Νίκος Ξανθούλης: Το μαγικό βιολί
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Νίκος Ξανθούλης: Το μαγικό βιολί

Όπερα για νεανικά αυτιά

Συλλογικό έργο

Μαριβίτα Γραμματικάκη

Νίκος Ξανθούλης

Η υπόθεση του έργου

Κάποτε, σε μια γκρίζα πολιτεία, ζούσε ένας βασιλιάς που μισούσε την ομορφιά, τα χρώματα και τα τραγούδια και απαγόρευε σε όλους τους πολίτες να τραγουδούν και να χαίρονται. Ακόμα και την κόρη του φυλάκισε γιατί τραγούδησε μια μέρα που είχε μαγευτεί από το βιολί ενός τσιγγάνου, που μπήκε τυχαία στη πολιτεία. Ο βασιλιάς τρόμαξε μόλις άκουσε το τραγούδι και διέταξε να φυλακίσουν όλους όσους τραγούδησαν μαζί με τον τσιγγάνο, καθώς και να πετάξουν το βιολί του. Μόνο ένας τρελός έμεινε έξω από τη φυλακή κι έκρυψε το βιολί.

Ο βασιλιάς μένει πια μόνος, συντροφιά με τον τρελό της πολιτείας. Το άκουσμα του βιολιού ξυπνάει αναμνήσεις που τον γεμίζουν λύπη. Δεν ήταν πάντα έτσι. Ο θάνατος της αγαπημένης του βασίλισσας τον γέμισε πόνο. Για πρώτη φορά αποκαλύπτει πως φοβάται τον πόνο. Πιστεύει πως αυτός που δεν χαίρεται, δεν λυπάται, επομένως δεν πονάει.

Τα λόγια του τρελού όμως και η μουσική του μαγικού βιολιού, δώρο της βασίλισσας στον τσιγγάνο, ξύπνησαν την καλοσύνη που είχε θάψει μέσα του. Η οπτασία της βασίλισσας και οι μαγικές μελωδίες του βιολιού, λύνουν τα μάγια. Έτσι άλλαξαν όλα.

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μαριβίτα Γραμματικάκη

Μαριβίτα Γραμματικάκη (Συγγραφέας)

Γεννήθηκε στα Χανιά. Σπούδασε βιόλα στο Ωδείο Αθηνών και από το 1993 έγινε μόνιμη μουσικός στην Ορχήστρα της Λυρικής Σκηνής. Παράλληλα με τη μουσική της πορεία, ασχολήθηκε από το 1983 μέχρι το 1990 με τη συγγραφή κειμένων παιδικών εκπομπών για την Ελληνική Τηλεόραση δίπλα στη Φραγκίσκη Καρόρη και έκανε την παρουσίαση της εκπομπής "Ο κόσμος της Μουσικής". Το 2010 δημιούργησε το βιωματικό εργαστήρι παραμυθιού "Κόκκινη κλωστή τραγουδά ένα βιολί" και διδάσκει σε μαθητές δημοτικού αλλά και σε εκπαιδευτικούς την τέχνη του παραμυθιού και της μουσικής ως μέσο επικοινωνίας και δημιουργίας. Το 2015 βραβεύτηκε από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά για το θεατρικό της έργο για εφήβους "The game", ενώ το έργο της "Ο ζητιάνος και η χρυσή κλειδαρότρυπα" ανέβηκε στo θέατρο OLVIO (2016-2017). Το βιβλίο της "Το μαγικό βιολί" παρουσιάστηκε ως θεατρικό-μουσικό έργο για παιδιά τον Μάιο του 2011, στη Λυρική Σκηνή και συνάντησε μεγάλη επιτυχία. Η χριστουγεννιάτικη ιστορία με τίτλο "Εγώ το ξωτικό" παρουσιάστηκε αρχικά στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, τον Δεκέμβριο του 2018, ως διήγημα για αφηγητή και ορχήστρα, σε μουσική του Κωστή Κριτσωτάκη.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Νίκος Ξανθούλης

Νίκος Ξανθούλης (Συγγραφέας)

Ο Νίκος Ξανθούλης γεννήθηκε στη Λάρισα το 1962. Σπούδασε τρομπέτα στο Ωδείο Αθηνών, με τον Τάσο Κυπραίο, από όπου πήρε δίπλωμα με Α΄ Βραβείο το 1983. Με καθηγητές τους Μενέλαο Παλλάντιο, Διαμαντή Διαμαντόπουλο και Περικλή Κούκο, πήρε τα πτυχία αρμονίας, αντίστιξης, φούγκας και δίπλωμα σύνθεσης, επίσης με Α΄ Βραβείο. Παράλληλα σπούδασε τσέμπαλο με τη Μαργαρίτα Δαλμάτη (Δίπλωμα και Βραβείο Feruccio Vignanelli) και πολιτικές επιστήμες (πτυχίο Παντείου Πανεπιστημίου). Το 1994, ανακηρύχτηκε διδάκτορας της Μουσικής Ακαδημίας της Σόφιας με τη διατριβή του πάνω στη φούγκα. Είναι καθηγητής του Ωδείου Αθηνών στην τρομπέτα και στα ανώτερα θεωρητικά από το 1983, καθώς και κορυφαίος Α΄ τρομπετίστας της ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής από το 1984. Συμμετείχε στην Ορχήστρα Νέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 1984, με διευθυντές τους Κλαούντιο Αμπάντο και Γιούρι Σιμόνοφ. Έχει συμμετάσχει ως σολίστ σε πολλές ορχήστρες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Ferenc Liszt της Βουδαπέστης, Φιλαρμονική της Σόφιας, Συμφωνική της Τασκένδης, Καμεράτα, κ.ά.). Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και η Εθνική Λυρική Σκηνή τού έχουν παραγγείλει έργα (κοντσέρτο για τρομπέτα και ορχήστρα, το 1995, και παιδική όπερα "Το δάκρυ του φεγγαριού", το 1999). Έχει γράψει μουσική για το θέατρο ("Ισμήνη" με την Ασπασία Παπαθανασίου, το 2002, και "Ευμενίδες" με την Άννα Συνοδινού, το 2004). Έργα του παίζονται συχνά από τις ραδιοφωνίες πολλών χωρών, ενώ συχνά περιοδεύει κάνοντας διαλέξεις, ρεσιτάλ, επιστημονικές ανακοινώσεις και σεμινάρια στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στην Κίνα. Έχει εκδώσει τρεις προσωπικούς δίσκους ("Works by Greek composers", το 1993, "Ο πληθυντικός αριθμός" με την Κική Δημουλά, το 2003, και το "Ανθολόγιο δεκαετίας", το 2004). Υπήρξε διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας από το 1996 ως το 2003, ενώ από το 2004 διδάσκει στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Από το 2006 είναι επιστημονικός συνεργάτης της Ακαδημίας Αθηνών. Από το 2009 είναι υπεύθυνος των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Λένα Γεωργιάδου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
20
Διαστάσεις:
17x12
Βάρος:
0.034 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση