Μνήμες Καππαδοκίας
zoom in
16.10€ -11% 14.33€

(...) Οι «Μνήμες Καππαδοκίας» έχουν ως κεντρικό θέμα τους την καμπύλη της κοινωνικο-ιστορικής ζωής των ελληνόφωνων χριστιανικών χωριών από τον 19ο αιώνα μέχρι την ώρα της υποχρεωτικής ανταλλαγής των πληθυσμών του 1924. Το χωριό - υπόδειγμα είναι η Τελμησός, που υπήρξε ο ιδιαίτερος στόχος των μελετών της συγγραφέως. Με σκοπό να γίνει κατανοητό το θέμα, η εισαγωγή μάς τοποθετεί σύντομα στον ευρύτερο χώρο της Μικρασίας και ειδικότερα της Καππαδοκίας. Μας αναφέρονται οι λόγοι επιλογής της μικρής Καππαδοκίας ως στόχου της μελέτης καθώς και οι περγαμηνές για την επιλογή της Τελμησού από τοπογραφική και κοινωνική άποψη πάντοτε διανθισμένη από τον γνήσιο λόγο των ανθρώπων του τόπου. Η διαδρομή του χωριού αυτού στην πρόσφατη ιστορία μας φωτίζει και την πορεία όλων των χριστιανικών χωριών μέχρι την ανταλλαγή του 1924.
Το τελευταίο μέρος μάς περιγράφει και μας εξηγεί τις τελευταίες μέρες της Εξόδου των Ελλήνων της Καππαδοκίας με τον ιδιόρρυθμο τρόπο της μη επέμβασης στο κείμενο, μοναδικά με μαρτυρίες πληροφορητών αριστοτεχνικά συνδυασμένες. (...)


[Απόσπασμα από το κείμενο της εισαγωγής της έκδοσης]

Σοφία Αναστασιάδη - Μανουσάκη (Συγγραφέας)

Η Σοφία Αναστασιάδη - Μανουσάκη γεννήθηκε στη Σμύρνη. Είναι κόρη του πολύ γνωστού στην εποχή του δημοσιογράφου και εκδότη του περιοδικού Κόπανος της Σμύρνης, Γιώργου Αναστασιάδη με καταγωγή από το Ανδρονίκι της Καππαδοκίας. Πολύ μικρή κατέφυγε κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή από τη Σμύρνη με την οικογένειά της στη Μυτιλήνη κι έπειτα στην Αθήνα. Φοίτησε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και εργάστηκε ως επιμελητής κοντά στον καθηγητή Α. Κεραμόπουλο στις ανασκαφές του στη Βόρεια Ελλάδα καθώς και στο σπουδαστήριό του. Αργότερα συνεργάστηκε στο Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών με τον Οκτάβιο και τη Μέλπω Μερλιέ και την ομάδα συνεργατών του. Εργάστηκε ως φιλόλογος στη μέση εκπαίδευση σε σχολεία της Ελλάδας και της Κύπρου. Έχει ταξιδέψει πολύ και σε πολύ μακρινούς προορισμούς με σκοπό την επιτόπια έρευνα των θεμάτων της. Είναι παντρεμένη με το ζωγράφο Γιώργο Μανουσάκη και ζει στην Αθήνα.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μίρκα Τζεβελέκη - Κονδάκη (Επιμέλεια)


Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
307
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.636 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση