Νήσος Φούρνοι Κορσέων ή Κορσοί
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Νήσος Φούρνοι Κορσέων ή Κορσοί

Λαογραφικά

Κούλα Ορφανού - Κοζώνη

16.00€ -11% 14.24€
 • Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας

  Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη

 • ISBN:

  9789609492072

 • Κατηγορίες:

  Χάρτες | Οδηγοί | Ταξίδια

 • Έτος κυκλοφορίας

  2011

 • Εκδότης

  Εντός

"Η φροκαλιά ή σαρωνιά (=σκούπα) ηγίνουντα από θυμάρι ή βρούλα (=βούρλα) κι ημάζωνε (=εμάζευε) τα φρόκαλα (=σκουπίδια). Πολλά σπίθια είχανε και τον αργαλειό. Σε ούλα τα σπίθια υπάρχανε ακόμα οι "σεράδες" (δηλ. πλεξάνες κρεμμυδιών ή σκόρδων). Η πινακωτή που ηβάναν ντα ψωμιά που ηπροορίτζουντα (επροωορίζοντο) για το φούρνο, το φουρνέθιο (μικρό σιδερένιο φτυάρι με μακρυά λαβή) για το φούρνισμα των ψωμιών, το ψωμοπάνι (πανί για το σκέπασμα του ψωμιού, ώσπου να "φουσκώση" για να το ρίξουν στο φούρνο). Το σκάλεθρο με τη μαβιά για το σκάλισμα της φωθιάς. Τα μπηλίνια (μεγάλα πιάτα), τα λακανίδια (πήλινα γιουβέτσια) που ηφέρνανε από την Πάτινο (Πάτμο), τα κουμάρια ή μαστραπάδες (κανάτια), οι λαΐνες (στάμνες) και το ροΐ ή λαδερό (το δοχείο που είχαν το λάδι)."
(απόσπασμα από το βιβλίο)


Μια λαογραφική συλλογή, γραμμένη στη δεκαετία του `70, διαχρονική και επίκαιρη. Ένα αυθεντικό οδοιπορικό στα πρώιμα χρόνια του νησιού Φούρνοι: στις συνήθειες, στις παραδόσεις και στην καθημερινότητα των κατοίκων του, μέσα από τις αφηγήσεις των παλιότερων. Με το ύφος και την αγνότητα μιας άλλης, περασμένης εποχής.
Τραγούδια, έθιμα και ποικίλοι ιδιωματισμοί, μεταφερμένα στο χαρτί αυτούσια.

Κούλα Ορφανού - Κοζώνη

Κούλα Ορφανού - Κοζώνη (Συγγραφέας)

Η Κούλα Ορφανού - Κοζώνη γεννήθηκε στους Φούρνους από πατέρα ναυτικό και μητέρα μοδίστρα. Τελείωσε το Δημοτικό σχολείο στους Φούρνους και στην Ικαρία το Γυμνάσιο-Λύκειο. Το 1966 μπήκε στη Φιλοσοφική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και την επόμενη χρονιά ήρθε με μετεγγραφή στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Πήρε το πτυχίο της, αλλά για οικογενειακούς λόγους δεν άσκησε το επάγγελμα της εκπαιδευτικού. Παντρεύτηκε το Γιώργο Κοζώνη (Πλοίαρχο Ε.Ν.) κι έκανε δυο παιδιά, την Άννα (δικηγόρο) και τον Κυριάκο (μηχανολόγο-μηχανικό).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
208
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.319 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση