Ο Κ. Π. Μισιρκόφ 1874-1926 και η κίνηση των
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ο Κ. Π. Μισιρκόφ 1874-1926 και η κίνηση των "Μακεδονιστών"

Άννα Αγγελοπούλου

50.00€ -10% 45.00€
  • Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας

    Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη

  • ISBN:

    9789601213408

  • Κατηγορίες:

    Εθνολογία , Δοκίμια

  • Έτος κυκλοφορίας

    2004

  • Εκδότης

    University Studio Press

Στην εργασία αυτή επιχειρείται να ανιχνευθούν ενδείξεις της γένεσης ενός πρώιμου Μακεδονισμού μέσα από κείμενα της μακεδονικής καταγωγής βουλγαρικής ιντελιγκέντσιας στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ού αιώνα, και, ιδιαίτερα, να παρουσιαστεί η «σλαβομακεδονική εθνική θεωρία» που διατύπωσε ο Κ. Π. Μισίρκοφ (1874-1926) στο βιβλίο του «Για τις Μακεδονικές υποθέσεις», το οποίο τυπώθηκε στη Σόφια στα 1903, αμέσως μετά την εξέγερση του Ίλιντεν στη Μακεδονία. Στο Μακεδονισμό αυτής της περιόδου και στην αναβίωση της «σλαβομακεδονικής» θεωρίας του Μισίρκοφ φαίνεται ότι στηρίχθηκε η διαδικασία της μακεδονικής εθνογένεσης, η οποία προωθήθηκε δυναμικά από την πολιτική εξουσία, όταν στα 1944-45 αποφασίστηκε να ιδρυθεί η Λαϊκή Δημοκρατία της Μακεδονίας και να συμπεριληφθεί ως ομόσπονδο μέλος στη Σοσιαλιστική Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας. [...]
Άννα Αγγελοπούλου

Άννα Αγγελοπούλου (Συγγραφέας)

Η Άννα Αγγελοπούλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1951, όπου σπούδασε ελληνική φιλολογία. Από το 1975 ζει και εργάζεται στο Παρίσι. Είναι κοινωνική ανθρωπολόγος, διδάκτωρ της Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales. Έχει εκδόσει τα βιβλία: "Ελληνικά παραμύθια Α΄ - Οι παραμυθοκόρες" (Εστία, 1991) και τα "Σαρακατσάνικα παραμύθια" (Ίδρυμα Αγγελικής Χατζημιχάλη - Άγρα 2002). Μαζί με την Αίγλη Μπρούσκου έχει δημοσιεύσει τρεις τόμους του "Ελληνικού καταλόγου παραμυθιών" (Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών), οι οποίοι αποτελούν επεξεργασία του Αρχείου Γεωργίου Μέγα. Ο πρώτος τόμος έχει μεταφραστεί στα γαλλικά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αντώνιος - Αιμίλιος Ν. Ταχιάος (Υπεύθυνος Σειράς)

Ο Αντώνιος - Αιμίλιος Ν. Ταχιάος είναι ομότιμος καθηγητής της Ιστορίας και Γραμματείας των Σλαβικών Εκκλησιών της Θεολογικής Σχολής του ΆΠΘ. Είναι αντεπιστέλλον μέλος της Άκαδημίας Άθηνών και αλλοδαπό μέλος της Σερβικής Άκαδημίας Επιστημών και Τεχνών και της Βουλγαρικής Άκαδημίας Επιστημών, έχει δε τιμηθεί με το Διεθνές Βραβείο της Άκαδημίας της Σλοβακίας. Υπήρξε ιδρυτής και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Σλαβικών Μελετών, διετέλεσε επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστή- μιο της Νέας Υόρκης, πρόεδρος του Ιδρύματος Μελετών Χερσονήσου του Άίμου, είναι δε τώρα πρόεδρος του Κέντρου Μελέτης Πολιτιστικής Κληρονομίας Κυρίλλου και Μεθοδίου. Είναι επίσης επίτιμο μέλος επιστημονικών ιδρυμάτων Ρωσίας και Ουκρανίας και επίτιμος διδάκτωρ τεσσάρων ξένων πανεπιστημιακών σχολών. Έχει ασχοληθεί με θέματα βυζαντινών επιδράσεων στον κό- σμο των Σλάβων και, σε μεγάλο βαθμό, με το έργο των Θεσσαλονικέων φωτιστών των Σλάβων Κυρίλλου και Μεθοδίου. Περί αυτων έχει κυκλοφορήσει επιστημονική μελέτη του σε τρεις εκδόσεις στην ελληνική, επίσης δε σε μετάφραση στην Νέα Υόρκη, το Μιλάνο, το Βουκουρέστι και σε δύο εκδόσεις στην Ρωσία με τις ευλογίες του πατριάρχη Μόσχας. Έχει πρώτος συντάξει κατάλογο των σλαβικών χειρογράφων της ρωσικής Μονής Άγίου Παντελεήμονος του Άγίου Όρους. Άπό το 1971 διευθύνει την ξενόγλωσση διεθνούς συνεργασίας επετηρίδα Cyrillomethodianum. Το ευρύ επιστημονικό έργο του περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό δημοσιευμάτων σε ελληνική, γαλλική, αγγλική, ρωσική, σερβική και ιταλική γλώσσα, τα οποία όλα φωτίζουν πτυχές της ιστορίας μεταφύτευσης και μεταβίβασης στους Σλάβους αξιών της ελληνικής παράδοσης.

Εκδότης:
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Σκληρό εξώφυλλο
Σελίδες:
613
Διαστάσεις:
24χ17
Βάρος:
1.335 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση