Μιχάλης Κατζουράκης. Παραλλαγές 1954-2014
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Μιχάλης Κατζουράκης. Παραλλαγές 1954-2014

24.88€ -10% 22.39€

Εισαγωγή στις `Παραλλαγές` - του Χριστόφορου Μαρίνου
-Το θέμα της έκθεσης
Το ίχνος που αφήνει ο άνθρωπος με τις επεμβάσεις του στο αστικό τοπίο απασχολεί τον Μιχάλη Κατζουράκη τα τελευταία εξήντα χρόνια. Η έκθεση `Παραλλαγές` παρουσιάζει το πολύπλευρο εικαστικό έργο του καλλιτέχνη αναδεικνύοντας τη στενή του σχέση με τη φωτογραφία. Σε αντίθεση με τις περισσότερες αναδρομικές που ακολουθούν μια αυστηρή χρονολογική σειρά, η έκθεση χωρίζεται σε θεματικές ενότητες που επικεντρώνονται στις αφορμές για τη δημιουργία ζωγραφικών και γλυπτικών έργων. Το θέμα της κάθε ενότητας παρουσιάζεται με τις παραλλαγές του, αποκαλύπτοντας έτσι τη διαδικασία κατασκευής και τονίζοντας τη σημασία της. Στις `Παραλλαγές` το αρχείο του καλλιτέχνη παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο: αποτελεί τον τόπο μέσα από τον οποίο προκύπτουν οι αφηγήσεις στον χώρο του μουσείου και παράλληλα φανερώνει τον τρόπο που το ίδιο το έργο μετασχηματίζει τον χώρο της πόλης.
-Συλλέγοντας ίχνη
Ο Μιχάλης Κατζουράκης περπατά στην πόλη συλλέγοντας ίχνη που βρίσκονται διάσπαρτα μέσα της. Ξαναπερνά από τα ίδια μέρη με διαφορά ετών, παρατηρεί και καταγράφει με τον φωτογραφικό του φακό τη μεταβολή του αστικού τοπίου. Απομονώνει συγκεκριμένες όψεις αυτού του τοπίου, οι οποίες του κεντρίζουν το ενδιαφέρον και εξάπτουν την περιέργειά του. Κοντοστέκεται για να τις φωτογραφίσει άλλοτε γιατί συμπυκνώνουν την ψυχολογία του τη δεδομένη χρονική στιγμή και άλλοτε γιατί θέλει να τις περισώσει από τη λήθη, την αφομοίωση ή την καταστροφή τους από την κατασκευαστική μανία του ανθρώπου. Επιπλέον, πέρα από την όποια διάθεση κριτικής, κάθε λήψη πρέπει να πληροί τις προϋποθέσεις για να μεταμορφωθεί σε ζωγραφική αναπαράσταση. `Σκέφτομαι πάντα πίνακες όταν τα φωτογραφίζω αυτά` εξομολογείται ο καλλιτέχνης καθώς κοιτάμε μαζί παλιά σλάιντ, προσεκτικά ταξινομημένα σε καρουσέλ ανάλογα με τους τόπους, τις πόλεις και τα ταξίδια με τα οποία σχετίζονται.
Τα ίχνη που προτιμά να συλλέγει ο Μιχάλης Κατζουράκης απαντώνται συχνά σε πυκνές συσσωρεύσεις υλών, σε σωρούς αντικειμένων και εναποθέσεις υλικών (στοιβαγμένες ψαροκασέλες, καυσόξυλα και κασόνια παρατεταγμένα και επιμελώς τοποθετημένα το ένα πάνω στο άλλο, αραγμένες ψαρόβαρκες, παλιά ξύλινα καφάσια και παλέτες, βιβλία, κοντέινερ, παρατημένα βαγόνια), εκεί δηλαδή όπου δημιουργείται από το χέρι του ανθρώπου, εντελώς τυχαία, μια ποιητική γεωμετρία. Άλλες φορές, τα ίχνη αναζητούνται και εντοπίζονται πάνω σε εισόδους και εξόδους, ανοίγματα και περάσματα είτε του βλέμματος είτε του σώματος, όπως πόρτες και παράθυρα, ενίοτε φραγμένα με σανίδες, ασπρισμένα με ασβέστη ή καλυμμένα με εφημερίδες. Το μάτι του καλλιτέχνη πέφτει, σχεδόν εμμονικά, επάνω σε θραύσματα, σκαλωσιές και πληγωμένες προσόψεις κτηρίων, αλλά και σε ενδιάμεσους χώρους, που περνούν συνήθως απαρατήρητοι, όπως μεσοτοιχίες, πλινθόκτιστες μάντρες και σήματα οδικής κυκλοφορίας [...]


[Απόσπασμα από κείμενο παρουσίασης εκδότη ή έκδοσης]

Χριστόφορος Μαρίνος (Επιμέλεια)


Μιχάλης Κατσουράκης (Καλλιτέχνης)

Ο Μιχάλης Κατζουράκης γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια το 1933. Ζει στην Αθήνα από το 1938. Σπούδασε ζωγραφική με τον Andre Lhote, και αφίσα και σχέδιο με τον Paul Colin στο Παρίσι. Από το 1955 έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από είκοσι πέντε ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής, ενώ έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Αθήνα και στο εξωτερικό. Το 1962 ίδρυσε με τον Φρέντυ Κάραμποττ το "Διαφημιστικό Κέντρο Αθηνών Κ&Κ". Το 1965 του απονέμεται ο Χρυσός Σταυρός του Τάγματος του Φοίνικος για την ξεχωριστή συμβολή του στο ελληνικό design. Το 1968 γίνεται μέλος της Alliance Graphique Internationale (AGI). To 1974 δημιουργεί το γραφείο "ΑΜΚ Αρχιτέκτονες και Διακοσμητές", που ειδικεύεται σε διεθνές επίπεδο στο σχεδιασμό και τη διαμόρφωση εσωτερικών χώρων, κυρίως κρουαζιερόπλοιων. Η πρώτη αναδρομική έκθεση του εικαστικού του έργου πραγματοποιήθηκε, με επιμέλεια της Έφης Στρούζα, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης το 2001 και στο "Εργοστάσιο" της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών το 2002. Το γραφιστικό του έργο παρουσιάστηκε στην έκθεση Φρέντυ Κάραμποττ, Μιχάλης & Αγνή Κατζουράκη - διαδρομές design routes, στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς, στο Πολιτιστικό Κέντρο Πατρών του ΜΙΕΤ το 2008 και στο ΜΜΣΤ στη Θεσσαλονίκη το 2009. Έργα του υπάρχουν σε μουσεία και σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
368
Διαστάσεις:
22x15
Βάρος:
0.624 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση