Νεωτερικότητα χωρίς σύνορα
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Νεωτερικότητα χωρίς σύνορα

Πολιτισμικές διαστάσεις της παγκοσμιοποίησης

Arjun Appadurai

21.30€ -31% 14.70€

Προσφέροντας ένα νέο πλαίσιο για την πολιτισμική μελέτη της παγκοσμιοποίησης, το βιβλίο αυτό δείχνει πώς η φαντασία λειτουργεί ως κοινωνική δύναμη στον σύγχρονο κόσμο, πηγή ενέργειας για τη διαμόρφωση νέων ταυτοτήτων και εναλλακτικών λύσεων απέναντι στο έθνος-κράτος, που η εποχή του ίσως να φτάνει στο τέλος της. Ο Απαντουράι εξετάζει τις δίδυμες δυνάμεις της μαζικής μετανάστευσης και της ηλεκτρονικής διαμεσολάβησης που σφραγίζουν τη σημερινή φάση της παγκοσμιοποίησης και ερμηνεύει με νέους τρόπους τα μοντέλα λαϊκής κατανάλωσης, τις διαμάχες για την πολυπολιτισμικότητα και τα φαινόμενα εθνοτικής βίας. Τα παραδείγματά του απορρέουν από τα πιο διαφορετικά πεδία - από την αυτοβιογραφία ώς την υψηλή θεωρία, από το κρίκετ ώς τη στατιστική κι από τον οικισμό Ταμίλ Ναντού ώς τη Σίλικον Βάλεϋ.

"Οι διασπορικές δημόσιες σφαίρες, διαφορετικές μεταξύ τους, αποτελούν τα χωνευτήρια της μεταεθνικής πολιτικής τάξης πραγμάτων. Οι ατμομηχανές του λόγου τους είναι τα μέσα μαζικής επικοινωνίας (διαδραστικά και εκφραστικά) και η μετακίνηση προσφύγων, ακτιβιστών, σπουδαστών και εργατών . . . Βραχυπρόθεσμα, όπως μπορούμε ήδη να δούμε, πρόκειται μάλλον για ένα κόσμο αυξημένης βαναυσότητας και βίας. Μακροπρόθεσμα, ελεύθεροι από τους περιορισμούς της μορφής του έθνους, μπορεί να ανακαλύψουμε ότι η πολιτισμική ελευθερία και η βιώσιμη δικαιοσύνη στον κόσμο δεν προϋποθέτουν την ομοιόμορφη και γενικευμένη ύπαρξη του έθνους-κράτους. Αυτό το ανησυχητικό ενδεχόμενο θα μπορούσε να είναι το πιο συναρπαστικό πλεονέκτημα της ζωής σε μια νεωτερικότητα χωρίς σύνορα."

Α. Α.

Κώστας Αθανασίου (Μεταφραστής)


Αθηνά Αθανασίου (Επιμέλεια)

Η Αθηνά Αθανασίου είναι επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα κοινωνικής ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Πήρε το διδακτορικό της δίπλωμα από το New School for Social Research της Νέας Υόρκης και έκανε μεταδιδακτορικές σπουδές στο Pembroke Center for Teaching and Research on Women του Πανεπιστημίου Brown των ΗΠΑ. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε ελληνικά και ξένα περιοδικά γύρω από ζητήματα φύλου, τεχνολογιών σώματος και βιοπολιτικής.

Arjun Appadurai (Συγγραφέας)

Ο Arjun Appadurai γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Βομβάη. Αργότερα πήγε στις ΗΠΑ, όπου έλαβε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο. Έχει διδάξει ανθρωπολογία και διεθνείς σχέσεις στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, στο Γέιλ και στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, όπου είναι σήμερα καθηγητής μαζικών μέσων, κουλτούρας και επικοινωνίας. Είναι συνιδρυτής του ακαδημαϊκού περιοδικού Public Culture, ιδρυτής της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Partners of Urban Knowledge, Action and Research (PUCAR) στη Βομβάη, συνιδρυτής και συνδιευθυντής του Interdisciplinary Network on Globalization (ING), εταίρος της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών. Έργα του είναι: Worship and Conflict Under Colonial Rule: A South Indian Case (1981), (επιμ.) The Social Life of Things: Commodities in Cultural Perspective (1986), (επιμ. μαζί με τους M. Mills και F. Korom) Gender, Genre and Power in South Asian Expressive Traditions (1991), Modernity At Large: Cultural Dimensions of Globalization (1996), Fear of Small Numbers: An Essay on the Geography of Anger (2006), The Future as Cultural Fact: Essays on the Global Condition (2013).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
303
Διαστάσεις:
24x14
Βάρος:
0.526 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση