Νοζαράσι κικό και δέκα οχτώ χάικου
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Νοζαράσι κικό και δέκα οχτώ χάικου

Matsuo Basho

8.16€ -10% 7.34€

"Νοζαράσι κικό", σημαίνει "οδοιπορικό κακουχιών", "ταξιδιωτικό ημερολόγιο ενός καιροδαρμένου". Σύμφωνα με την κυριολεκτική ετυμολογία, η οποία δεν χρησιμοποιείται πια στη σύγχρονη ιαπωνική, το "νοζαράσι" σημαίνει "σκελετός ανεμοδαρμένος/παρατημένος στους αγρούς", μα στη νεότερη ιαπωνική σημαίνει "καιροδαρμένος, ταλαίπωρος". "Κικό", όπως προαναφέρθηκε, σημαίνει "ταξιδιωτικό ημερολόγιο, οδοιπορικό". Με το "Νοζαράσι κικό", ο Ματσούο Μπασό προσχώρησε στην παράδοση των οδοιπορικών που πραγματοποιούσαν οι παλαιότεροι απ' αυτόν ποιητές, έχοντας ως κίνητρα την απόρριψη της προβλεψιμότητας και τη δοκιμασία της πνευματικής τους κατάστασης.

Γιάννης Λειβαδάς

Γιάννης Λειβαδάς (Μεταφραστής)

Ο Γιάννης Λειβαδάς (1969) είναι ποιητής. Εργάζεται ως εξειδικευμένος μελετητής και μεταφραστής της αγγλόφωνης μοντέρνας και μεταμοντέρνας λογοτεχνίας, καθώς και του χάικου. Εκ παραλλήλου ασχολείται με τη δοκιμιογραφία και αρθρογραφεί ως ανεξάρτητος συνεργάτης λογοτεχνικών περιοδικών, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Από το 2009 έως το 2011 διατηρούσε λογοτεχνική στήλη στην εφημερίδα "Ελευθεροτυπία". Το 1993 επινόησε το "σύμμεικτο σονέτο". To 2008 εισήγαγε την ιδέα της "οργανικής αντιμετάθεσης", (την περιεχομενική αντιστροφή των οργανικών αντιθέτων). Σημαντικό μέρος της ποιητικής του έχει τις ρίζες της στην παράδοση της τζαζ πρωτοπορίας και έχει συνθέσει αρκετά ποιήματα βασισμένα στον τζαζ αυτοσχεδιασμό. Ποιήματα και δοκίμιά του έχουν εκδοθεί και δημοσιευθεί σε ανθολογίες και ποιητικές επιθεωρήσεις, ανά τον κόσμο, σε εννέα γλώσσες. Ζει στο Παρίσι. http://livadaspoetry.blogspot.fr


Matsuo Basho

Matsuo Basho (Συγγραφέας)

Ο Ματσούο Κίνσακου (Μπασό) είναι από τους σημαντικότερους ανανεωτές της ιαπωνικής ποιητικής παράδοσης. Γεννήθηκε το 1644 στο Ουενό της επαρχίας Ίγα, γόνος φτωχής οικογένειας σαμουράι, και σε ηλικία εικοσιεννέα ετών μετακόμισε στο Εντό (σημερινό Τόκυο), όπου καθιερώθηκε ως δάσκαλος του χαϊκάι νο ρένγκα ή χαϊκάι (συλλογικά, πνευματώδη, συνεχόμενα στιχουργήματα), δημιουργώντας κύκλο μαθητών και πατρόνων, που θα αποτελέσουν αργότερα τη Σχολή Μπασό. Παράλληλα, μελέτησε και ασκήθηκε στον βουδισμό Ζεν. Στο απόγειο της φήμης του, το 1680, αποτραβήχτηκε σε μια καλύβα στα περίχωρα του Εντό, διάγοντας ασκητικό βίο, και αφοσιώθηκε στο χαϊκάι, καθιερώνοντας σταδιακά το προσωπικό του ύφος. Εκδόθηκαν συνολικά Επτά Ανθολογίες της Σχολής Μπασό. Ο ποιητής προσέδωσε στα χαϊκάι αισθητική λεπτότητα, κομψότητα, πνευματικό βάθος και ευαισθησία, διατηρώντας ταυτόχρονα το χιούμορ, την παιγνιώδη διάθεση και τη σχέση του με τον κόσμο της καθημερινότητας. Στο έργο του συνυφαίνονται η βαθιά γνώση και συνέχεια της κλασικής παράδοσης με την αντισυμβατική διάθεση και την αναζήτηση μιας συνεχώς νέας προοπτικής. Ανέδειξε την ποιητική αυτονομία του αρχικού δεκαεπτασύλλαβου στίχου των συνθέσεων ρένγκα (γνωστού σήμερα ως χαϊκού) και υπήρξε ο πρώτος μεγάλος συγγραφέας σύντομων κειμένων που συνδυάζουν ποίηση και πρόζα (χάιμπουν). Χωρίς σπίτι και υλικές εξαρτήσεις, περιηγήθηκε τα τελευταία δέκα χρόνια της ζωής του στις πιο απόμακρες επαρχίες της Ιαπωνίας σε μια πνευματική και ποιητική αναζήτηση, διαδίδοντας παράλληλα τις αισθητικές αρχές της Σχολής Μπασό. Καρπός των πολύχρονων περιπλανήσεων του είναι πέντε ταξιδιωτικά ημερολόγια ποιητικής πρόζας, με αριστοτεχνικότερο όλων το "Όκου νο Χοσόμιτσι". Ο Μπασό πέθανε στην Όσακα το 1694, ενώ ταξίδευε, με εξασθενημένη υγεία, για να διαδώσει στους μαθητές του το νέο ποιητικό ιδεώδες του για το χαϊκάι.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Άδετο
Σελίδες:
58
Διαστάσεις:
13x20
Βάρος:
0.16 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση