Ο νεωτερικός κόσμος και το εβραϊκό ζήτημα
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ο νεωτερικός κόσμος και το εβραϊκό ζήτημα

EDGAR MORIN

20.24€ -27% 14.78€
H κατάσταση των εβραίων στην ιστορία της νεωτερικότητας απαιτείται να εξεταστεί σε όλη της την πολυπλοκότητα και συνεπώς σε όλη της τη δυσκολία. Αφιερώθηκα σ΄ αυτό το καθήκον, τόσο για να κατανοήσω τους μοντέρνους καιρούς, από τους οποίους δεν μπορεί κανείς να αφαιρέσει την εβραϊκή σύσταση, όσο και για να κατανοήσω το ίδιο το εβραϊκό ζήτημα, από το οποίο δεν μπορεί κανείς να απαλείψει το ζήτημα των μοντέρνων καιρών. Παρόλο που πριν απ΄ όλα θέλω να καταλάβω και να κάνω να καταλάβουν, ξέρω ότι η κατανόηση συχνά παρανοείται και δεν μπορώ να αντιμετωπίσω αυτή την εργασία χωρίς φόβο και τρόμο. Η έννοια του εβραίου ήταν σαφής όταν παρέπεμπε ταυτόχρονα σε μια ταυτότητα έθνους, λαού, θρησκείας. Από τότε που οι εβραίοι συμμετείχαν στην κουλτούρα των εθνικών και πήραν την ιδιότητα του πολίτη, η διάζευξη μεταξύ εβραίου και εθνικού απέκρυψε τη σύζευξη που είχε συντελεστεί ανάμεσα σ΄ αυτούς τους όρους, οι οποίοι είχαν γίνει συμπληρωματικοί αλλά και μπορούσαν να παραμένουν ανταγωνιστικοί με την ανάπτυξη του νεωτερικού (φυλετικού) αντισημιτισμού που διαδέχεται τον παλιό (θρησκευτικό) αντι-ιουδαϊσμό. Στο τέλος αυτού του δοκιμίου, χρειάστηκε να εξεταστεί η τραγωδία που προκάλεσε ο ναζισμός, από όπου γεννήθηκε το κράτος του Ισραήλ κι η έννοια του εβραίου πήρε μια νέα σημασία. Δυστυχώς η εγκατάσταση του Ισραήλ σε ισλαμική γη δημιούργησε μια νέα τραγωδία πλανητικής κλίμακας.
Σάββας Μιχαήλ

Σάββας Μιχαήλ (Μεταφραστής)

Ο Σάββας Μιχαήλ (Σαμπετάι Μπεν. Μάτσας) γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947. Σπούδασε Ιατρική στην Αθήνα και στο Παρίσι. Γυναίκα του είναι η Κατερίνα Μάτσα. Έχει ενεργό δράση στο χώρο της μαρξιστικής αριστεράς από τα χρόνια της χούντας. Πέρα από τα άρθρα του σε εφημερίδες και περιοδικά στην Ελλάδα και διεθνώς, εκδόθηκαν και τα βιβλία του: "Περεστρόικα και οικονομία" (Αλλαγή, α΄ έκδοση 1987, β΄ έκδοση 1988), "Επανάσταση κι αντεπανάσταση στην Κίνα" (Πελεκάνος, 1989), "Σολωμός και Χέγκελ" (Λέων, 1991), "Παλινόθρωση ή Επανάσταση;" (Λέων, 1992), "Πλους και κατάπλους του Μεγάλου Ανατολικού" (Άγρα, 1996), "Μορφές του Μεσσιανικού" (Άγρα, 1999), "Ο Τρότσκυ ως φιλόσοφος" (Λέων, 2001).

EDGAR MORIN

EDGAR MORIN (Συγγραφέας)

Ο Εντγκάρ Μορέν, Ομότιμος Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας (CNRS) της Γαλλίας, γεννήθηκε το 1921 στο Παρίσι από γονείς εβραϊκής καταγωγής που έζησαν πολλά χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Λίγο πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο εντάχθηκε στο Κομμουνιστικό Κόμμα Γαλλίας και έλαβε ενεργό μέρος στην Αντίσταση. Αργότερα, το 1951, διαγράφτηκε από το ΚΚ λόγω της κριτικής του στάσης και αναδείχθηκε σε οξυδερκή και συνεπή επικριτή του σταλινικού ολοκληρωτισμού.

 

Έκτοτε αφοσιώθηκε στο επιστημονικό και συγγραφικό του έργο, παραμένοντας ωστόσο στον χώρο της Αριστεράς και παίρνοντας θέση απέναντι σε όλα τα σημαντικά πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα. Το 1957 ίδρυσε, μαζί με τον Κώστα Αξελό και άλλους, το περιοδικό Arguments.

 

Στην ελληνική γλώσσα κυκλοφορούν τα ακόλουθα έργα του Εντγκάρ Μορέν: Αφήνοντας τον εικοστό αιώνα (Ροές, 1987), Να σκεφτούμε την Ευρώπη (Εξάντας, 1991), Έρωτας – Ποίηση – Σοφία (Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, 1997), Μια πολιτική πολιτισμού (Νέα Σύνορα, 1997), Κοινωνιολογία (Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, 1998), Τα δαιμόνιά μου (Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, 1999), Το καλοφτιαγμένο κεφάλι (Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, 2000), Η ανθρώπινη φύση: το χαμένο παράδειγμα (Εναλλακτικές Εκδόσεις, 2000), Οι εφτά γνώσεις κλειδιά για την παιδεία του μέλλοντος (Εκδόσεις του Εικοστού πρώτου, 2001)· Η Μέθοδος, 3. Η γνώση της γνώσης (Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, 2001)· Η Μέθοδος, 4. Οι ιδέες (Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, 2005)· Η Μέθοδος, 5. Η ανθρωπινότητα της ανθρωπότητας – Η ανθρώπινη ταυτότητα (Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, 2005)· Ευρώπη: Πολιτισμός και βαρβαρότητα (Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, 2006)· Ο νεωτερικός κόσμος και το εβραϊκό ζήτημα (Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, 2007).

Άλλα έργα του: L’homme et la mort (Seuil, 1951)· Le Cinéma ou l’Homme imaginaire (Éditions de Minuit, 1956)· Autocritique (Seuil, 1959)· L’ Esprit du temps (Éditions Grasset-Fasquelle, τ. Α΄, 1962, τ. Β΄, 1976)· De la nature de l’URSS (Fayard, 1983) κ.λπ.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
288
Διαστάσεις:
21χ14
Βάρος:
0.423 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση