Ο Αλέξης Ακριθάκης και ο γραφισμός
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ο Αλέξης Ακριθάκης και ο γραφισμός

Παναγιώτης Σ. Παπαδόπουλος

Ο γραφισμός είναι γραφή; Ο γραφισμός υπήρξε επικοινωνία; Το βέβαιο είναι ότι έχουμε γραφισμό μόνο όταν έχουμε γραφή. Η χειρονομία του συνδέεται με την περιπέτεια της γραφής. Οι πρώιμες απεικονίσεις του γραφισμού παρουσίαζαν μια μορφή γραφής που αποτελούσε μια συμβολική μεταφορά και όχι αντιγραφή της πραγματικότητας. Αντίθετα, προϋπόθετε την ύπαρξη της γραφής. Από την άλλη πλευρά ο γραφισμός δεν αποτελούσε μια φωτογραφική αναπαράσταση της πραγματικότητας, αλλά μόνο μια αφαίρεση από αυτήν που ήταν προσανατολισμένη σε θρησκευτικά και λατρευτικά ζητήματα. Ο γραφισμός ξεκινά από το γράμμα, αλλά δεν εγκλωβίζεται μέσα σ` αυτό. Τον συνδέουμε με τη ζωγραφική, αλλά τότε θα έπρεπε να ξεχάσουμε ότι λειτουργεί ως γραφή. Τελικά ο γραφισμός υφίσταται ανάμεσα στο γράμμα και την εικόνα. Δημιουργεί μια τέχνη της μετάβασης.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Παναγιώτης Σ. Παπαδόπουλος (Συγγραφέας)

Ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα. Έκανε μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στην ψυχοπαθολογία και τη φαινομενολογία, στο Poitiers και το Paris X. Έκανε την εκπαίδευσή του στην Ψυχανάλυση και είναι υπ.μέλος της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας. Εργάστηκε σε πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αλέξης Ακριθάκης

Αλέξης Ακριθάκης (Ζωγράφος)

Ο Αλέξης Ακριθάκης (1939-1994) γεννήθηκε στην Αθήνα. Το 1955 αποβλήθηκε "δια παντός" από το σχολείο, ως ταραξίας, και την επόμενη χρονιά γνωρίστηκε με τον φιλόσοφο Γιώργο Μακρή, που αναγνώρισε το ταλέντο του και τον ενθάρρυνε να ασχοληθεί με τη ζωγραφική. Έγκατέλειψε την Αθήνα για το Παρίσι, όπου έζησε μεταξύ 1957 και 1960 σαν μποέμ, γνωρίζοντας σημαντικά πρόσωπα της εποχής του. Έκανε τις πρώτες ατομικές του εκθέσεις στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, μεταξύ 1965 και 1966. Το 1968 κερδίζει μια υποτροφία του γερμανικού κράτους (D.A.A.D.) και φεύγει για το Βερολίνο, όπου θα παραμείνει και μετά το τέλος των σπουδών του, το 1970, μοιράζοντας το χρόνο του ανάμεσα στην Αθήνα και τη Γερμανία. Το 1984 επέστρεψε οριστικά και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Πραγματοποίησε ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Βερολίνο, Αμβούργο, Μόναχο, Τορίνο, Γενεύη) και συμμετείχε σε σημαντικές ομαδικές παρουσιάσεις στην Ευρώπη. Ασχολήθηκε, επίσης, με την εικονογράφηση βιβλίων, τη σκηνογραφία και το design. Πέθανε στις 19 Σεπτεμβρίου 1994. Το 1997 πραγματοποιήθηκε μεγάλη αναδρομική έκθεση του έργου του στην Εθνική Πικακοθήκη, και το 1998 στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. (φωτογραφία: Νίκη Μαραγκού, 1968)

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
117
Διαστάσεις:
21x21
Βάρος:
0.464 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση