Ο νομός Χανίων μέσα από τα μνημεία του
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ο νομός Χανίων μέσα από τα μνημεία του

Από τα προϊστορικά χρόνια έως τη ρωμαιοκρατία

Μαρία Ανδρεαδάκη - Βλαζάκη

Η ενότητα και ομοιογένεια του κρητικού πολιτισμού, ήδη από τη γένεσή του, αποτελεί σήμερα ένα αναντίρρητο και αναμφισβήτητο γεγονός. Οι διάφορες εικασίες για μια αρχικά περιορισμένη ανάπτυξη, στο κεντρικό και στο ανατολικό τμήμα του νησιού, ανήκουν στο παρελθόν. Στην ανατροπή τους συντέλεσαν, κατά τα τελευταία χρόνια, οι εντατικές αρχαιολογικές έρευνες στο δυτικό τμήμα, το "παραμελημένο" αρχαιολογικά, όπως συνηθιζόταν να χαρακτηρίζεται.
Πράγματι, έως τα μέσα του 20ού αιώνα, το αρχαιολογικό έργο ήταν πολύ μικρό, περιορισμένο κυρίως σε τυχαίες αποκαλύψεις ταφικών μνημείων, ή εντελώς περιστασιακές μικροανασκαφές σε θέσεις που ταυτίζονται με σημαντικές αρχαίες πόλεις. Μόλις στη δεκαετία του ΄60 άρχισαν να εντατικοποιούνται οι έρευνες. Καθοριστικό γεγονός υπήρξε η δραστηριοποίηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων για τη Δυτική Κρήτη, με ουσιαστικό θεμελιωτή της στον Έφορο Γιάννη Τζεδάκι. Έτσι άρχισαν να συστηματοποίουνται οι ανασκαφές και να ασκείται μεγαλύτερος έλεγχος για την προστασία των αρχαιολογικών χώρων. Παράλληλα, η αυξανόμενη και συνεχώς επεκτεινόμενη οικοδομική δραστηριότητα, υπήρξε η αιτία της διενέργειας πολλών σωστικών ανασκαφών με αποτέλεσμα την αποκάλυψη αρχαιοτήτων σε άγνωστες θέσεις. Η ανάπτυξη της σύγχρονης τεχνολογίας έχει οδηγήσει σε πρωτοφανείς βαθιές εκσκαφές διαταράσσοντας στρώματα που είχαν μείνει απείραχτα για αιώνες και χιλιετίες. Ως εκ τούτου η ανεξέλεγκτη αναμόχλευση των αρχαιλογικών χώρων σήμερα μπορεί να προκαλέσει την εξαφάνιση κάθε μαρτυρίας για την ιστορία και προϊστορία τους. Με δεδομένο το γεγονός ότι η προϊστορία και η ιστορία του νομού Χανίων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πορεία της υπόλοιπης Κρήτης, ακολουθεί μια γενική παρουσίαση, όπως αυτή διαμορφώνεται από τη συγκέντρωση και αξιολόγηση των αρχαιολογικών στοιχείων που έρχονται στο φως, τόσο από τις συστηματικές όσο και από τις σωστικές ανασκαφές.

Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη

Ηλίας Γεωργουλέας

Ηλίας Γεωργουλέας (Φωτογράφος)

Ο Ηλίας Γεωργουλέας γεννήθηκε στην Καλαμάτα. Το 1986 σπούδασε φωτογραφία στο "Instituto Europeo di Design" στη Ρώμη. Το 1990 ανοίγει το δικό studio στο Nέο Ψυχικό σε ιδιόκτητο χώρο που διατηρεί μέχρι σήμερα. Eπαγγελματικά ασχολείται με την διαφημιστική, εκδοτική, αρχαιολογική φωτογραφία, & φωτογραφία έργων τέχνης. Συνεργάζεται με τους εκδοτικούς οίκους: "Εκδοτική Αθηνών", "Αδάμ", "Μέλισσα", Τ.Α.Π.Α (Αρχαιολογικές εκδόσεις του Υπουργείου Πολιτισμού), Ο.Π.Ε.Π. (Οργανισμός Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού). Έχει συνεργασθεί για την έκδοση Βιβλίων και Λευκωμάτων με Τράπεζες (Ε.Τ.Ε Πειραιώς), Υπουργεία (Πολιτισμού - Αιγαίου), Μονές ( Κουτλουμουσίου, Φιλανθρωπίνων,Αγίας Λαύρας), Μουσεία (αρχαιολογικά: Εθνικό, Ιωαννίνων, Πάτρας, Βυζαντινό Ιωαννίνων, Μπενάκη), Πινακοθήκες (Εθνική, Κουβουτσάκη) Galleries και άλλους. Επίσης έχει συνεργαστεί με το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Κοινωνία της πληροφορίας" σαν φωτογράφος ψηφιοποίησης. Περισσότερα στο www.geophoto.gr

Στέφανος Αλεξάνδρου (Φωτογράφος)


Ευαγγελία Κυπραίου (Επιμέλεια)


Μαρία Ανδρεαδάκη - Βλαζάκη

Μαρία Ανδρεαδάκη - Βλαζάκη (Συγγραφέας)

Η Μαρία Ανδρεαδάκη - Βλαζάκη γεννήθηκε στα Χανιά το 1952. Είναι δρ. αρχαιολογίας, ειδικευμένη στον μινωικό πολιτισμό. Επί σειρά ετών επέβλεψε επιστημονικά την αρχαιολογική έρευνα η οποία οδήγησε στην αποκάλυψη της μινωικής πόλης Κυδωνίας, στον λόφο Καστέλι της σημερινής πόλης των Χανίων. Το 2009 τοποθετήθηκε στη θέση της αναπληρώτριας γενικής διευθύντριας αρχαιοτήτων και πολιτιστικής κληρονομιάς στο Υπουργείο Πολιτισμού, αφού διετέλεσε επί σειρά ετών προϊσταμένη της ΚΕ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στο Ν. Χανίων. Στις κρίσεις γενικών διευθυντών οι οποίες ακολούθησαν, επιλέχθηκε για τη θέση της προϊσταμένης της γενικής διεύθυνσης αρχαιοτήτων και πολιτιστικής κληρονομιάς, θέση την οποία υπηρέτησε έως και τον Νοέμβριο του 2014. Μεταξύ Ιανουαρίου 2015-Ιουλίου 2019 διετέλεσε Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
75
Διαστάσεις:
27χ17
Βάρος:
0.282 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση