Νέες παρατηρήσεις πάνω στις ψυχονευρώσεις άμυνας
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Νέες παρατηρήσεις πάνω στις ψυχονευρώσεις άμυνας

Sigmund Freud

10.00€ -10% 9.00€
  • Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας

    Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη

  • ISBN:

    9786188227811

  • Κατηγορίες:

    Ψυχολογία | Ψυχανάλυση

  • Έτος κυκλοφορίας

    2015

  • Εκδότης

    Principia

Στο παρόν κείμενο που αποτελεί, ουσιαστικά, την πρώτη συνολική διατύπωση, μετά το κείμενο του 1894, των ψυχονευρώσεων άμυνας, ο Φρόιντ συνεχίζει την ψυχιατρική παράδοση της εποχής του καθώς και τις θεωρίες τού Πιερ Ζανέ για τη διάκριση των νευρώσεων. Εδώ, δεν ενδιαφέρεται να κάνει μια διάκριση ανάμεσα στη νεύρωση και την ψύχωση, αλλά να προσδιορίσει με σαφήνεια το μηχανισμό της υστερίας, της ιδεοψυχαναγκαστικής νεύρωσης, καθώς και της παράνοιας. Και οι τρεις περιπτώσεις υπάγονται στις ψυχονευρώσεις άμυνας σε αντιδιαστολή με τις ενεστώσες νευρώσεις (Aktualneurose). Οι ενεστώσες νευρώσεις οφείλουν την ύπαρξή τους, όχι σε ψυχοσυγκρούσεις του παρελθόντος, όπως συμβαίνει στις ψυχονευρώσεις άμυνας, αλλά στο παρόν. Τα συμπτώματά τους σχετίζονται με διάφορες δυσλειτουργίες της σεξουαλικής πράξης.
Sigmund Freud

Sigmund Freud (Συγγραφέας)

Ο πατέρας της ψυχανάλυσης γεννήθηκε το 1856 στο Φράιμπεργκ της Μοραβίας, από γονείς εβραϊκής καταγωγής. Σπούδασε ιατρική στη Βιέννη. Μαθητής του περίφημου Γάλλου νευρολόγου Σαρκό στη Σαλπερτιέρ (1885-86), επιστρέφει στη Βιέννη και αρχίζει να ασκεί το επάγγελμά του σε συνεργασία με τον Μπρόιερ (1895-1897), χρησιμοποιώντας την ύπνωση για τη διερεύνηση του ψυχικού κόσμου των ασθενών του. Η θεμελίωση της θεωρίας του για τις ψυχικές παθήσεις και την τεχνική της ψυχανάλυσης συναντά την εχθρότητα όλου του ιατρικού κατεστημένου. Ωστόσο η πελατεία του πληθαίνει καθημερινά και βρίσκει οπαδούς στη νεώτερη γενιά ιατρών. Το 1938, μετά την κατάληψη της Αυστρίας απ΄ τους ναζιστές, καταφεύγει στο Λονδίνο με την κόρη του Άννα. Υποφέρει από καρκίνο του λάρυγγα. Ενώ εργάζεται πάνω σε μια ψυχαναλυτική μελέτη για τον "Χίτλερ και το Ναζισμό", μια προσβολή τον ρίχνει καταγής και εκπνέει τη νύχτα της 23ης προς την 24η Σεπτεμβρίου 1939. Στα σημαντικότερα έργα του περιλαμβάνονται: "Μελέτες για την υστερία", 1895, "Η ερμηνεία των ονείρων", 1900, "Μελέτη για τα όνειρα", 1901,"Ψυχοπαθολογία της καθημερινής ζωής", 1901, "Τρία δοκίμια για τη θεωρία της σεξουαλικότητας", 1903, "Τοτέμ και ταμπού", 1913, "Εισαγωγή στην ψυχανάλυση", 1916, "Το εγώ και το εκείνο", 1923, "Νεύρωση και ψύχωση", 1924, "Αναστολές, συμπτώματα και άγχος", 1926, "Η αρρώστια του πολιτισμού", 1930, "Η γυναικεία σεξουαλικότητα", 1931, "Σχόλιο για τον αντισημιτισμό", 1938, "Ο Μωυσής και ο μονοθεϊσμός", 1939.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Παναγιώτης Σ. Παπαδόπουλος (Μεταφραστής)

Ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα. Έκανε μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στην ψυχοπαθολογία και τη φαινομενολογία, στο Poitiers και το Paris X. Έκανε την εκπαίδευσή του στην Ψυχανάλυση και είναι υπ.μέλος της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας. Εργάστηκε σε πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Εκδότης:
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
72
Βάρος:
0.4 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση