Μνημειακή τοπογραφία της αρχαίας Αθήνας
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Μνημειακή τοπογραφία της αρχαίας Αθήνας

Αντώνης Ν. Μαστραπάς

20.14€ -22% 15.71€

Το επιστημονικό αλλά και το γενικότερο ενδιαφέρον για την Αρχαία Αθήνα και τα μνημεία της έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία πλούσιας και ποικίλης βιβλιογραφίας που ανταποκρίνεται στην ιστορία της πόλης και που απηχεί το μεγαλείο της κατά την αρχαιότητα.

Η σχετική βιβλιογραφία περιλαμβάνει εξειδικευμένες αρχαιολογικές μελέτες και περιγραφές αρχαιολογικών χώρων που έχουν το χαρακτήρα "οδηγού". Άμεσα αισθητή, όμως, είναι η έλλειψη μιας συνθετικής μελέτης όλου του χώρου και των μνημείων της αρχαίας Αθήνας. Την έλλειψη αυτή καλύπτουν εν μέρει -λόγω του ειδικού περιεχομένου τους- δυο σημαντικά έργα: Τα "Αττικά" του Παυσανία με τον ιστορικό και αρχαιολογικό υπομνηματισμό του Ν. Παπαχατζή και η "Πολεοδομική εξέλιξις των Αθηνών" του Ι. Τραυλού.

Στόχος της δικής μας προσπάθειας είναι να γίνει μια συνθετική παρουσίαση του χώρου και των μνημείων της αρχαίας Αθήνας, που θα δίνει την εικόνα της ιστορικής της πορείας και θα μπορεί να καλύπτει το ενδιαφέρον όχι μόνο του ειδικού ερευνητή.

Για την επιτυχία του στόχου θεωρήσαμε αναγκαία τη διάρθρωση του περιεχομένου αυτής της εργασίας σε δύο μέρη: Στο πρώτο μέρος αντιμετωπίζονται γενικά τα θέματα της μορφής και της ορολογίας των οικοδομημάτων του ελληνικού χώρου ώστε να ξεπεραστούν τα κενά ή οι προβληματισμοί που θα δημιουργήσει η περιγραφή των συγκεκριμένων μνημείων. Στο δεύτερο μέρος γίνεται προσπάθεια να δοθεί ολοκληρωμένη τοπογραφική περιγραφή της αρχαίας Αθήνας σε σχέση με τη σύγχρονη. Εξετάζονται οι επιμέρους αρχαιολογικοί χώροι και περιγράφονται τα μνημεία τους με γνώμονα πάντα την ιστορική εξέλιξη και τις διαφοροποιήσεις που υφίσταται ο χώρος από τις οικοδομικές παρεμβάσεις.

Η όλη προσπάθεια για την ολοκλήρωση αυτής της εργασίας είναι απόρροια μιας υπόσχεσης, μιας ηθικής δέσμευσης προς τους μαθητές μου της Σχολής Ξεναγών για να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες της εργασίας τους και οι σύγχρονες απαιτήσεις του Έλληνα ξεναγού.

Αντώνης Ν. Μαστραπάς

Αντώνης Ν. Μαστραπάς (Συγγραφέας)

Ο Αντώνης Μαστραπάς γεννήθηκε στην Αθήνα στις 1 Μαΐου 1955, σπούδασε στο Ιστορικό-Αρχαιολογικό τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών όπου και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή με θέμα τη ζωή και την τέχνη στις προϊστορικές Κυκλάδες. Συμμετείχε σε ανασκαφικές έρευνες σε νησιά των Κυκλάδων και στη Ρόδο, ενώ παράλληλα παρακολούθησε σειρά μεταπτυχιακών σεμιναρίων αρχαιολογικού και ιστορικού περιεχομένου. Διετέλεσε, για πολλά χρόνια, καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας και Κλασικής Αρχαιολογίας της Σχολής Ξεναγών Αθήνας και διδάσκων καθηγητής της Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας στη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Έχει λάβει μέρος σε πολλά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Εργάζεται στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, από το 1990, ως καθηγητής, συντάκτης εκπαιδευτικών προγραμμάτων, επιμορφωτής εκπαιδευτικών και ως Σχολικός Σύμβουλος. Είναι συγγραφέας επιστημονικών μονογραφιών, σχολικών εγχειριδίων, άρθρων και μελετών σχετικών με το προϊστορικό Αιγαίο, την Αρχαία Ελληνική Ιστορία και τη διδακτική του μαθήματος της Ιστορίας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
182
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.416 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση