Νιάτα χωρίς θεό
zoom in

Ο Εντέν Χόρβατ, γερμανόφωνος συγγραφέας ουγγρικής καταγωγής, είναι ένας από τους πιο σημαντικούς συγγραφείς της γερμανόφωνης λογοτεχνίας του 20ου αιώνα. Τα έργα του, σχεδόν άγνωστα στην Ελλάδα, θα μπορούσαν να ονομαστούν «μικροαστικές ηθογραφίες». Γράφτηκαν την εποχή του μεσοπολέμου και επιχειρούν μια καυστική κριτική του μικροαστισμού, σαν του κυρίαρχου κοινωνικού στρώματος που στήριξε τον ανερχόμενο τότε ναζισμό. Το μυθιστόρημα «Νιάτα χωρίς Θεό» εκδόθηκε για πρώτη φορά το φθινόπωρο του 1937 στο Άμστερνταμ και αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα της «εξόριστης λογοτεχνίας». Παρά τη χρονική απόσταση διατηρεί μέχρι σήμερα όλη την επικαιρότητα και τη φρεσκάδα του, γνωρίζοντας συνεχώς επανεκδόσεις σε πολλές γλώσσες.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Αγαθοκλής Αζέλης (Μεταφραστής)

Ο Αγαθοκλής Αζέλης γεννήθηκε το 1963 στη Μηλιά Μετσόβου. Σπούδασε στην Αθήνα, στη Φιλοσοφική Σχολή, και στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βιέννης. Από το 1997 διδάσκει στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Έχει βραβευτεί από το αυστριακό κράτος για τη μετάφραση αυστριακής λογοτεχνίας στα ελληνικά. Ποιήματά του δημοσιεύτηκαν στη Λέξη, στην επετηρίδα Τρικαλινά και σε γερμανική μετάφραση στον δίγλωσσο συλλογικό τόμο 13 Schreiber schreiben. Οι "Νύχτες στο θρυμματισμένο ενυδρείο" είναι η πρώτη ποιητική του συλλογή.

Odon Von Horvath

Odon Von Horvath (Συγγραφέας)

Ο Έντεν φον Χόρβατ γεννήθηκε στις 9 Απριλίου 1901 στο Φιούμε της Ουγγαρίας. Τα παιδικά χρόνια και την εφηβεία του τα πέρασε με πολλές μετακινήσεις -Βελιγράδι, Βουδαπέστη, Μόναχο, Πρέσμπουργκ- λόγω του διπλωμάτη πατέρα του. Πήγε γυμνάσιο στη Βουδαπέστη, το τελείωσε στη Βιέννη και φοίτησε για ένα διάστημα στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου. Το 1924 εγκαταστάθηκε στο Βερολίνο όπου έγραψε τα περισσότερα έργα του: "Μπελβεντέρε", "Ορεινός σιδηρόδρομος", "Ιταλική νύχτα", "Ιστορίες από το δάσος της Βιέννης", "Καζιμίρ" και "Καρολίνε", "Πίστη αγάπη ελπίδα", "Η άγνωστη του Σηκουάνα". Το 1931 ήρθε σε ρήξη με τους εθνοσοσιαλιστές και το 1935 εγκατέλειψε οριστικά το Βερολίνο. Το 1936 τον χαρακτήρισαν ανεπιθύμητο στη Γερμανία και εγκαταστάθηκε στη Βιέννη. Το 1938, με την προσάρτηση της Αυστρίας στο Τρίτο Ράιχ, εγκατέλειψε τη Βιέννη και έκανε ταξίδια στην Ιταλία, στο Βέλγιο και στην Ουγγαρία. Στις 28 Μαΐου πήγε στο Παρίσι για να συνεννοηθεί σχετικά με την κινηματογραφική διασκευή του μυθιστορήματος "Νιάτα χωρίς Θεό". Το βράδυ της 1ης Ιουνίου, στη διάρκεια μιας καταιγίδας, σκοτώθηκε από το κλαδί ενός δέντρου που κόπηκε ξαφνικά. Κηδεύτηκε στις 7 Ιουνίου 1938 στο νεκροταφείο του Σαιντ Ουέν.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
181
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.281 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση