Μορφές που γνώρισα να ασκούνται στο σκάμμα της Εκκλησίας
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Μορφές που γνώρισα να ασκούνται στο σκάμμα της Εκκλησίας

Αρχιμανδρίτης Γρηγόριος

45.00€ -11% 40.05€

Δεν συνηθίζω να μετακινούμαι από την μετάνοιά μου, γιατί ανάπαυσή μου είναι η κέλλα μου. Κάποιες όμως φορές οι υποχρεώσεις μου απαιτούν να το κάνω. Σε μια από αυτές τις ελάχιστες φορές βρέθηκα σε πολυάνθρωπη αδελφότητα. Μετά την ευπροσήγορη υποδοχή των μοναχών, καθίσαμε στο μικρό τους αρχονταρίκι. Ελέχθηκαν πολλά για τα ταξίδια μας στα ανοιχτά πελάγη της μοναχικής ζωής. Μιλήσαμε για ναυτίες, φουρτούνες, καλωσύνες, ακρογιάλια και ακτές. Δόξασα τον καλό μας Θεό, γιατί τα νιάτα είχαν να καταθέσουν περισσότερα από τους προχωρημένους στην ηλικία μοναχούς. Και δεν ήτανε καθόλου αδολεσχίες, αλλά τριβές και προστριβές με τον εαυτό μας, τον διάβολο και τον κόσμο. Καθόλου δεν ξεφύγαμε σε κρίσεις και κατακρίσεις. Τα κατατιθέμενα ήτανε προσωπικά σκαμπανεβάσματα. Ένας πολύ μικρός αδελφός μνημόνευσε ένα σύγχρονο Γεροντικό μιας ξένης αδελφής Εκκλησίας. Κι ο μεγαλύτερος αυτής της καλογερικής συντροφιάς προσέθεσε με πολλή λαχτάρα: `Αν γυρίσουμε στα ελληνικά χωριά μας και πλησιάσουμε τις μάννες και τις γιαγιάδες, τους πατεράδες και τους παππούδες, τόμους πολλούς θα συγγράφουμε με θαυμαστά γεγονότα και αγωνιζόμενες μορφές. Όταν μάλιστα η προσέγγιση γίνη με πνεύμα μαθητείας και ταπεινώσεως, πολλά έχει να βοηθήση τον κόσμο ένα τέτοιο Γεροντικό`.
Αυτός ο μοναχός έγινε για μένα εκείνο το απόβραδο λογχίνος που κέντησε την πολύπαθη καρδιά μου. Ευτυχώς από μικρό παιδί είχα την έφεση να μαθητεύω στους πονεμένους και τυραννισμένους ανθρώπους και λάτρεις της αγίας μας Εκκλησίας. Άκουγα και κατέγραφα. Έβλεπα και φωτογράφιζα, μέσα στης καρδίας τα φυλλοκάρδια με μελάνι, ανεξίτηλο, γιατί ήταν αναμεμειγμένο με δάκρυ και αίμα, και γι` αυτό έμειναν στο μικρό μου μυαλό κειμήλια ιερά. Ποτέ δεν ρώτησα αν αυτά ήταν αλήθεια, γιατί μόνοι τους κάθε φορά προσέθεταν: `Αυτά, παιδί μου, είναι γεγονά`.
Δοξάζω τον Κύριό μου και την Παναγία Μητέρα Του, γιατί η καλογερική μου ζωή -μαζί με τους μοναχούς μου και ποτέ μόνος- υπήρξε περιπετειώδης. Από τα πράγματα πορευθήκαμε, γι` αυτό ως μπροστάρης δεν αισθάνομαι ενοχές. Έζησα και στ` ακρογιάλια και στον κάμπο και στο βουνό. Και σήμερα εγκαταβιώ στις παρυφές του ιερού βουνού. Δεν δύναμαι όμως να συνεχίσω, γιατί εξέλιπε το φως των ομματιών μου. Αν κουραστήτε, συγχωρέστε με. Κι αν ωφεληθήτε, εύχεσθε.


[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]

Αρχιμανδρίτης Γρηγόριος (Συγγραφέας)

Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Δοχειαρίου.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Άγιον Όρος
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Δερματόδετο
Σελίδες:
463
Διαστάσεις:
28x18
Βάρος:
1.275 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση