant αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας και πεθαίνει από σύφιλη σε ψυχιατρική κλινική του Παρισιού σε ηλικία μόλις σαράντα τριών ετών. Στα 310 διηγήματά του έχει καταγράψει την πραγματικότητα σε όλες της τις εκφάνσεις, αποστασιοποιημένα, χωρίς να αναπτύσσει κοινωνικούς προβληματισμούς, με ύφος λιτό και ακριβές, άλλοτε ανάλαφρο και περιπαικτικό και άλλοτε πικρό και ζοφερό.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Στρατής Πασχάλης

Στρατής Πασχάλης (Μεταφραστής)

Ο Στρατής Πασχάλης γεννήθηκε το 1958 στην Αθήνα και κατάγεται από τη Λέσβο. Ανήκει στη γενιά των ποιητών που άρχισαν να εμφανίζονται από τα τέλη της δεκαετίας του ΄70. Πρώτο του βιβλίο η "Ανακτορία", το 1977, καθαρή ποίηση μέσα σε καιρούς έντονης πεζολογίας και πολιτικοποίησης. Έκτοτε δημοσίευσε άλλα οκτώ ποιητικά βιβλία, ανάμεσά τους τα πιο ώριμα: "Ανασκαφή" (1984), "Βυσσινιές στο σκοτάδι" (1991), "Άνθη του νερού" (1994), η μεγάλη ποιητική σύνθεση "Μιχαήλ" (1996), η "Κωμωδία" (1998), το "Κοιτάζοντας δάση" (2002) και η τελευταία του συλλογή "Εποχή παραδείσου" (2008, βραβείο ποίησης περιοδικού "Διαβάζω" 2009). Το 2002 κυκλοφόρησε η συγκεντρωτική ως τότε έκδοση: "Στίχοι ενός άλλου: ποιήματα 1977-2002". Η έκφρασή του χαρακτηρίζεται από μουσικότητα, έντονη μεταφυσική ανησυχία, μυστικιστική υποβολή αλλά και από αμεσότητα και εμμονή στο γνήσιο και το συγκεκριμένο. Μετέφρασε πολλούς ξένους συγγραφείς και ποιητές, κυρίως Γάλλους, ενώ ασχολήθηκε συστηματικά με τη θεατρική μετάφραση (Shakespeare, Racine, Corneille, Rostand κ.ά.). Έχει ανθολογήσει Καραγάτση και Παπαδιαμάντη, και, επίσης, επιμελήθηκε τον τόμο της σειράς "Μια πόλη στη λογοτεχνία" των εκδόσεων "Μεταίχμιο", για την πατρίδα του Μυτιλήνη. Το 2006 εκδόθηκε το μοναδικό μυθιστόρημά του "Ο άνθρωπος του λεωφορείου". (φωτογραφία: Κώστας Ορδόλης)


Εκδότης:
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
299
Διαστάσεις:
21χ14
Βάρος:
0.438 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση