Μύκονος το νησί του φωτός
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Μύκονος το νησί του φωτός

35.50€ -11% 31.60€

«Το φως των παιδικών μας χρόνων αυτό είναι η πατρίδα. Εγώ πατρίδα ονομάζω το σκοτάδι. Εκείνο το σινιάλο της Ηλεκτρικής που ειδοποιούσε πως θα σβήσει το φως και πρέπει ν` ανάψει η λάμπα πετρελαίου. Στα σκοτεινά, λοιπόν, άρχιζε η άλλη ζωή του έρωτα και του ονείρου. Στα σκοτεινά στενά, στα σκοτεινά σκαλάκια του Μουσείου, στους σκοτεινούς γιαλούς: τη Βίδα και τη Μεγάλη Άμμο. Στα σκοτεινά το φως είχε τη μεγαλύτερη αξία. Αυτό το φως ζητάει η Πανωραία Γαλατά σε τούτα τα ασπρόμαυρά της, φως και σκοτάδι μιας παιδικότητας -μιας ωριμότητας- που πρέπει να διατηρηθεί. Η Πανωραία Γαλατά με κίνηση τυφλού ανιχνεύει τον σκοτεινό θάλαμο της μηχανής της και ψάχνει για το φως μιας Μυκόνου που τώρα `καίει` το φιλμ το φωτογράφων λόγω των αλογόνων. Τι πείσμα αυτή η Μυκονιάτισσα να επιμένει με φιλμ υπερευαίσθητο -φιλμ της ψυχής- να αποτυπώσει στο χαρτί το κιαροσκούρο».


[Απόσπασμα από κείμενο παρουσίασης εκδότη ή έκδοσης]

Γιάννης Γκούμας

Γιάννης Γκούμας (Μεταφραστής)

Ο Γιάννης Γκούμας (1940) είναι ποιητής, μυθιστοριογράφος, μεταφραστής, ηθοποιός του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, συνθέτης του Νέου Κύματος και τραγουδιστής. Γεννημένος στην Αθήνα, μεγάλωσε και σπούδασε στην Αγγλία, όπου έζησε είκοσι χρόνια. Συγγραφέας οκτώ ποιητικών συλλογών στα αγγλικά, πέντε στα ελληνικά (σε μετάφραση) και μιας τρίγλωσσης συλλογής στα αγγλικά, ελληνικά και τουρκικά. Διετέλεσε αντιπρόεδρος της οικογενειακής ναυτιλιακής εταιρείας στον Πειραιά για αρκετά χρόνια. Το 1994 εγκατέλειψε τη θέση αυτή, για να αφοσιωθεί στην καριέρα του ηθοποιού, παίζοντας μεταξύ άλλων στο Εθνικό Θέατρο και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Τα "Πορτρέτα της ωριμότητας" περιλαμβάνουν 89 ανέκδοτα στην πλειοψηφία τους ποιήματα της τελευταίας πενταετίας και είναι η πρώτη έκδοση που ο Γιάννης Γκούμας μεταφράζει τον εαυτό του από τα αγγλικά. Αγγλόφωνος ποιητής -τα ποιήματά του έχουν κυκλοφορήσει από σημαντικούς αγγλικούς εκδοτικούς οίκους- έχει μεταφράσει ο ίδιος Έλληνες ποιητές στα αγγλικά (Εγγονόπουλο, Ασλάνογλου, Εμπειρίκο, Σαχτούρη, κ.α.). Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στα Γερμανικά, Τουρκικά, Αραβικά, Σερβοκροατικά, Ιταλικά, Ουγγρικά, Εσθονικά και Ελληνικά.

Πανωραία Γαλατά

Πανωραία Γαλατά (Φωτογράφος)

Η Πανωραία Γαλατά γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Μύκονο. Σπούδασε φωτογραφία και κινηματογράφο στην Αθήνα και στο Λονδίνο. Έχει σκηνοθετήσει τρεις ταινίες μικρού μήκους, με τις οποίες συμετείχε στο φεστιβάλ Δράμας και σε διεθνή φεστιβάλ : " Ανάπλους", "Τελευταία Πνοή", "Ειν΄ η ψυχή μου ένα σοκάκι στη Μύκονο". Επίσης έχει εκδόσει τις ποιητικές συλλογές: " Στην είσοδο" (1986), " Μυκόνια σχήματα σε μπλέ βαθύ"( 1993), " Το έτερον μου σώμα" (1996), " Στην έρημο του ωραίου", (2002). Με τη φωτογραφία ασχολείται από το 1980 και δουλειά της έχει παρουσιάσει σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα (Μύκονο, Αθήνα) και στο εξωτερικό (Θέατρο Τέχνης Λονδίνου, Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Βερολίνου). Ο Δήμος Μυκόνου εξέδωσε σε λεύκωμα το 1998 μια επιλογή φωτογραφιών της, με τίτλο : "Εδώ το φως έχει άλλο μέτρο, Μϋκονος (1980-1997)"

Τόπος Έκδοσης:
Μύκονος
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Σκληρόδετο
Σελίδες:
113
Διαστάσεις:
27x27
Βάρος:
1.003 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση