Νερό δε γίνεται
zoom in
9.90€ -32% 6.73€

Ανάμεσα στο σχολείο και το φροντιστήριο, στα κουτσουρεμένα όνειρα και τη μικροπαραβατικότητα της συνοικίας, μια πολυσυλλεκτική παρέα εφήβων, κάπου στα δεκαεφτά δεκαοχτώ, σκοντάφτει σε αδιέξοδα, ενώνεται και σκορπίζεται από τα συναισθήματα της νιότης, περιμένει τη μαγική μέρα της ανεξαρτητοποίησης. Μα παραμένει δεμένη σε μια κόκκινη γερή κλωστή… Γιατί το αίμα νερό δε γίνεται.

Δεν έχει σημασία αν είναι κοντοί ή ψηλοί. Άσπροι, μαύροι ή καφετιοί. Αν έχουν μακριά μαλλιά ή ξυρισμένο κεφάλι. Δεν έχει σημασία αν ζουν σε δυάρια, τριάρια ή σε πολυτελείς μεζονέτες. Τους ίδιους γονείς έχουν, στα ίδια σπίτια μένουν.

[…]

Η πρόσκρουση του έκοψε την ανάσα. Ένιωσε το κεφάλι του να τραντάζεται βίαια.
Άκουγε φωνές, κορναρίσματα, βρισιές. «Εγώ φταίω», σκέφτηκε. «Ήμουν πολύ
ευτυχισμένος».

[…]

Μέσα στο δωμάτιο της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας ζούσε τη δεύτερη καλύτερη μέρα της ζωής του. Ήταν τυχερός. Κάποιος άλλος ίσως να μην είχε τόσο κόσμο να τον στηρίξει. Το παιδί με τα ματομπούκαλα και τα σιδεράκια, το παιδί με τα παραπανίσια κιλά, η τρελή γριά στο διαμέρισμα του ισογείου, ο περίεργος μοναχικός κύριος…

Λίγα λόγια από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας

Σε καιρούς κρίσης, όπου δοκιμάζονται οι δομές κοινωνικής συνοχής και καθίσταται πιο επιτακτική η επίκληση στην ανθρωπιά, η εθελοντική αιμοδοσία αναδεικνύεται ως πράξη πολιτισμού και αποτελεί διαβατήριο για μια κοινωνία που προσδιορίζεται και διαμορφώνεται μέσα από σχέσεις αλληλεγγύης, συνύπαρξης, μοιράσματος.

Παράλληλα, η εφηβική ηλικία είναι περίοδος που φέρνει μεγάλα ερωτήματα, αμφισβητήσεις, εντάσεις και προβληματισμούς, καθώς και τις ευθύνες για τον προσδιορισμό μελλοντικών στόχων και αποφάσεων, εντέλει για τη διαμόρφωση της ταυτότητας που θα οδηγήσει τους εφήβους στην ενήλικη ζωή.

Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, με την έκδοση του μυθιστορήματος ΝΕΡΟ ΔΕ ΓΙΝΕΤΑΙ που παραχώρησε ευγενικά η κυρία Μαρία Σούμπερτ, επιχειρεί να λειτουργήσει ως αξιόπιστη πηγή ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των εφήβων, αλλά και να δημιουργήσει έναν κοινό μελλοντικό τόπο όπου θα νοηματοδοτούνται οι στάσεις και συμπεριφορές που θα προκρίνουν μια κοινωνία ενεργή, συμμετοχική και αλληλέγγυα.

Το μεγάλο στοίχημα για το ΕΚΕΑ, λοιπόν, είναι να καταφέρει να μετουσιώσει την ενέργεια, το πάθος και τη δημιουργικότητα των εφήβων σε κάτι «μεγαλύτερο» απ’ αυτούς, σε ένα εφαλτήριο που θα υπερβαίνει τον ατομισμό, την απάθεια και την αποξένωση των καιρών και θα αναδεικνύει μια «επόμενη μέρα» λιγότερο αποστασιοποιημένη και μοναχική και συνάμα περισσότερο ανθρώπινη και ουσιαστική.

Η υπέρβαση από το «εγώ» στο «εμείς» δεν είναι ουτοπία, αλλά και οπωσδήποτε δεν συντελείται χωρίς προσπάθεια ή αυτόματα· πηγάζει από τη συνειδητή επιλογή καθενός και καθεμιάς μας, από την παραδοχή της κοινής μοίρας που συνδέει όλη την ανθρωπότητα.

 

Κωνσταντίνος Σταμούλης, επιστημονικός διευθυντής ΕΚΕΑ

Μαρία Γιαννουλάκη, επισκέπτρια υγείας ΕΚΕΑ

Κατερίνα Χαδουλού

Κατερίνα Χαδουλού (Εικονογράφος)

Η Κατερίνα Χαδουλού γεννήθηκε το 1980 στη Νάπολη της Ιταλίας. Σπούδασε Zωγραφική με δάσκαλο τον Τριαντάφυλλο Πατρασκίδη στο ΣΤ΄ Εργαστήριο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, απ΄ όπου αποφοίτησε με άριστα το 2006. Από το 2003 έως και το 2008 παρακολούθησε μαθήματα στο Εργαστήριο Γραφικών Τεχνών, Τυπογραφίας και Τέχνης του Βιβλίου της ΑΣΚΤ με καθηγήτρια τη Λεώνη Βιδάλη. Από το 2007 έως το 2009 εκπόνησε καλλιτεχνικό έργο στο ίδιο εργαστήριο με υποτροφία του ΙΚΥ. Από το 2007 εργάζεται συστηματικά ως εικονογράφος. Μέχρι σήμερα έχει συνεργαστεί με τους περισσότερους ελληνικούς εκδοτικούς οίκους έχοντας εικονογραφήσει πάνω από εβδομήντα τίτλους. Τον Απρίλιο του 2014 πραγματοποίησε την πρώτη της ατομική έκθεση στην αίθουσα τέχνης "ena" των kaplanongalleries. Έχει συμμετάσχει σε workshops και ομαδικές εκθέσεις καθώς και σε φουάρ της Ελλάδας (Art Athina 2014, 2015 και 2017, Art Thessaloniki 2016 και 2017) όσο και του εξωτερικού (SWAB Barcelona 2015, Art Madrid 2016, Art International Zurich 2016). Έχει βραβευτεί για το εικαστικό της έργο και τις εικονογραφήσεις της στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.


Μαρία Σούμπερτ

Μαρία Σούμπερτ (Συγγραφέας)

"Γεννήθηκα το 1979 στο Μόναχο, από Γερμανό πατέρα και μάνα Πόντια, γεγονός που δικαιολογεί και τη σύγχυση που νιώθω τα τελευταία είκοσι τρία χρόνια της ζωής μου. Διανύω τα φοιτητικά μου χρόνια φοιτώντας στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ το μέλλον μου σίγουρα διαγράφεται αβέβαιο. Έχω παρακολουθήσει διάφορα σεμινάρια, συμμετείχα σε ερασιτεχνικές παραστάσεις, είμαι και γλωσσομαθής, παρ΄ όλα αυτά καλύτερος άνθρωπος δεν έχω γίνει ακόμα. Παραμένω όμως αισιόδοξη..." Η Μαρία Σούμπερτ έχει σπουδάσει θεατρολογία (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών) και έχει κάνει το μεταπτυχιακό της στο Τμήμα Μέσων Επικοινωνίας και Πολιτισμού (πολιτιστική πολιτική, διοίκηση και επικοινωνία). Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια λογοτεχνικής, θεατρικής γραφής και σεναρίου με τους Στρατή Χαβιαρά, Ανδρέα Στάικο, Γιώργο Μακρή και Βασίλη Βασιλικό. Εργάζεται ως υπεύθυνη εκδηλώσεων του βιβλιοπωλείου "Ιανός" στην Αθήνα. Συγγραφική δραστηριότητα: -"Τα πράσινα, τα καστανά και τα μαύρα μάτια", εκδόσεις Πόλις, 1998 -"Η ροζ χίμαιρα", θεατρικό, φάρσα, 1999 -"Η ψυχανάλυση", θεατρικό, συμμετοχή στο διαγωνισμό του θεάτρου Αμόρε, 2000 -"Club κυλικείο", εκδόσεις Κέδρος, 2002 -"Η Ρόζα στη μέση", εκδόσεις Μελάνι, 2008, κ.ά. Διηγήματά της δημοσιεύτηκαν στα λογοτεχνικά περιοδικά "Να ένα Μήλο", "Μανδραγόρας" και "(δε)κατα".


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
ΑΘΗΝΑ, ΚΟΛΩΝΑΚΙ
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
160
Διαστάσεις:
14x20
Βάρος:
0.298 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση