Ο εθνικός διχασμός και η γαλλική κατοχή
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ο εθνικός διχασμός και η γαλλική κατοχή

1915-1920

Βήττος, Χρήστος Δ.

[...] Στην παρούσα μελέτη προσπαθήσαμε να φέρουμε στο φως μερικά σοβαρά γεγονότα του Διχασμού, τα οποία ή δεν ήταν ευρύτερα γνωστά ή είχαν αναφερθεί πολύ συνοπτικά, χωρίς να παρέχουν τη δυνατότητα στον αναγνώστη να σχηματίσει σαφή και ολοκληρωμένη εικόνα της πραγματικότητας. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στην κατηγορία αυτή υπάγονται τα έκτροπα του γαλλικού στρατού στην ουδέτερη ζώνη, η δημιουργία ανταρτικών ομάδων στα σύνορα του κράτους των Αθηνών, τα έκτροπα των στρατευμάτων της «Εθνικής Άμυνας» στη Χαλκιδική, οι διώξεις του συνόλου σχεδόν των ιεραρχών της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ελλάδας, τα στασιαστικά κινήματα μερικών μονάδων του στρατού, που προορίζονταν για το Μακεδόνικο Μέτωπο, οι δίκες των Στρατοδικείων Λαμίας, Θήβας και Κοζάνης με εκτελέσεις αξιωματικών και οπλιτών, η ιταλική κατοχή της Ηπείρου και η ανακήρυξη από τους Ιταλούς και ρουμανίζοντες του «Πριγκιπάτου της Πίνδου», καθώς και οι δίκες του Επιτελείου και των Νοεμβριανών.
Σε μερικά σημεία γίνεται εκτενέστερη εξιστόρηση των όσων διαδραματίστηκαν στο χώρο της Δυτικής Μακεδονίας, διότι στην περιοχή αυτή έχουμε μια ιδιομορφία, που δεν παρουσιάζεται στην υπόλοιπη Ελλάδα, καθώς στο νοτιοδυτικό τμήμα αυτής (επαρχίες Γρεβενών και Σερβίων), που ανήκε στο κράτος των Αθηνών, δημιουργήθηκε μια ουδέτερη ζώνη ελεγχόμενη αποκλειστικά από τα γαλλικά στρατεύματα. Τα στρατεύματα αυτά δεν τήρησαν αμερόληπτη στάση, όπως προέβλεπε η συμφωνία, αλλά έθεσαν σε ισχύ το γαλλικό στρατιωτικό νόμο και εφάρμοσαν αποικιοκρατική πολιτική με αρκετά έκτροπα, φόνους και βιαιότητες εις βάρος των κατοίκων, που δεν είχαν προσχωρήσει στη βενιζελική παράταξη.
Επίσης δίνουμε έμφαση και στα γεγονότα εκείνα με τα οποία οι «Σύμμαχοι» συμπεριφέρονταν σαν κατακτητές, ταπείνωσαν επανειλημμένα την επίσημη Ελλάδα και έθιξαν το φιλότιμο ενός περήφανου λαού. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι απαίτησαν, σε ένδειξη συγγνώμης από την Ελλάδα για τα Νοεμβριανά (18-19 Νοεμβρίου 1916), να παρελάσουν τα ελληνικά στρατεύματα μπροστά στις δικές τους σημαίες, έδιωξαν τις διαπιστευμένες στη χώρα ξένες αποστολές χωρίς την έγκριση της επίσημης κυβέρνησης, περιόρισαν τον ελληνικό στρατό στην Πελοπόννησο υπό μορφή αιχμαλωσίας, κατάσχεσαν τον ελαφρό πολεμικό στόλο και το πολεμικό υλικό του στρατού, συλλάμβαναν, φυλάκιζαν και εκτόπιζαν ανεξέλεγκτα εντός και εκτός Ελλάδας Έλληνες πολίτες, έθεσαν υπό έλεγχο τα Ταχυδρομεία, τα Τηλεγραφεία και τους Σιδηροδρόμους, επέβαλαν αποκλεισμό στα λιμάνια, για να λιμοκτονήσει ο λαός και να πιεσθεί η κυβέρνηση και γενικά απονεύρωσαν τον κρατικό μηχανισμό σε τέτοιο σημείο που παρέλυσε η χώρα.
[...]
(από τον πρόλογο του βιβλίου)

Βήττος, Χρήστος Δ.

Βήττος, Χρήστος Δ. (Συγγραφέας)

Ο υποστράτηγος ε.α. Χρήστος Δ. Βήττος γεννήθηκε το 1940 στο Σπήλαιο Γρεβενών. Το 1960 εισήλθε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων από την οποία αποφοίτησε το 1963 ως ανθυπολοχαγός Πυροβολικού. Έχει αποφοιτήσει από τα σχολεία του Όπλου του, την Ανωτάτη Σχολή Πολέμου και τη Σχολή Εθνικής Αμύνης. Προήχθη σε όλους τους βαθμούς μέχρι του υποστρατήγου κατ΄ εκλογή. Υπηρέτησε σε διάφορες μάχιμες μονάδες και επιτελικές θέσεις Μεραρχίας, Σώματος Στρατού και ΓΕΣ. Αποστρατεύθηκε το 1994 με το βαθμό του υποστρατήγου. Τιμήθηκε με διάφορα παράσημα και μετάλλια όπως: Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής, Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Τιμής, Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικα, Μετάλλιο Ευδόκιμου Διοικήσεως, Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας, Μετάλλιο Υπηρεσιών Αξιωματικού Επιτελούς και Μετάλλιο Ηγεσίας Σχηματισμού - Μεγάλης Μονάδας. Έχει ασχοληθεί αρκετά χρόνια με την ιστορική έρευνα, εξέδωσε το βιβλίο «Τα Γρεβενά στην κατοχή και το αντάρτικο» (2000) και έχει δημοσιεύσει διάφορα άρθρα ιστορικού περιεχομένου.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Θεσσαλονίκη
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
690
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
1.138 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση