Νοηματική γραφή του λόγου για συμβηματισμό της γραφής, της ανάγνωσης και της κατανόησής του
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Νοηματική γραφή του λόγου για συμβηματισμό της γραφής, της ανάγνωσης και της κατανόησής του

Μέθοδοι νοηματικής επεξεργασίας του γραφόμενου λόγου και νοηματικής αναδόμησης διαμορφωμένων κειμένων για εκφραστικότερα ευαναγνωστότερα και ευληπτότερα κείμενα σε παράλληλες και στηλώδεις διατάξεις

Γεώργιος Κ. Γέρου

17.92€ -10% 16.13€

Η προτεινόμενη "μέθοδος γραφής ευληπτότερων και ευαναγνωστότερων κειμένων" αποτελεί μια ριζοσπαστική καινοτομία στο χώρο της ανάγνωσης και της γραφής. Ίσως το πιο δύσκολο μέρος σε μια ερευνητική προσπάθεια να αποτελεί το "καθεστώς" του υπό εξέταση πεδίου, γιατί οι προκαταλήψεις και τα στερεότυπα δημιουργούν βεβαιότητες και δόγματα, τα οποία εν πολλοίς υποτάσσουν την αναζήτηση του νέου και της προόδου. Η ιστορία βρίθει παραδειγμάτων τέτοιων αγκυλώσεων αλλά και ανατρεπτικών επιλογών, οι οποίες τελικά ιχνηλάτησαν το μέλλον και επιτάχυναν τις εξελίξεις προς όφελος του ανθρώπου.

[...] Ο κ. Γέρου προτείνει την αντικατάσταση της υπάρχουσας δομής γραφής και ανάγνωσης, όπου κυριαρχούν οι λέξεις, με μια καινούργια όπου το καθοριστικό στοιχείο θα είναι τα νοήματα του λόγου. Και εδώ αναδύεται η υπεροχή της πρότασης, γιατί αυτό που εκφράζει ή προσλαμβάνει ο άνθρωπος είναι το νόημα, ενώ οι λέξεις είναι τα "εργαλεία" για την κατανόηση των νοημάτων. Και επειδή στην επιστήμη, η λειτουργία καθορίζει (ή πρέπει να καθορίζει) τη δομή, υπερβαίνοντας θετικά τη διαλεκτική τους σχέση, εδώ έχουμε μια γνήσια τέτοια εξέλιξη.

[...] Για την εκπαίδευση, θεωρώ ότι η μέθοδος θα συνδράμει στη γενικότερη έρευνα της παιδαγωγικής επιστήμης και των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών ευρύτερα, αλλά και ενδεχόμενα να επιλύσει όψεις των μαθησιακών δυσκολιών των μαθητών, που ταλανίζουν τα σύγχρονα εκπαιδευτικά συστήματα. Κριτής βέβαια μιας καινοτομίας είναι πάντα η ίδια η πραγματικότητα και οι ανάγκες της κοινωνίας. Και εδώ η πρόταση αναδεικνύεται ως παράγοντας στην εξέλιξη της γραφής και της ανάγνωσης. Οι συγκριτικές αναγνώσεις μεταξύ κειμένων παραδοσιακής μορφής και κειμένων της συγκεκριμένης πρότασης, από έναν αναγνώστη, καταδεικνύουν τη ροή των εξελίξεων στο συγκεκριμένο πεδίο.

Νίκος Τσούλιας, πρώην πρόεδρος της Ο.Λ.Μ.Ε.

Γεώργιος Κ. Γέρου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
248
Διαστάσεις:
24x15
Βάρος:
0.462 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση