ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ

Διδασκαλίας τέχνη: Θεωρία και εφαρμογές

Γιάννης Παπαδόπουλος

21.90€ -10% 19.71€

Ο όρος μυθοπλασία σημαίνει την σύνθεση μύθων. Ως μυθοποιός ο ποιητής πλάθει ή μετα-πλάθει (διασκευάζει) κάποιο μύθο, δομώντας την υπόθεση, δηλαδή την πλοκή του δράματος. Βάσει της μιμήσεως το δράμα παριστάνεται από σκηνής ενώπιον του κοινού, εγείροντας πάθη και προκαλώντας παθήματα, προσφέροντας την επικυρωμένη γνώση και περαίνοντας την κάθαρση.
Ο όρος βίωμα αποδίδει τον έντονο και ενσυνείδητο τρόπο ζωής. Ως δρών πρόσωπο καθένας / μία ηθοποιός παριστάνει τα δραματικά γεγονότα. Λόγω της ψευδαισθήσεως τα αίτια και τα αποτελέσματα της σκηνικής δράσεως ισοδυναμούν με προσομοιώσεις των αυθεντικών παθών και παθημάτων. Ανάλογα προς την μέθεξη και την ταύτιση, τα μέλη του κοινού βιώνουν τον μύθο, προσλαμβάνουν την γνώση και προσεγγίζουν την κάθαρση.
Ο όρος παιδεία περιγράφει το όχημα με το οποίο καλύπτεται η μετάβαση από την τάξη της φύσεως προς τον λόγο του πολιτισμού, μέσω των διαδικασιών της κοινωνικοποιήσεως και του κοινωνικού ελέγχου. Βάσει της μιμήσεως θεμελιώνονται οι πρώτες γνώσεις και προάγεται το μανθάνειν. Συστηματικά, σύμφωνα με την παιδεία ο εαυτός μεταμορφώνεται σε εγώ και μετέχει στο άλλο, οπότε αναπτύσσεται η ενσυναίσθηση και καλλιεργείται η συλλογική ταυτότητα.
Συνδέοντας τους ανωτέρω όρους, αφενός θεωρητικά, η παρούσα μελέτη διερευνά τις δυνατότητες αξιοποιήσεως της μυθοπλασίας και της βιωματικής διδασκαλίας στα πλαίσια της παιδαγωγικής διαδικασίας. Αφετέρου, παρουσιάζει δύο σειρές εφαρμογών της προτεινόμενης μεθόδου, για την Προσχολική Αγωγή και για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Γιάννης Παπαδόπουλος

Γιάννης Παπαδόπουλος (Συγγραφέας)

Ο Γιάννης Παπαδόπουλος γεννήθηκε στον Πειραιά το 1952. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στην Πάντειο και ανακηρύχθηκε διδάκτορας Κοινωνιολογίας του Θεάτρου από το τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ίδιου πανεπιστημίου. Το έργο του "Ο Α, ο Β και ο Γ" (1984), διακρίθηκε με το Α΄ Κρατικό Βραβείο Συγγραφής Θεατρικού Eργου για δόκιμους συγγραφείς και ανέβηκε από τη Νέα Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου. Συνέγραψε σενάρια κινηματογραφικών και τηλεοπτικών ταινιών, ενώ είχε την επιστημονική ευθύνη της παραγωγής εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε βίντεο. Επί σειρά ετών διδάσκει Κοινωνιολογία του Θεάτρου σε ανώτερες θεατρικές σχολές και επιμορφωτικά σεμινάρια. Από το 1998 συνεργάζεται με το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στο οποίο εξελέγη Επίκουρος Καθηγητής τον Φεβρουάριο του 1999, με γνωστικό αντικείμενο τη Θεατρική Παιδεία και Αγωγή-Θέατρο και Κοινωνία. Τέλος, έχει συνεργαστεί ως δημοσιογράφος με εφημερίδες και περιοδικά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
412
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.667 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση