Νικόλαος Ι. Σαρίπολος
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Νικόλαος Ι. Σαρίπολος

Η πολυδιάστατη προσωπικότητα του πατέρα του συνταγματικού δικαίου

Συλλογικό έργο

Πασχάλης Μ. Κιτρομηλίδης

Έρη Σταυροπούλου

29.86€ -11% 26.58€

Ο Νικόλαος Ι. Σαρίπολος ανήκει στους ευρωπαίους επιστήμονες του δικαίου των μέσων του 19ου αιώνα, οι οποίοι θεμελίωσαν πάνω στις βάσεις του πολιτικού φιλελευθερισμού και της νεαρής τότε αστικής δημοκρατίας το πολιτειακό δίκαιο των εθνικών κρατών της ηπειρωτικής Ευρώπης. Ορμώμενος από την Κύπρο, με πλούτο πνευματικών ανησυχιών και αναζητήσεων, προσέφυγε στο Παρίσι, το κέντρο των πολιτικών ιδεών που είχαν ξεπηδήσει από τον κρατήρα της Γαλλικής Επανάστασης. Με βαθιά ελληνική παιδεία, με ελληνική συνείδηση, τραυματισμένη από τον μακροχρόνιο και συνεχιζόμενο τουρκικό ζυγό της ιδιαίτερης πατρίδας του και με φιλολογικά ενδιαφέροντα και ποιητικές ευαισθησίες, συνάντησε πάνω στο έδαφος του γαλλικού φιλελληνισμού και ουμανισμού τις ιδέες του πολιτικού φιλελευθερισμού. Πάνω σε αυτές τις ιδέες άρχισε να οικοδομεί το τεράστιο έργο που άφησε πίσω του για την ελληνική πολιτεία και το πολίτευμα μιας φιλελεύθερης δημοκρατίας, η οποία θα ακολουθούσε τη συνταγματική μοναρχία του οθωνικού αυταρχισμού, που με γνώση και πάθος πολέμησε. Ο Ν. Ι. Σαρίπολος, ως ισχυρή, δραστήρια και πολυσχιδής προσωπικότητα, έχτισε, όπως δείχνει ο παρών τόμος, το πολυσύνθετο φιλελεύθερο οικοδόμημά του, αναπτύσσοντας πολύπλευρη δράση ως ερευνητής και χαλκέντερος συγγραφέας και ως πανεπιστημιακός δάσκαλος, καθώς και με διαρκή και ακαταπόνητη δημόσια παρουσία του στα γράμματα και στην πολιτική ζωή της χώρας. [...]

[...] Η παρουσίαση μιας πολυδιάστατης προσωπικότητας αποτελεί ένα εγχείρημα, το οποίο πάντοτε μένει ελλιπές. Η έκδοση αυτού του τόμου δεν μπορεί να αποβλέπει σε τίποτα περισσότερο από μια παρουσίαση της προσωπικότητας του Νικόλαου Ι. Σαριπόλου, η οποία μόνο ως αφετηρία για μια βαθύτερη και ευρύτερη μελέτη του έργου του, της δράσης του και της εποχής του μπορεί να είναι χρήσιμη. Η σημασία αυτού του εγχειρήματος έγκειται όχι τόσο στην παρουσίαση της μεγάλης προσωπικότητας του Ν.Ι. Σαριπόλου, όσο στην αναφορά της πολύ σημαντικής εποχής του, κατά την οποία η αστική δημοκρατία περνούσε από τις δάνειες βάσεις της, που είχε από τη μοναρχία του παλαιού καθεστώτος, στις δικές της βάσεις.
[...]
(από τον πρόλογο του βιβλίου)


Περιέχονται οι ενότητες:

Α. Χρονολόγιο
Β. Η διαμόρφωση ενός στοχαστή
- Πασχάλης Μ. Κιτρομηλίδης, "Οι απαρχές του διαλόγου με τις ευρωπαϊκές ιδέες"

Γ. Ο Ν. Ι. Σαρίπολος ως επιστήμονας του Δικαίου
- Ήβη Μαυρομούστακου, "Το `κατά το Σύνταγμα πολίτευμα` στην `Πραγματεία` του Συνταγματικού Δικαίου του Ν. Ι. Σαριπόλου"
- Δημητρόπουλος Παναγιώτης, "Οι σχέσεις κράτους και εκκλησίας στην `Πραγματεία` του Συνταγματικού Δικαίου του Ν. Ι. Σαριπόλου"
- Ιωάννης Δ. Στριμπής, "Η απαρχή της επιστήμης του Διεθνούς Δικαίου στη σύγχρονη Ελλάδα"
- Μαρία Λιαδή, "Το Ποινικό Δίκαιο στο έργο του Ν. Ι. Σαριπόλου μέσα από το βιβλίο του `Σύστημα της εν Ελλάδι ισχυούσης Ποινικής Νομοθεσίας`"

Δ. Φιλολογικά πάρεργα
- Έρη Σταυροπούλου, "`Της Θέμιδος την πλάστιγγα έστεφον με τα άνθη του Παρνασσού`. Η ενασχόληση του Ν. Ι. Σαριπόλου με τη λογοτεχνία"

Ε. Εργογραφία - Βιβλιογραφία
- Πασχάλης Μ. Κιτρομηλίδης, Εργογραφία
- Λύντια Τρίχα, "Το αρχείο δημοσιευμάτων τύπου του Ν. Ι. Σαριπόλου"
- Πασχάλης Μ. Κιτρομηλίδης, Βιβλιογραφία

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Πασχάλης Μ. Κιτρομηλίδης (Συγγραφέας)

Ο Πασχάλης Μ. Κιτρομηλίδης σπούδασε πολιτικές επιστήμες και νεότερη ιστορία στα Πανεπιστήμια Wesleyan και Harvard των ΗΠΑ. Διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Harvard (1979), από το 1980 διδάσκει ιστορία των πολιτικών θεωριών στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου από το 1987 είναι καθηγητής της πολιτικής επιστήμης. Μεταξύ 1980-1995 διετέλεσε διευθυντής του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών και εν συνεχεία γενικός γραμματέας του Δ.Σ. του. Το 2000 εκλέχτηκε διευθυντής του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΙΝΕ/ΕΙΕ).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Έρη Σταυροπούλου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Λύντια Τρίχα

Λύντια Τρίχα (Συγγραφέας)

Η Λύντια Τρίχα γεννήθηκε το 1950 στην Αθήνα, όπου και σπούδασε νομικά. Από το 1987 ασχολείται με την έρευνα της νεότερης ελληνικής ιστορίας, έχει επεξεργασθεί το αρχείο του Χαρίλαου Τρικούπη και έχει δημοσιεύσει δέκα βιβλία ιστορικού περιεχομένου. Επί μία εξαετία ασχολήθηκε ενεργά με τη διοίκηση και τη διεύθυνση του Ε.Λ.Ι.Α., ως γενική γραμματέας και αντιπρόεδρός του. Σήμερα είναι αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Παιδείας και Ευρωπαϊκού Πολιτισμού.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Παναγιώτης Η. Δημητρόπουλος

Παναγιώτης Η. Δημητρόπουλος (Συγγραφέας)

Ο Παναγιώτης Δημητρόπουλος είναι δικηγόρος. Γεννήθηκε το 1969 στην Αθήνα. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακά στο Δημόσιο Δίκαιο. Εκπονεί διδακτορική διατριβή στο ίδιο πανεπιστήμιο με αντικείμενο την προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας στην ελληνική έννομη τάξη. Συνεργάστηκε ως ειδικός επιστήμονας με το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και είναι ερευνητής στο Ινστιτούτο Συνταγματικών Ερευνών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ήβη Μαυρομούστακου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ιωάννης Στριμπής (Συγγραφέας)

Ο Ιωάννης Στριμπής είναι πτυχιούχος Νομικής (Πανεπιστήμιο Αθηνών), κάτοχος πτυχίου DΕΑ στο Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο, κάτοχος πτυχίου DESS στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο και κάτοχος Διδακτορικού Διπλώματος (Πανεπιστήμιο Paris I-Pantheon). Είναι νομικός σύμβουλος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Διετέλεσε νομικός σύμβουλος του Διεθνούς Κέντρου Μελετών Ευξείνου Πόντου (2003-2009) και νομικός σύμβουλος της Μόνιμης Διεθνούς Γραμματείας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (1999-2003).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μαρία Λιαδή (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Άννα Καραπάνου (Επιμέλεια)


Γεώργιος Ι. Κασιμάτης (Επιμέλεια)


Γεώργιος Ι. Κασιμάτης (Υπεύθυνος Σειράς)


Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
392
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.833 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση