Ο Νίκος Καζαντζάκης μέσα από τις συλλογές του Μουσείου
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ο Νίκος Καζαντζάκης μέσα από τις συλλογές του Μουσείου

Λίτσα Χατζοπούλου

15.00€ -10% 13.50€

Στις σελίδες που ακολουθούν, ο αναγνώστης μπορεί να ανακαλύψει ίχνη, ίχνη όμως καίρια και ουσιαστικά, από τη διαδρομή ενός σπουδαίου Κρητός: του Νίκου Καζαντζάκη. Ασφαλώς, μήτε το έργο μήτε η ψυχή του Καζαντζάκη μπορούν εύκολα να καταγραφούν στο χαρτί. Ούτε ακόμα να περικλεισθούν στους τοίχους ενός μουσείου, οσοδήποτε κομψού και φροντισμένου. Το παρόν λεύκωμα είναι ωστόσο ένας απαραίτητος μίτος που οδηγεί, μέσα από τις συλλογές, τις συχνά ανεκτίμητες, του Μουσείου Καζαντζάκη, στην προσέγγιση ενός μοναδικού ανθρώπου και συγγραφέα.
Ο Καζαντζάκης υπήρξε πράγματι ένα φαινόμενο. Όποιες επιφυλάξεις και αν έχει κανένας γι' αυτό ή το άλλο σημείο του έργου του, για εκείνη ή την άλλη ιδέα του, δεν μπορεί να μη σταθεί με σεβασμό και συγκίνηση απέναντι στη συνολική του παρουσία. Ο Καζαντζάκης υπήρξε συγγραφέας και φλογερός στοχαστής, επίμονος ταξιδευτής αλλά και εραστής της φιλοσοφίας, συνομιλητής σπάνιος της εποχής του και των ανθρώπων της ακόμα, αφάνταστα εργατικός και λιτός -δίδαγμα αυτό για πολλούς από εμάς!- στην προσωπική του ζωή. Μέσα λοιπόν από τα εκθέματα του Μουσείου, αλλά και το παρόν λεύκωμα, που αποτελεί μια εξαίρετη σύνοψη της πορείας του συγγραφέα από τη Λίτσα Χατζοπούλου, αναδύεται το κυριότερο, νομίζω, χαρακτηριστικό του Νίκου Καζαντζάκη: η διαρκής περιδίνηση της ψυχής και του νου του. Είναι αυτή που τον οδηγεί σε θρησκείες και ιδέες, σε χώρες και πρόσωπα: είναι η δική του Οδύσσεια. Μια Οδύσσεια που αποτυπώνεται, όχι μόνον στο ομώνυμο ποιητικό του έπος, αλλά και στο απέραντο φάσμα του συγγραφικού του έργου.
Ο Καζαντζάκης όμως διατηρεί πάντα, με τρόπο φανερό ή υπόγειο, μια διαρκή αναφορά, σαν γλώσσα ή σαν σύμβολο, στην Κρήτη. Την Κρήτη του. Δεν είναι τυχαίο ότι η πνευματική του αυτοβιογραφία -κραυγή θα έλεγα καλύτερα- η Αναφορά στον Γκρέκο, απευθύνεται στον άλλο μεγάλο της Κρητικής γης που κατέκτησε, όπως και ο Καζαντζάκης, τις παγκόσμιες κορυφές της αναγνώρισης.
Το Δ. Σ. πάντως του Μουσείου, το προσωπικό και οι άξιοι συνεργάτες του, έχομε κάθε δικαίωμα να αισθανόμαστε υπερήφανοι. Διότι, λίγο μόνον χρόνο μετά την ανάληψη των ευθυνών μας, ένα αίτημα που μέχρι χθες έμοιαζε ουτοπικό, έφτασε ήδη στην πραγμάτωσή του. Πρόκειται για τη ριζική ανακαίνιση του Μουσείου, που του πρόσθεσε λάμψη, χώρους και τεχνολογικές δυνατότητες ενώ η επανέκθεση των συλλογών του, τους προσδίδει μεγαλύτερο ειρμό και οντότητα. Αυτή λοιπόν τη στιγμή, την ευφρόσυνη, η σκέψη μας στρέφεται στον Γιώργο Ανεμογιάννη, που ίδρυσε το Μουσείο στην πατρώα γη του Καζαντζάκη, τους Βαρβάρους και όσο ζούσε το στήριξε με τρυφερότητα και γνώση. Στρέφεται επίσης στη σύντροφο του συγγραφέα, την Ελένη, αλλά και στους πολλούς δωρητές των εκθεμάτων, συγγενείς, φίλους ή απλούς πολίτες, που βοήθησαν στον εμπλουτισμό του Μουσείου. Έτσι το Μουσείο, με τη νέα του μορφή, γίνεται ελκυστικότερο και πιο λειτουργικό. Το υπέροχο άλλωστε Κρητικό τοπίο που το περιβάλλει, αλλά και η αυθεντική ευγένεια και φιλόξενη διάθεση των κατοίκων της περιοχής, του προσδίδει ένα χαρακτήρα ιδιαίτερο και ζεστό. Ελπίζαμε λοιπόν ότι θα αποτελέσει ευρύτερα ένα "κύτταρο πολιτισμού" για την Κρήτη και τους επισκέπτες της και ότι θα επιτρέψει, με αφορμή το έργο του μεγάλου Κρητός, ένα άνοιγμα πνευματικών οριζόντων, που είναι ίσως πιο αναγκαίο παρά ποτέ. (Από τον πρόλογο της έκδοσης)

Λίτσα Χατζοπούλου (Συγγραφέας)

Η Λίτσα Χατζοπούλου γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε ιστορία στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακά στη νεοελληνική φιλολογία στο Τμήμα Φιλολογίας του ίδιου Πανεπιστημίου, όπου πήρε το διδακτορικό της. Δίδαξε Νεοελληνική Φιλολογία στο Τμήμα Φιλολογίας (1996-2002) και Αισθητική στο Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Κρήτης (2004-2005), ενώ διετέλεσε πρόεδρος του Κέντρου Κρητικής Λογοτεχνίας (2002-2005). Έχει εκδώσει τα βιβλία: "Α. Ρ. Ραγκαβής, Τα εις την Μούσαν" (Ερμής 1995), "Η Ευτέρπη 1847-1855" (Θεσσαλονίκη, University Studio Press 1997, μαζί με τον Κωστή Δανόπουλο), "Α. Ρ. Ραγκαβής, Λέιλα και άλλα διηγήματα" (Νεφέλη 1997), "Μαρτυρία λόγου, Αλέξανδρος Ρίζος Ραγκαβής" (Ελληνικά Γράμματα 1999), "Γ. Μ. Βιζυηνός, Το τέλος του παραμυθιού ή η αρχή του ονείρου" (Ερμής 2001), "Σ. Ν. Βασιλειάδης, Αττικαί νύκτες" (Ίδρυμα Ουράνη 2003). Έχει δημοσιεύσει μελετήματα για τη νεοελληνική φιλολογία και ιστορία του 19ου και του 20ού αιώνα, ενώ πρόσφατα έγραψε και επιμελήθηκε τα κείμενα για το DVD-ROM "Ν. Καζαντζάκης - Η ζωή και το έργο", που κυκλοφόρησε από το Μουσείο Ν. Καζαντζάκη (Ηράκλειο Κρήτης).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
120
Διαστάσεις:
21x21
Βάρος:
0.483 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση