Ο Ελύτης στην εκπαίδευση
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ο Ελύτης στην εκπαίδευση

Ζητήματα ποιητικής, διδακτικές προσεγγίσεις: 3η επιστημονική συνάντηση που οργανώθηκε από το Ελληνικό Εκπαιδευτήριο-Σχολή Ι.Μ. Παναγιωτόπουλου σε συνεργασία με το Σύλλογο Αποφοίτων του Ελληνικού Εκπαιδευτηρίου στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, στις 14 και 15

20.40€ -11% 18.16€

(...) Ο ποιητής - κήρυκας της ελευθερίας, ο ειρηνικός ανατροπέας του στατικού, του κατεστημένου και του υπό οιανδήποτε μορφή συμβατικού, ο κατά σύστημα ανακαινιστής, είναι δυνατό να συγχρωτισθεί με μια διαδικασία - όπως φτάσαμε να πιστεύουμε για την παιδεία - συντηρητική; Η ανατρεπτική ορμή και η αναμορφωτική διάθεση που διακρίνουν το έργο του προσφέρονται για την εκπαίδευση; Κι όμως, όπως δείχνουν τα πράγματα, τα κείμενα του Ελύτη δεν προφέρονται απλώς. Αποτελούν τη χρυσή ελπίδα, και το παιδί, σύμφωνο με την ουσία τους, βρίσκει στην ποίησή του τον εαυτό του, ανακαλύπτει ως δια μαγείας τον απολεσθέντα - ή μάλλον τον ερμητικά και αναιτιολόγητα κλεισμένο - παράδεισό του. (...) Θα παρατηρήσουμε ότι τα περιεχόμενα του τόμου των πρακτικών καλύπτουν διδακτικές ανάγκες όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσής μας, προσφέρουν ερευνητικό υλικό κατάλληλο για πειραματική χρήση, προτείνουν πολλά και αξιοπρόσεκτα υποδείγματα. Και, ακόμη, είναι χρηστικά για τον δάσκαλο κάθε βαθμίδας, αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο για το ξεκλείδωμα των λογοτεχνικών κειμένων. (...) Η έκδοση του βιβλίου αυτού εντάσσεται στην προσπάθεια της Σχολής Ι. Μ. Παναγιωτόπουλου να συστηματοποιήσει και να καταγράψει την αποκτημένη σχολική πείρα και να προτείνει λύσεις σε προβλήματα που σχετίζονται με την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και αφορούν διδάσκοντες και διδασκόμενους.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Θεοδόσης Πυλαρινός

Θεοδόσης Πυλαρινός (Επιμέλεια)

Ο Θεοδόσης Πυλαρινός είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο (Κέρκυρα), όπου διδάσκει νεοελληνική φιλολογία και ιστορία του γλωσσικού ζητήματος. Έχει δημοσιεύσει μελέτες στα περισσότερα σύγχρονα λογοτεχνικά περιοδικά και είναι σύμβουλος έκδοσης και επιμελητής του λογοτεχνικού περιοδικού "Πόρφυρας". Έχει συνεργαστεί σε συλλογικές εκδόσεις, έχει σχεδιάσει και επιμεληθεί αφιερώματα και τόμους πρακτικών.

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
333
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.705 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση