Μουσουλμάνοι και κοινωνικός αποκλεισμός
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Μουσουλμάνοι και κοινωνικός αποκλεισμός

Όλγα Τσακηρίδη

Μεχμέτ Ιμάμ

12.24€ -24% 9.30€

Η χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχει μετατραπεί από χώρα αποστολής σε χώρα υποδοχής μεταναστών. Από τη θέση που κατέχει, αντί να εισπράττει την οργή και την κατάρα αυτών των ανθρώπων, θα μπορούσε να τους έχει ως φορείς θετικών μηνυμάτων, ως πρέσβεις, όταν γυρίσουν στην πατρίδα τους. Οι συγγραφείς θεωρούν πως θα πρέπει να υπάρχει ένας τέτοιος σκοπός στη μεταναστευτική μας πολιτική και με βάση αυτό τους το πιστεύω έχουν αναφερθεί στους αλλοδαπούς Μουσουλμάνους προσπαθώντας να βοηθήσουν σ’ αυτή την κατεύθυνση. Άλλωστε γι’ αυτό το σκοπό ετοιμάζεται σειρά εκδόσεων. Ένα μεγάλο ποσοστό του μεταναστευτικού ρεύματος προέρχεται από χώρες των οποίων η επικρατούσα θρησκεία είναι η μουσουλμανική. Έτσι, σήμερα στη χώρα μας ζουν και δημιουργούν πολλοί Μουσουλμάνοι που προέρχονται από τη Συρία, την Ιορδανία, το Ιράκ, το Ιράν, το Πακιστάν, το Αφγανιστάν, το Μπαγκλαντές, τη Βιρμανία, την Αίγυπτο, τη Νιγηρία κ.ά. Στο βιβλίο παρουσιάζεται η ταυτότητα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ορισμένες από τις παραπάνω ομάδες μεταναστών και προσφύγων. Εκτός από τους αλλοδαπούς Μουσουλμάνους, στην Ελλάδα υπάρχουν και οι Έλληνες πολίτες Μουσουλμάνοι, γηγενείς και αλλογενείς, των οποίων περιγράφεται η ταυτότητα, η ζωή και τα προβλήματα. Για πρώτη φορά γίνεται αναφορά στην κοινότητα της Αττικής, αλλά και στις κοινότητες όλης της επικράτειας και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Πολλά από τα στοιχεία είναι καινούρια, παρμένα από τα αρχεία του Πανελληνίου Συνδέσμου Συμπαραστάσεως των Μουσουλμάνων στην Ελλάδα «η Φιλότητα».


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Όλγα Τσακηρίδη

Όλγα Τσακηρίδη (Συγγραφέας)

Η δρ Όλγα Τσακηρίδη γεννήθηκε το 1961 στο Μιλάνο Ιταλίας. Είναι παντρεμένη και μητέρα τριών παιδιών. Είναι ερευνήτρια του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών και διδάσκει στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αριστούχος του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και διδάκτορας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών από το 1992. Έχει ασχοληθεί με θέματα πολιτισμού, πολιτιστικής διαχείρισης, διαπολιτισμικότητας και κοινωνικού αποκλεισμού με εξειδίκευση στη διερεύνηση θεμάτων που αφορούν τους ημεδαπούς και αλλοδαπούς Μουσουλμάνους που ζουν στην Ελλάδα. Συμμετείχε σε επιστημονικά συνέδρια, σε επιστημονικές έρευνες και σε συλλογικές επιστημονικές δημοσιεύσεις. Έχει διδάξει στο ΤΕΙ Αθήνας, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Ακόμη, εργάστηκε ως επιστημονική υπεύθυνη πολλών επιστημονικών σεμιναρίων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι αντιπρόεδρος της Επιστημονικής Ομάδας του Πανελληνίου Συνδέσμου Συμπαραστάσεως των Μουσουλμάνων στην Ελλάδα «Η Φιλότητα». Συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ με θέματα Ισλαμοφοβίας και ρατσισμού και σε αντιπολεμικές επιτροπές. Γνωρίζει αγγλικά και ιταλικά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μεχμέτ Ιμάμ

Μεχμέτ Ιμάμ (Συγγραφέας)

Ο Μεχμέτ Ιμάμ γεννήθηκε το 1961 στις Θέρμες Ξάνθης. Είναι παντρεμένος και έχει δυο κόρες. Απόφοιτος του Σχολείου Θερμών Ξάνθης, του Ιμαμ Χατήπ Ρεδεστού, του Λυκείου Μιμάρ Σινάν Νικομήδειας, του Πανεπιστημίου της Ανάκλειας, της Σχολής των Ξεναγών της Κωνσταντινουπόλεως και του Kulteret Bereitet Deutsche Schule en Istanbul. Στο Πανεπιστήμιο σπούδασε Δημόσιες Σχέσεις, Οικονομικές, Πολιτικές Επιστήμες, κλάδος Δημόσιας Διοίκησης. Διαθέτει πλούσια επαγγελματική εμπειρία σε εταιρίες, των οποίων είτε κατείχε θέση executive είτε manager. Επίσης, είναι ιδρυτής εταιριών. Συμμετείχε σε επιστημονικά συνέδρια και έρευνες. Επιστημονικός σύμβουλος για τα θέματα των Μουσουλμάνων Ελλάδας σε ερευνητικές ομάδες. Είναι αρθρογράφος και ανταποκριτής σε πολλές εφημερίδες και περιοδικά, όπως και συγγραφέας επιστημονικών δημοσιευμάτων. Υποψήφιος βουλευτής Ξάνθης (1993) με το ΠΑΣΟΚ. Από το 1997 κατέχει τη θέση του Προέδρου του Πανελληνίου Συνδέσμου Συμπαραστάσεως των Μουσουλμάνων της Ελλάδας "Η Φιλότητα"· ιδρυτικό μέλος και εκπρόσωπος των Μουσουλμάνων στο ATAC Ελλάδας, ιδρυτικό μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ, της "Συμμαχίας Σταματήστε τον Πόλεμο" και υπεύθυνος συντονιστής για τα θέματα των Μουσουλμάνων. Γνωρίζει τουρκικά, γερμανικά, αραβικά και βουλγαρικά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
172
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.281 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση