Μύθοι και θρύλοι για τους Τιτάνες
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Μύθοι και θρύλοι για τους Τιτάνες

Πρώιμος αρχαιοελληνικός μυθολογικός ιστός

Ιάκωβος Γολοσόβκερ

15.91€ -10% 14.32€

«Χρόνια πολλά αναζητούσα στη μυθολογική κληρονομιά των αρχαίων Ελλήνων τα απομονωμένα μικρά αποσπάσματα και τους τυχαίους υπαινιγμούς για τον κόσμο των Τιτάνων, και μελετούσα τους τρόπους σύνθεσης των αρχαίων μύθων, με σκοπό να αναπαραστήσω και να διατυπώσω σε λογοτεχνική μορφή αυτούς τους χαμένους θρύλους, που αντικατοπτρίζουν τα πρώτα-πρώτα `παιδικά`` χρόνια της δημιουργικής σκέψης των Ελλήνων. Οι αφελείς, μεγαλειώδεις και, παρόλο το τερατώδες τους, συγκινητικές μορφές του τιτανικού κόσμου, στον οποίο λάμπει η ανταύγεια του ονείρου για τον χρυσό αιώνα της ανθρωπότητας, δεν μπορούν να μη γοητεύσουν τη φαντασία όχι μόνο της νεότερης αλλά και της πιο ώριμης γενιάς. . .


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Oleg Tsybenko

Oleg Tsybenko (Μεταφραστής)

Ο Ολέγ Τσυμπένκο είναι γεννημένος το 1957, Ρώσος συγγραφέας, ελληνιστής, καθηγητής αρχαίας ιστορίας. Κατάγεται από το Κίεβο της Ουκρανίας. Η πνευματική του δραστηριότητα συνδέεται κυρίως με τη Μόσχα, όπου το 1985 υποστήριξε στο Παιδαγωγικό Πανεπιστήμιο τη διδακτορική του διατριβή ειδικευμένη στην πρώιμη ιστορία της Αρχαίας Μεσογείου. Στη λογοτεχνία είναι γνωστός και ως μεταφραστής και μελετητής των αρχαίων καθώς και των νέων Ελλήνων ποιητών και συγγραφέων (Ησίοδος, Αριστοτέλης, Διόδωρος Σικελιώτης, Νόννος Πανοπολίτης, Ν. Καζαντζάκης, Γ. Σεφέρης, κ.ά.). Στην Ελλάδα είναι γνωστός επίσης και ως μεταφραστής βιβλίων ξένων περιηγητών (Κ. Μπαζίλι, "Το Αρχιπέλαγος και η Ελλάδα στα 1830-1831", Αθήνα: Καλέντης, Β. Ορλώφ - Νταβίντωφ, "Το ταξίδι στα Ιόνια νησιά, την Ελλάδα, τη Μικρά Ασία και την Τουρκία στα 1835", Αθήνα: Εμπορική Τράπεζα της Ελλάδος) και Ρώσων ελληνιστών του "αργυρού αιώνα" Ι. Γολοσόβκερ, Θ. Ζελίνσκι κ.ά.

Ιάκωβος Γολοσόβκερ (Συγγραφέας)

Ο Ιάκωβος Γολοσόβκερ (1890-1967) υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους Ρώσους ελληνιστές, μια από τις πιο εντυπωσιακές μορφές του ρωσικού πολιτισμού του πρώτου μισού του 20ού αιώνα. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Κίεβο της Ουκρανίας. Από το 1918 ζούσε και εργαζόταν κυρίως στη Μόσχα, την οποία εγκατέλειπε για κάποια διαστήματα (Επιτροπή προστασίας πολιτιστικών μνημείων στην Κριμαία, σπουδές στη Γερμανία κ.λπ.). Υπήρξε καθηγητής της κλασικής φιλολογίας και της φιλοσοφίας, επιστήμονας, συγγραφέας και μεταφραστής (κυρίως αρχαίων Ελλήνων και Γερμανών ποιητών). Οι δύο σημαντικότεροι παράγοντες που επηρέασαν βαθιά το επιστημονικό και λογοτεχνικό έργο του Γολοσόβκερ ήταν η αρχαία ελληνική ποίηση και η γερμανική κλασική φιλοσοφία. Λόγω διάφορων αναταραχών (κυρίως η φυλάκισή του σε κάτεργα του Βορρά στα 1936-1939 και μετέπειτα η εξορία κατά τα χρόνια 1939-1942) στη ζωή του Γολοσόβκερ, πρόλαβαν να βγουν στο φως ελάχιστα από τα έργα του - οι μεταφράσεις "Οι λυρικοί ποιητές της αρχαίας Ελλάδας και της Ρώμης" (1955 και 1963), το πρωτότυπο έργο "Οι μύθοι και θρύλοι για τους Τιτάνες" (1955, 1957 και 1993) και το δοκίμιο "Ο Ντοστογιέβσκι και ο Καντ" (1963, ιαπωνική μετάφραση 1988). Πολλά έργα από το ογκώδες αρχείο του χάθηκαν λόγω διαφόρων περιστάσεων (εν μέρει διωγμών από το καθεστώς), ενώ άλλα έργα όπως η μελέτη "Η λογική του μύθου" (1987) το λογοτέχνημα "Το μυθιστόρημα που κάηκε" (1991, μεταφράστηκε γαλλικά) κ.ά., άρχισαν να εκδίδονται τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
383
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.578 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση