Ο Αλέξανδρος Πούσκιν και η ελληνική επανάσταση 1821-1829
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ο Αλέξανδρος Πούσκιν και η ελληνική επανάσταση 1821-1829

Δημήτρης Ι. Φαρσόλας

12.17€ -10% 10.95€
  • Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας

    Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη

  • ISBN:

    9789603690535

  • Κατηγορίες:

    Δοκίμια

  • Έτος κυκλοφορίας

    2001

  • Εκδότης

    Φιλίστωρ

Στη μελέτη αυτή για τον Πούσκιν και την Ελληνική Επανάσταση, δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα σε θέματα, όπως η αρχική αντίδραση του Ρώσου ποιητή στο εγχείρημα του Υψηλάντη στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες, η καταγραφή των κατορθωμάτων των Ελλήνων στα λογοτεχνικά του έργα, η απογοήτευσή του και ο σκεπτικισμός του απέναντι στους Έλληνες, προϊόντα της αποτυχίας της ελληνικής εξέγερσης στις Ηγεμονίες. Η ικανότητα του Πούσκιν να γίνεται οικουμενικός ήταν ένα χαρακτηριστικό ρωσικό γνώρισμα: Έδειξε να συναρπάζεται από τους ληστές και τους λαϊκούς ήρωες της Ρωσίας και των βαλκανικών λαών, που επαναστατούσαν ενάντια στην κοινωνική αδικία. Τη φαντασία του ποιητή εξάπτουν τα κατορθώματα του Κιρτζαλί, του ήρωα του ομώνυμου διηγήματος που περιέχεται στο παρόν βιβλίο, ενώ αναλύει με απαράμιλλο τρόπο τον ελληνικό χαρακτήρα, την εσωτερική του δύναμη και αποφασιστικότητα...


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Γιάννης Σπανδωνής

Γιάννης Σπανδωνής (Μεταφραστής)

Γεννημένος στην Αθήνα το 1947, δημοσιογράφος κι απόγονος δημοσιογράφων, ο Γιάννης Σπανδωνής εργάστηκε σ΄ επιτελικές θέσεις μεγάλων εφημερίδων και περιοδικών, καθώς και στην τηλεόραση. Το 1985 οργάνωσε με τη συνεργασία κι άλλων δημοσιογράφων το πρώτο ηλεκτρονικό αρχείο δημοσιογραφικών πληροφοριών, για λογαριασμό του Ιδρύματος Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Μπότση. Με το πρώτο του βιβλίο "Κάποτε στο Αιγαίο" αποσπά το βραβείο Μαρίας Περ. Ράλλη για τον καλύτερο νεοεμφανιζόμενο συγγραφέα του 1983. Ακολούθησαν "Ο θρήνος" (1984, Α Βραβείο Παρνασσού), "Οι Γραικοί" (1985, Α Βραβείο Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών - Ροταριανού Ομίλου), το "Προς άγνωστη κατεύθυνση" (1986, προηγούμενος τίτλος του Έτσι τα ΄φερε η μοίρα) και η μυθιστορηματική βιογραφία "Ρήγας Βελεστινλής. Ο επαναστάτης με τα τραγούδια" (Ωκεανίδα, 1995). Οι λογοτεχνικές μεταφράσεις του Γιάννη Σπανδωνή, εξάλλου, έχουν αποσπάσει ευμενή σχόλια κι επαίνους τόσο από τους κριτικούς όσο κι από πνευματικά ιδρύματα της χώρας μας και του εξωτερικού. Πιστεύοντας ότι "λαός που δεν γνωρίζει το παρελθόν του δεν μπορεί να προγραμματίσει το μέλλον του", ο Σπανδωνής ασχολείται κυρίως με το διαχρονικό ιστορικό μυθιστόρημα.

Δημήτρης Ι. Φαρσόλας (Συγγραφέας)

Ο Δημήτρης Ι. Φαρσόλας είναι καθηγητής της Ιστορίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Ν. Καρολίνας (ΗΠΑ) με ειδίκευση στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και ειδικότερα στη Ρωσία (πρώην Σοβιετική Ένωση), καθώς και τα Βαλκάνια. Με σχετικές υποτροφίες πραγματοποίησε ερευνητικές αποστολές στην Αλβανία, Βουλγαρία και άλλες Βαλκανικές χώρες. Χειρίζεται τη ρωσική, ρουμανική και βουλγαρική γλώσσα. Εκτός από τις ιστορικές μονογραφίες και συμβολές σε συλλογικά έργα, άρθρα του, βιβλιοκρισίες και αποσπάσματα από τα έργα του έχουν δημοσιευθεί σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά. Η συμβολή του στην ιστορική έρευνα των Βαλκανικών χωρών έχει αναγνωρισθεί διεθνώς και ιδιαίτερα από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
168
Διαστάσεις:
23x15
Βάρος:
0.307 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση