Μηλιές: Κώμη του Πηλίου όρους
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Μηλιές: Κώμη του Πηλίου όρους

Ελένη - Φαίη Σταμάτη

[...] Όταν πρωτοεπισκέφθηκα το Πήλιο, λίγα χρόνια μετά τους καταστρεπτικούς σεισμούς του `55, δεν ένιωσα καμιά ιδιαίτερη συγκίνηση. Αντίθετα, μάλιστα, θα έλεγα ότι η σύγκριση που αναπόφευκτα έκανα με τα αντίστοιχα μικρά χωριά της κεντρικής Ευρώπης με απομάκρυνε ακόμα περισσότερο. Δεν ένιωθα να με συνδέει τίποτα με τις Μηλιές αν και ήξερα ότι η καταγωγή μας ήταν από κει.
Πέρασαν αρκετά χρόνια πριν ξαναγυρίσω στο Πήλιο. Γύρισα όταν θελήσαμε να αναστηλώσουμε ένα τμήμα του παλιού οικογενειακού σπιτιού, στο οποίο είχε γεννηθεί και ζήσει ο λόγιος Δανιήλ Φιλιππίδης. Αποκτώντας ένα μόνιμο πια στέκι στο χωριό, αισθάνθηκα την ανάγκη να γνωρίσω από λίγο πιο κοντά την ιστορία του τόπου αυτού. Από τότε έχουν περάσει δέκα χρόνια και κάθε φορά που παγαίνω στις Μηλιές -και πηγαίνω συχνά- όλο και κάτι καινούριο μαθαίνω όλο και περισσότερο δένομαι με το χωριό. Όσα έμαθα θέλησα να τα μεταδώσω και στους άλλους, κι έτσι δημιούργησα το μικρό τοπικό μουσείο. Κι έτσι γράφτηκε και το βιβλίο αυτό. [...]

(από τον πρόλογο, Ελένη - Φαίη Σταμάτη)

Ιπποκράτης Ζημέρης (Φωτογράφος)

Γεννήθηκε το 1922 στο Βόλο, όπου ζει και εργάζεται μέχρι σήμερα. Ασχολήθηκε με τη φωτογραφία σε ηλικία 19 ετών στο εργαστήριο του πατέρα του, ζωγράφου και φωτογράφου Κ. Ζημέρη (έτος ιδρύσεως 1918, σε συνεργασία με το Ραφανίδη). Ασχολήθηκε με την τοπιογραφία και τη βιομηχανική φωτογραφία, γύρω από την περιοχή της Θεσσαλίας με έμφαση το Βόλο και το Πήλιο.

Νίκος Στουρνάρας (Φωτογράφος)


Ελένη - Φαίη Σταμάτη (Φωτογράφος)


Κώστας Σταμάτης (Φωτογράφος)


Ελένη - Φαίη Σταμάτη (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εύα Σταμάτη (Επιμέλεια)


Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Δερματόδετο
Σελίδες:
270
Διαστάσεις:
27x22
Βάρος:
1.296 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση