Μονοπάτια στην ουτοπία
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Μονοπάτια στην ουτοπία

Martin Buber

10.60€ -11% 9.43€

Μέσα στην τερατώδη σύγχυση της σύγχρονης ζωής, που ελάχιστα την συγκαλύπτει η εύρυθμη λειτουργία του οικονομικού και κρατικού μηχανισμού, το άτομο προσκολλάται απελπισμένο στην συλλογικότητα.
Νομίζει ότι μόνον οι μεγάλες συλλογικότητες μπορούν να το βοηθήσουν, και είναι υπερπρόθυμο να αποποιηθεί την προσωπική του ευθύνη: θέλει μόνο να υπακούει. Έτσι, χάνεται το πολυτιμότερο αγαθό από όλα: η συμβίωση των ανθρώπων· ο άνθρωπος ως πρόσωπο παύει να είναι το ζωντανό μέλος της κοινωνίας και γίνεται μια βίδα στην "συλλογική" μηχανή.

Βασίλης Τομανάς (Μεταφραστής)


Martin Buber

Martin Buber (Συγγραφέας)

Ο Μάρτιν Μπούμπερ γεννήθηκε το 1887 στη Βιέννη, αλλά μεγάλωσε στο Λβοφ της τέως Σοβιετικής Ένωσης με τους γονείς του πατέρα του (οι γονείς του είχαν χωρίσει το 1890). Σπούδασε φιλοσοφία και ιστορία της τέχνης στα πανεπιστήμια της Βιέννης, της Λειψίας, της Ζυρίχης και του Βερολίνου. Διετέλεσε καθηγητής θρησκειών και ηθικής στο πανεπιστήμιο της Φραγκφούρτης από το 1924 μέχρι το 1933, όταν κατέλαβε την εξουσία ο Χίτλερ. Έφυγε τότε από τη Γερμανία και, μέχρι την συνταξιοδότησή του, το 1951, δίδαξε κοινωνική φιλοσοφία στο πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ. Πέθανε το 1965 στην Ιερουσαλήμ, σε ηλικία εβδομήντα οκτώ ετών. Το 1898 ασπάζεται τον σιωνισμό. Διαφωνεί, όμως, με τον σιωνιστή ηγέτη Τέοντορ Χερτσλ, για τους στόχους του κινήματος: ο Μπούμπερ ήθελε εγκατάσταση συνεταιριστικών αποικιών στην Παλαιστίνη -ενώ ο Χερτσλ εξ αρχής την ίδρυση ενός εβραϊκού κράτους. Γι΄ αυτό και, μεταπολεμικά, ήταν αντιδημοφιλής στην πατρίδα του, το Ισραήλ, επειδή υποστήριζε την συνδιαλλαγή με τους Άραβες. Επηρεάστηκε πολύ από το μυστικιστικό ρεύμα του χασιδισμού, που τόνιζε την αξία της μυστικιστικής εμπειρίας της χαρισματικής προσωπικότητας στη διαμόρφωση και ιεράρχηση της θρησκευτικής κοινότητας. Μετέφρασε την Βίβλο στα γερμανικά και έγραψε πολλά βιβλία, από τα οποία αναφέρουμε τα ακόλουθα: "Έκλειψη του Θεού", "Λόγοι για την παιδεία", "Εγώ κι εσύ", "Συμβολές σε μια φιλοσοφική ανθρωπολογία", "Το πρόβλημα του ανθρώπου".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Σκόπελος
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
182
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.279 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση