Ο κόσμος πάνω στο χαρτί
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ο κόσμος πάνω στο χαρτί

Οι εννοιακές και νοητικές επιπτώσεις της γραφής και της ανάγνωσης

David R. Olson

19.17€ -36% 12.27€
Τι ρόλο έχει παίξει η γραφή στην ανάπτυξη της δικής μας νεωτερικής αντίληψης για τη γλώσσα, τη φύση και τον εαυτό μας; Σ΄ αυτή την ιστορική και εξελικτική παρουσίαση, ο David Olson προσφέρει μια νέα οπτική για τη διαδικασία αυτή. Αντιστρέφοντας την παραδοσιακή παραδοχή για τη σχέση ανάμεσα στην ομιλία για τη γραφή, υποστηρίζει ότι η γραφή προσφέρει ένα σημαντικό μοντέλο του τρόπου με τον οποίο σκεφτόμαστε για την ομιλία, ότι η συνείδηση που έχουμε για τη γλώσσα συγκροτείται από το σύστημα γραφής. Και ακόμη, υποστηρίζει ότι η γραφή προσφέρει τα επικρατούντα μοντέλα μας για τη σκέψη σχετικά με τη φύση και τον νου και καταδεικνύει ότι η αντίληψή μας για τον κόσμο και για τον εαυτό μας είναι παραπροϊόντα των τρόπων με τους οποίους δημιουργούμε και ερμηνεύουμε γραπτά κείμενα. Αυτή η τολμηρή μελέτη βασίζεται στις πρόσφατες προόδους στην Ιστορία, την Ανθρωπολογία, τη Γλωσσολογία και την Ψυχολογία.

Τζέλα Βαρνάβα - Σκούρα (Επιμέλεια)

Η Τζέλα Βαρνάβα-Σκούρα γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι καθηγήτρια εκπαιδευτικής ψυχολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει εργαστεί επίσης για σειρά ετών στο Institutte of Education του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, στο Royal College of Art στο Λονδίνο και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Διετέλεσε αντιπρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου (πρόεδρος του Τμήματος Ερευνών και Εκπαιδευτικής Εκπαίδευσης του Τμήματος Αξιολόγησης) και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων (Ι.Δ.Ε.Κ.Ε.) του ΥΠΕΠΘ. Το επιστημονικό της έργο συνδέεται με θέματα που αφορούν την πρόληψη και την αντιμετώπιση της σχολικής αποτυχίας. Έχει σχεδιάσει εκπαιδευτικό υλικό και έχει γράψει παιδικά βιβλία. Από το 2000 διευθύνει το εκπαιδευτικό περιοδικό "Γέφυρες".

David R. Olson (Συγγραφέας)

Ο David R. Olson σπούδασε στα πανεπιστήμια του Σασκατσεουάν και της Αλμπέρτα. Μετά την αποφοίτησή του πήρε αρκετές υποτροφίες, με σημαντικότερες αυτές του Κέντρου Μελετών της Νόησης του Χάρβαρντ και του Κέντρου Προχωρημένης Μελέτης των Συμπεριφορικών Επιστημών του Στάνφορντ. Υπήρξε πρόεδρος της Καναδικής Ψυχολογικής Εταιρείας και για κάποια χρόνια συνδιευθυντής του Προγράμματος McLuhan για τον Πολιτισμό και την Τεχνολογία στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο. Από το 1971 είναι καθηγητής της Εφαρμοσμένης Επιστήμης της Νόησης στο Ινστιτούτο Μελετών της Εκπαίδευσης του Οντάριο. Από την έρευνά του πάνω στην νόηση, τη νοητική ανάπτυξη και τον εγγραμματισμό προέκυψαν δέκα βιβλία που συνέγραψε ή επιμελήθηκε και διακόσια περίπου άρθρα, δύο από τα οποία έχουν γίνει κλασικά. Στον ελεύθερο χρόνο του απολαμβάνει την ιστιοπλοΐα με το πεντάμετρο σκάφος του στην περιοχή της Αννάπολης της Νέας Σκοτίας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Gisela Socolovsky (Μεταφραστής)


Εκδότης:
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
335
Διαστάσεις:
24χ17
Βάρος:
0.604 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση