Μύθος, αλληγορία και κοινωνία
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Μύθος, αλληγορία και κοινωνία

Η περίπτωση Paolo Veronese

Φανή Μουμτζίδου

29.90€ -27% 21.83€

Ο ζωγράφος Paolo Veronese (1528-1588) είναι από τους γοητευτικότερους "μυθοπλάστες" της βενετσιάνικης Ύστερης Αναγέννησης. Σε μία εποχή κατά την οποία η Βενετία είχε ήδη αρχίσει να παρακμάζει, με τις αλληγορικές παραστάσεις του προβάλλει μία σειρά από "μύθους": το "μύθο" της δίκαιης διακυβέρνησης της πόλης, το "μύθο" της θαλασσοκρατίας της, το "μύθο" του ευσεβούς κράτους, ή τέλος, το "μύθο" της ελευθερίας των κατοίκων.

Ζώντας σε μία εποχή κατά την οποία η ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης είναι περίπου αδιανόητη και υπόλογη απέναντι στη βενετσιάνικη Ιερά Εξέταση, ο αναγεννησιακός ζωγράφος φιλοτέχνησε έργα που αποτελούν αντικείμενα αξεπέραστης αισθητικής απόλαυσης και εξαιρετικά δείγματα δεξιοτεχνίας. Οι αλληγορίες του πραγματικά σαγηνεύουν τον θεατή με τις εικαστικές τους αρετές, ενώ παράλληλα τον "εισάγουν" σε έναν κόσμο που άλλοτε έχει συνάφεια με την πραγματικότητα και άλλοτε έχει το ρόλο απλού προπαγανδιστικού μέσου.

Έτσι, στα εικονογραφικά σύνολα του Veronese στα οποία η ελληνική μυθολογία εμπνέει την αφήγηση, η Βενετία ταυτίζεται συχνά με μυθολογικά αρχέτυπα όπως η Αφροδίτη ή η Μεγάλη Μητέρα (Gran Madre), το βενετσιάνικο κράτος αποδίδεται μέσω της μυθολογικής προσωπικότητας του Δία, ενώ προσωποποιήσεις των θεών του Ολύμπου εμφανίζονται προκειμένου να ενισχύσουν το γενικό αλληγορικό-διδακτικό πνεύμα.

Νίκη Λοϊζίδη

Νίκη Λοϊζίδη (Υπεύθυνος Σειράς)

Η Νίκη Λοϊζίδη σπούδασε οικονομικές και πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Το 1973 έφυγε για το Παρίσι όπου και ακολούθησε έναν ευρύ κύκλο μεταπτυχιακών σπουδών στην Ιστορία και Κοινωνιολογία της Τέχνης. Οι σπουδές και η διατριβή της, την οποία υποστήριξε το 1981 στην Ecole des Hautes Etudes, είχαν ως βασικό αντικείμενο έρευνας το σουρεαλισμό. Δίδαξε Ιστορία της Τέχνης στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (1982-85) και από το 1985 διδάσκει στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Από το 1992 συμμετέχει στο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών Ιστορίας της Τέχνης της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Είναι μέλος της AICA (Διεθνής Ένωση Κριτικών Τέχνης) και συνεργάτης του CEAS (Κέντρο Κοινωνιολογικών Σπουδών για την Επικαιρότητα) της Σορβόννης, μέλος της Ελληνικής και Διεθνούς Εταιρείας Συγκριτικής Γραμματολογίας και μέλος του Συνδέσμου Επιστημόνων για την προώθηση της Κοινωνιολογικής Έρευνας της Ecole des Hautes Etudes. Έχουν εκδοθεί τα παρακάτω βιβλία: "Ο υπερρεαλισμός στην ελληνική τέχνη - Η περίπτωση του Νίκου Εγγονόπουλου" 1984, "Ο Τζιόρτζιο ντε Κίρικο και η σουρεαλιστική επανάσταση" 1987, "Ο μύθος του Μινώταυρου στην πρωτοπορία του μεσοπολέμου" 1988, "Απόγειο και κρίση της πρωτοποριακής ιδεολογίας" 1992, "Ημερολόγιο θεραπείας" (Νουβέλα) 1997.

Φανή Μουμτζίδου

Φανή Μουμτζίδου (Συγγραφέας)

Η Φανή Μουμτζίδου είναι απόφοιτος του Αμερικανικού Κολεγίου "Ανατόλια" της Θεσσαλονίκης, της Αρχιτεκτονικής Σχολής της Βενετίας και της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. Υπήρξε υπότροφος του Ι.Κ.Υ. και της Επιτροπής Ερευνών του Α.Π.Θ. και ως μεταπτυχιακή υπότροφος φοίτησε στη Φιλοσοφική Σχολή της Βενετίας, στο Τμήμα Ιστορίας και Κριτικής της Τέχνης. Το 2001 υποστήριξε με επιτυχία τη διδακτορική της διατριβή στο Α.Π.Θ. Δίδαξε Ιστορία της Τέχνης στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης (Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας) και διδάσκει στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών - Η Ιστορία των Τεχνών στην Ευρώπη). Συμμετείχε σε ερευνητικά προγράμματα, έλαβε μέρος σε συνέδρια και ημερίδες, δημοσίευσε άρθρα και μελέτες και πραγματοποίησε διαλέξεις, προσκεκλημένη από έγκριτους φορείς. Ζει στη Θεσσαλονίκη και εργάζεται στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του Α.Π.Θ., όπου αναλαμβάνει το σχεδιασμό και την επιμέλεια εκθέσεων και εκδόσεων. Παράλληλα δραστηριοποιείται στο χώρο της έρευνας ζητημάτων Ιστορίας και Κριτικής της Τέχνης
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
280
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.715 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση