Μύθος και μυστήριο
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Μύθος και μυστήριο

Οι παγανιστικές δοξασίες που διαμόρφωσαν τον χριστιανισμό

Κωνσταντίνος Τσοπάνης

Στις σελίδες αυτού του βιβλίου ο αναγνώστης δεν θα βρει μια επανάληψη της κοινής και βαρετής ιστορίας, όπως μας τη διδάσκουν από την τρυφερή ηλικία του Δημοτικού σχολείου και μας την επαναλαμβάνουν μέχρι και τα βαθιά μας γεράματα ώστε να είμαστε καλοί και πειθήνιοι υπήκοοι. Αντιθέτως θα διαβάσει μια αντισυμβατική Ιστορία όπως σπάνια γράφτηκε ή δεν γράφτηκε καθόλου πολλές φορές.
Γιατί πόσες φορές μας μίλησαν άραγε για τη σχέση του Ορφισμού με τον Χριστιανισμό ή για τα δάνεια του δεύτερου από τον πρώτο; Πόσοι γνωρίζουν, επί παραδείγματι, ότι οι πρώτες περιγραφές της χριστιανικής κολάσεως ευρίσκονται στα ορφικά κείμενα και όχι σε παλαιοδιαθηκικές αφηγήσεις. Επιπλέον ποτέ μας δίδαξαν πως αυτούσιοι προ χριστιανικοί μύθοι και δοξασίες, όπως αυτός του κελτικού "καλντερόν" πέρασαν μέσα στον χριστιανισμό αλλάζοντας μόνο ένδυμα και παρουσιαζόμενοι ως θρύλος του Ιερού Δισκοπότηρου; Πολλές φορές μας μίλησαν για το Σχίσμα των Εκκλησιών Ανατολής - Δύσεως, αλλά ποτέ δεν μας είπαν ότι ο Χριστιανισμός προσέλαβε τόσα πολλά τοπικά παγανιστικά στοιχεία κατά τη διαμόρφωση και τη διάδοση του στην Ευρώπη ώστε έφτασε να έχει ελάχιστη σχέση εκείνος της Μικράς Ασίας με αυτόν των βρετανικών νήσων. Με άλλα λόγια το σχίσμα ή καλύτερα τα ενδοχριστιανικά σχίσματα στην Ευρώπη δεν ήταν τίποτε άλλο παρά ζήτημα χρόνου. Κι ακόμα ποιος ήταν ο ρόλος των τεκτονικών στοών στα γεγονότα που συντάραξαν την Ευρώπη όπως η Γαλλική και η μπολσεβίκικη επανάσταση; Τότε ακριβώς που κατάφεραν οι στοές να νικήσουν κατά κράτος το κοινό μέτωπο Θρόνου και Εκκλησίας και να επιβάλλουν τις διδασκαλίες τους στην σύγχρονη Ευρώπη.
Αυτά και πολλά άλλα θα έχετε την ευκαιρία να διαβάσετε στις σελίδες του ανά χείρας βιβλίου.

Κωνσταντίνος Τσοπάνης

Κωνσταντίνος Τσοπάνης (Συγγραφέας)

Ο Κωνσταντίνος Τσοπάνης γεννήθηκε στην Αθήνα (Εξάρχεια) τον Ιούνιο του 1969. Τελείωσε το εκκλησιαστικό λύκειο Αθηνών, και μετά από εισαγωγικές εξετάσεις φοίτησε στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Αθηνών, της οποίας κατέστη πτυχιούχος, μετά από τριετή κύκλο σπουδών. Κατόπιν φοίτησε στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από όπου πήρε και το πτυχίο της Θεολογίας. Στη συνέχεια εκπόνησε, παρουσίασε και υποστήριξε με επιτυχία διδακτορική διατριβή με θέμα: "Ορφισμός και χριστιανισμός, οι μεταξύ τους συγκλίσεις", στη θεολογική σχολή του πανεπιστημίου του Βουκουρεστίου, όπου και του απενεμήθη ο τίτλος του διδάκτορα στον τομέα της Ιστορίας και Φιλοσοφίας των Θρησκευμάτων. Παράλληλα έχει ασχοληθεί με τη μετάφραση βιβλίων στα ελληνικά, καθώς και με τη συγγραφή και δημοσίευση επιστημονικών άρθρων θρησκειολογικού και ιστορικού περιεχομένου.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
200
Διαστάσεις:
24x16
Βάρος:
0.403 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση