Μητράκας 40 χρόνια δημιουργίας
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Μητράκας 40 χρόνια δημιουργίας

Έκθεση ζωγραφικής

Στέλιος Λυδάκης

"Ιωάννης Μητράκας 40 χρόνια δημιουργίας" είναι ο τίτλος της αναδρομικής έκθεσης του Θράκα καλλιτέχνη, του οποίου η τέχνη και το ταλέντο εκτιμήθηκαν από το Οικουμενικό πατριαρχείο σε τόσο υψηλό βαθμό, ώστε να του απονείμει το οφίκιο του Άρχοντα Αγιογράφου, και μαζί με αυτό μια σπουδαία ευθύνη δημιουργίας και πολιτιστικής πρωτοπορίας. [...]

Στην εικονογραφική τέχνη του Μητράκα συγκεράζονται οι θρακικές καταβολές, το βυζαντινό μεγαλείο, η ορθόδοξη πνευματικότητα της αγιογραφίας, ο παλλόμενος σύγχρονος κόσμος. Ο καλλιτέχνης βουτά το πινέλο του στο παρελθόν, αποτυπώνει το "πολιτιστικό γίγνεσθαι" του παρόντος και τελικά με το έργο του, μια εικαστική κιβωτό σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού, αφήνει σημαντική καλλιτεχνική παρακαταθήκη στις γενιές του μέλλοντος.

Ευριπίδης Στυλιανίδης

Στέλιος Λυδάκης (Συγγραφέας)

Ο Στέλιος Λυδάκης σπούδασε Ιστορία της Τέχνης και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας, όπου ανακηρύχθηκε διδάκτωρ με τη διατριβή: "Die greichische handschaft in der europaischen Malerei". Ακολούθησε δίχρονη υποτροφία του Ιδρύματος Alexander von Humboldt. Κυριότερα έργα: "Geschichte der griechischen Malerei des 19. Jhts.", Munchen 1972· "Η εικονογραφία του μνημείου του Λυσικράτους", Αρχαιολογικό Δελτίο 21 (1966), 163-183· "Ιστορία της νεοελληνικής ζωγραφικής", Αθήνα 1977· "Λεξικό των Ελλήνων ζωγράφων και χαρακτών", Αθήνα 1976· "Νεοελληνική γλυπτική, ιστορία, τυπολογία, λεξικό γλυπτών", Αθήνα 1981· "Τα γλυπτά του Α΄ νεκροταφείου Αθηνών", Αθήνα 1981· "Οι Έλληνες ναΐφ ζωγράφοι", Αθήνα 1987· "Κωνσταντίνος Βολανάκης", Αθήνα 1997· "Ανδρέας Γεωργιάδης", Αθήνα 1999. Πλήθος άρθρων σε εφημερίδες και περιοδικά. Πολλές μονογραφίες καλλιτεχνών. Από το 1993 καθηγητής της ευρωπαϊκής τέχνης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ιωάννης Μητράκας (Επιμέλεια)


Ιωάννης Μητράκας (Ζωγράφος)


Βαγγέλης Ηλιόπουλος (Φωτογράφος)


Σταύρος Ψηρούκης (Φωτογράφος)


Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
120
Διαστάσεις:
20x22
Βάρος:
0.545 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση