Music for GUITAR
zoom in
22.68€ -11% 20.19€

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΑΜΠΑΣ

Γεννήθηκε στο Λαύκο του Βόλου.

Σπούδασε θεωρητικά με το Θ. Βαβαγιάννη και ανώτερα θεωρητικά με τον Κ. Κυδωνιάτη στο Ωδείο Αθηνών. Κιθάρα σπούδασε με το Νίκο Ιωάννου και πήρε το δίπλωμά του το 1953 απ` το Εθνικό Ωδείο με αριστείο και πρώτο βραβείο απ* το Γ. Βώκο.

Στα 1955 και 56 σπούδασε με υποτροφία στην Ακαδημία Chigiana της Σιέννα κιθάρα με τον Andrés Segovia και μουσικολογία με τον Emilio Pujol.

Στα 1959 σπούδασε, πάλι με υποτροφία, κιθάρα με το Segovia στην Ακαδημία του Santiago της Ισπανίας.

Τριανταπέντε χρόνια στο χώρο της μουσικής ο Δ. Φάμπας διακρίθηκε ως σολίστας, δάσκαλος (στο Εθνικό Ωδείο) και συνθέτης και κατόρθωσε να τοποθετήσει την κιθάρα σε μια αξιόλογη θέση στη μουσική ζωή της πατρίδας μας. Πλούτησε το ρεπερτόριό της με πλήθος από συνθέσεις, σουίτες, χορούς και άλλα έργα, συνολικά πάνω από διακόσια, που παίζονται στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έργα του έχουν εκδοθεί από τους μουσικούς οίκους Ricordi Ιταλίας και Βραζιλίας, Max Eschig Γαλλίας, Columbia Η.Π.Α., Φ. Νάκα και Κ. Παπαγρηγορίου - X. Νάκα σττ Ελλάδα.

Σε τρεις διεθνείς διαγωνισμούς κιθάρας στο Μιλάνο παίχτηκαν έργα Φάμπα σαν υποχρεωτικά.

Ο Δ. Φάμπας έδωσε εκατοντάδες ρεσιτάλ στην Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Ολλανδία, Τσεχοσλοβακία, Η.Π.Α., Καναδά, Ε.Σ.Σ.Δ. Ουγγαρία, Βατικανό, Γιουγκοσλαβία, Τουρκία, Αυστρία, σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, στο αρχαίο θέατρο της Επίδαυρου κερδίζοντας παντού αξιοζήλευτες κριτικές από τους διάσημους μουσικοκριτικούς.

Είναι συχνά μέλος ελλανοδίκων επιτροπών σε διεθνείς διαγωνισμούς και έχει διδάξει κιθάρα πολλές φορές σε διεθνή σεμινάρια` έχει κάνει διαλέξεις για την ιστορία της κιθάρας στην ΕΡΤ, στο BBC, στην Ουγγαρία, Τσεχοσλοβακία, ΗΠΑ και αλλού.

Είναι τακτικό μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, μέλος του Εθνικού Συμβούλιου Μουσικής κ.ά.

Έχει παίξει σε χιλιάδες δίσκους και κινηματογραφικές ταινίες μουσική Θεοδωράκη, Χατζηδάκι, Ξαρχάκου και άλλων.

Έχει γράψει πέντε δίσκους μεγάλης διάρκειας με σόλο κιθάρα κλασσικές και δικές του Ελληνικές συνθέσεις και κονσέρτο με συνοδεία πιάνου. Έχει παίξει Κονσέρτα με Συμφωνική Ορχήστρα κ.λ.π.

Σαν δάσκαλος έχει δημιουργήσει (όπως γράφει το Guitar Revieu της Νέας Τόρκης) τους περισσότερους αξιόλογους κιθαριστές της Μεσογείου.

Από την διεθνώς γνωστή Σχολή του έχουν βγει διαπρεπείς κιθαριστές Λίζα Ζώη - Ε. Ασημακόπουλος - Ν. Μαυρουδής - Ε. Μπουντούνης - Γ. Κερτσόπουλος - Ε. Κώνστα - Ν. Χαμηλοθώρης - Γ. Μανωλιδάκης - Σ. Διαμαντής - Σ. Μιχαήλ - Ε. Κοτζιά - Ελ. Δαής - Εύα Φάμπα - Κ. Γρηγορέας - Μ. Τσέτσος - Γ. Μυλωνάκος - Α. Τριανταφύλλου - Κ. Τζωρτζινάκης. - Ε. Φάμπας και πολλοί άλλοι σολίστες και δάσκαλοι της κιθάρας.

Το 1958 για πρώτη φορά στην Ελλάδα παρουσιάζονται οι νέοι κιθαριστές σε ομαδική συναυλία. Είναι οι μαθητές της Σχολής του Δημήτρη Φάμπα. Από τότε κάθε χρόνο η Σχολή του παρουσιάζει σε συναυλίες του καλλίτερους Σπουδεστές της κιθάρας. Οι μαθητές του μέχρι σήμερα έχουν κερδίσει σε διεθνείς διαγωνισμούς είκοσι βραβεία.

Η ζωή του, το έργο του και η όλη προσφορά του συμπεριλαμβάνονται στα λεξικά του Διεθνούς Κέντρου βιογραφιών του Cambridge (Αγγλία) Προσωπικοτήτων και Διανοουμένων σε κιθαριστικά λεξικά και ιστορίες κιθάρας της Λαϊκής Δημοκρατίας Γερμανίας, Πολωνίας, Ιαπωνίας, Ιταλίας κλπ. σε Ελληνικε^ς Εγκυκλοπαίδειες (Πάπυρος Λα- ρούς, Χάρη Πάτση).

ΤΡΙΠΤΥΧΟ ΑΝΑΜΝΗΣΗΣ

αφιερωμένο στον Emiio Pujol

ΑΝΑΠΟΛΗΣΗ

ΒΑΛΣ

ΣΠΟΥΔΗ I

     »         II

     »         III

     »         IV

ΧΟΡΟΣ ΣΥΡΤΟΣ

      »     ΜΠΑΛΛΟΣ

ΕΓΚΑΡΔΙΑ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ

στον Andrés Segovia για τα εννενήντα-του χρόνια.

Φάμπας, Δημήτρης (Συνθέτης)


Έτος κυκλοφορίας:
1983
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
48
Διαστάσεις:
32x23.5
Βάρος:
0.438 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση