Νίτσε (Nietzsche) τι πραγματικά είπε
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Νίτσε (Nietzsche) τι πραγματικά είπε

Montinari, Mazzino

7.63€ -22% 5.95€

`Μάθετε να με διαβάζετε σωστά`. Αυτή είναι η προτροπή του Νίτσε προς τους αναγνώστες του. Προτροπή που δεν φαίνεται να βρήκε ανταπόκριση επί πολλές δεκαετίες. Έτσι, ο Γερμανός φιλόσοφος απέκτησε άσπονδους εχθρούς όλων των αποχρώσεων, περιστασιακούς ή αλαζόνες ερμηνευτές, τις περισσότερες φορές απαίδευτους στο έργο του, πάντα όμως με εμφανή κίνητρα. Αλλά ίσως το χειρότερο για τον Νίτσε ήταν ότι απέκτησε οπαδούς. Είδος που, απ` ό,τι φαίνεται, απεχθανόταν: `Ψάχνεις για οπαδούς; Ψάξε για μηδενικά`.
Ο Mazzino Montinari, έπειτα από μια μακροχρόνια και επίπονη εργασία στο αρχείο του Νίτσε, ανακαλύπτει και συγχρόνως αποκαλύπτει έναν άλλο Νίτσε. Δίχως προκαταλήψεις, ιδεολογικούς και ηθικολογικούς ή άλλης φύσης ενδοιασμούς, αλλά με άξονα την επιστημονική αυστηρότητα της φιλολογικής, ιστορικο-συγκριτικής μεθόδου, φέρνει στο φως την αλήθεια και την πραγματική σημασία του έργου του Νίτσε. Η βούληση για δύναμη ως έργο δεν υπάρχει, ο Νίτσε δεν έγραφε ποτέ ένα βιβλίο μ` αυτό τον τίτλο. Ο υπεράνθρωπος δεν είναι το μοντέλο ενός `αφέντη`, είναι απλώς άνθρωπος που μπορεί να λέει ναι στη ζωή, έτσι όπως αυτή είναι, δηλαδή τραγική.
Ο Montinari δεν προτείνει ακόμη μια `μάσκα`, δεν δημιουργεί ακόμη έναν `μύθο` για τον Νίτσε: `Ο Νίτσε δεν ήταν δημιουργός αλλά καταστροφέας μύθων`. Ο Montinari παροτρύνει σε μια εκ νέου θεώρηση της φιλοσοφίας του Νίτσε, που θα έχει τα χαρακτηριστικά του `ελεύθερου πνεύματος`. Γιατί ο Νίτσε, απελευθερωμένος από μάσκες και μύθους μέσα από την κριτική έκδοση της οποίας ηγήθηκε ο Montinari έχει να πει πολλά, ίσως περισσότερα από κάθε άλλη φορά. Επίκαιρα και Ανεπίκαιρα.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Montinari, Mazzino (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ραυτόπουλος, Δημήτριος Γ. (Μεταφραστής)


Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
205
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.316 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση